I fredags släppte Andreas Weise den nya singeln Hold me close. Om man bortser från en herrans massa jullåtar, så är detta faktiskt första popsingeln med Andreas sedan 2015 då han var med i Melodifestivalen med singeln Bring out the fire som sedan följdes upp av singeln More samma år. Men ändå är det ett nytt sound och stil för sångaren. Hold me close tar ett steg från storbandsjazz-poppen till den mer souliga retropoppen. Samtidigt är det faktiskt ett steg tillbaka till hans rötter.

-Jag började med pop innan jag var med i Idol. Då gjorde jag soul- och Motownpop. Det var ju när Anders Bagge sa att jag var en svensk Michael Bublé under Idol som jag mer eller mindre hamnade i det facket.

Även om Andreas inte är helt förtjust i att just hamna i ett fack så anammade han ändå sin plats i rampljuset.
-Samtidigt har jag ju alltid drömt om att spela med storband och åka runt och underhålla, för det tycker jag är jävligt roligt. Så jag har ju fått uppfylla den drömmen.

Under åren har Andreas varit en av landets främsta entertainers. Han har gjort shower och spelat i musikaler samt varit del i Diggiloo, Let’s Dance och Körslaget.

-Men nu kände jag att jag ville skriva musik där ärligheten kom fram. För jag har inte känt att det gjort det innan. Så jag tog det här året att sätta mig i studion med bra människor och bara jobba tills jag kände att jag tagit fram en låt där jag är tillräckligt ärlig och att jag själv blev berörd.

Resultatet blev som sagt Hold me close. En låt som handlar om när livet plötsligt blir på riktigt och sätts på sin spets. Något som färgats av att Andreas samtidigt som han skulle arbeta med låten fått reda på att han skulle bli far nu i December.
-Då började man tänka på saker som verkligen spelar roll. Man slutar bry sig om likes och skitsaker och märker istället att saker börjar bli på riktigt. Det är väl det som är grunden till låten.

Hold me close gjordes tillsammans med Richard Nilsson som även han fick reda på att han skulle bli pappa i samma veva som Andreas.
-Så vi båda satt där och var livrädda, skrattar Andreas.

Låten är första smakprovet från en EP som Andreas planerar att släppa nästa år. En EP som likt denna singel ska gå mer åt retropoppen istället för den klassiska storbandsjazzen.
-Det är där min röst kommer fram som bäst. Jag skulle inte kunna beröra en själ om jag sjöng en houselåt, för det skulle inte kännas jag, haha.

-Men var känner du att din personliga styrka är när det kommer till att skriva låtar? frågar jag.

-Min styrka är att jag är en person som känner saker och inte rädd för att faktiskt uttrycka mig när jag känner något. Framförallt leverera sång på melodier.
Sedan har väl min svaghet varit att våga vara Andreas och inte Andreas Weise. Den kända personen som har enormt mycket press på sig själv.

Det är lite här som är kärnan i den nya musiken för Andreas. Att våga vara sig själv. Att sänka garden och våga göra fel. Jag personligen har alltid känt att Andreas varit en fasad. En person som är rolig för att egentligen dölja sig själv.
-Jag har nog en enorm rädsla att visa vem jag är. Istället väljer jag humor för att de inte ska titta åt mitt håll på riktigt. Tillslut undrar väl folk var djupet och själen är.
Sam Smith sa att han sjöng en massa låtar som ingen riktigt brydde sig om. Men när han väl började sjunga låtar som handlade om honom – hans tankar och känslor för livet – så började folk lyssna.
Det har varit många gånger som jag velat släppa musik men inte vågat för att jag inte sett mig som en popartist. Jag har tänkt lite för mycket på vad andra ska säga. Men jag ska nog bara göra saker som utgår ifrån mig hädanefter, för då lär folk känna mig på riktigt. Det är ju läskigt att lämna ut sig på det sättet, men just nu finns inga andra val.

Under året som gått har Andreas brottats med sina egna tankar och försökt att vara ärlig med och om sig själv. Det har varit ett ganska ångestladdat år för honom berättar han. Men en process som han kunnat gå igenom med hjälp av sin flickvän.
-Nu känner jag att jag bara vill släppa det jag tycker är bra och det som berör mig. Jag tror att den ärligheten gör att man börjar lära känna sig själv och bli mer trygg i den man är.

Andreas Weise
@Facebook

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Comments are closed.

Send this to a friend