Efter att ha varit med i Melodifestivalen hela fyra gånger och musiken har streamats över 125 miljoner gånger, har Wiktoria Johansson blivit Wiktoria med hela svenska folket.

Nordiska Favoriter

Nu är det dock dags för ett nytt kapitel i sångerskans karriär. För med singeln Du o jag växlar Wiktoria över till svenska, samt samarbetar med sin syster Malin Christin för första gången. Tillsammans i skrivarbåset har de haft Rasmus Blixt, som även producerat låten. (Du har väl förresten inte missat min poddintervju med Malin Christin som vi spelade in? Om du inte hört den än, så kan du lyssna via länken).

Du o jag är en medryckande poplåt som känns som klippt och skuren för topplistorna. Det är lekfullt och bubblande medan Wiktoria sjunger om att längta efter den där speciella personen som hon räknar ner minuterna att få träffa.
Personligen tyckte jag detta var riktigt härligt. Det är liksom ett skimmer av klassisk svensk pop över låten, och sedan är ju Wiktorias röst helt magisk, även på svenska.

Du o jag representerar starten på något nytt. Tidigare har min musik alltid varit på engelska, influerad av artister och förebilder som sjunger på engelska. Att nu släppa musik på svenska är både läskigt och spännande. Att hitta mitt uttryck på svenska har varit en utmaning, men jag har tagit mig tid att utforska och forma mitt sound tillsammans med fantastiska producenter och låtskrivare. Det här är en försmak på en ny era och låten Du o jag kretsar kring en känsla av längtan –  en längtan efter en annan person.”

Jag kände det var dags att ställa en knippe frågor till Wiktoria om hennes nya stil och vägen hit, som du kan läsa i denna intervju. Om du uppskattar intervjuerna i bloggen får du gärna stötta Popmuzik som Patreon. Det gör det möjligt att driva bloggen vidare som den enda svenska musikblogg som ger dig nya musiktips och inlägg varje dag, året runt.

Du berättar att du kände dig sjukt vilsen som artist i din presentation på TikTok. På vilket sätt kände du sig vilsen och vad tror du det var som gjorde att du hade blivit just vilsen?

Det har varit konstiga år för mig. Pandemin förändrade väldigt mycket. Jag var arbetslös i över ett år och jag satt själv i min lägenhet och väntade på att tiden skulle gå. Det var väldigt tufft. Jag har även blivit äldre och jag tror jag hamnade på den platsen i livet där man känner sig väldigt vilse och ifrågasätter vad man gör och vad man vill göra. Men nu känner jag att jag börjar landa igen.

Foto: Emma Oldin / Tim Schikan

Du har ju ändå släppt två singlar på svenska, I det blå och Jöbackscovern Jag kommer hem igen till jul, samt en låt för Elfsborg… något som ändå först väcker frågorna: har du livstids säsongspass till Elfsborg efter det och hur fick du frågan att spela in Vi tillsammans.

Hahaha! Jag borde ju definitivt ha känner jag haha. Nu är jag väldigt sällan i Borås och kollar på Elfsborg men tror inte det hade varit något problem att fixa en biljett. Jag fick frågan utav Jonas Wallin som även skrev min låt Save me. Han berättade om låten och som det Elfsborgsfan jag är tyckte jag det var en rolig grej såklart.

Tillbaka till att sjunga på svenska. Du berättar att det var en utmaning att hitta ditt uttryck på svenska. På vilket sätt var det en utmaning och hur hittade du din egna röst så det helt enkelt blev bekvämt för dig?

Jag var nog ganska säker på att det skulle vara en utmaning och tyckte det kändes väldigt läskigt om jag ska vara ärlig. I början var det också en utmaning och det tog ett tag innan jag kände mig bekväm i det. Det blev det lättare med tiden och nu känns det supernaturligt.

Hur har det varit att skriva på svenska, nu när du väl tog steget? Har det varit en större utmaning eller lättare än du trodde det skulle vara?

Både och. Det var absolut en utmaning när jag började i och med att det var så ovant. Men samma sak gäller där. Med tiden blev det lättare och nu känns det supernaturligt.

Du jobbar med Rasmus Blixt och din syster Malin Christin på nya låten Du o jag. Hur var det att jobba tillsammans med just din syster på låten?

Så roligt! Vi har samma melodispråk och vi har alltid varandras rygg så det funkade hur bra som helst. Känns verkligen så roligt att hon är en del av det här.

Vad tycker du är Malins främsta styrkor som låtskrivare?

Hon är väldigt duktig på melodier och sjunger ju också jättebra men jag älskar hur hon tänker kring text. Hon är väldigt stark på texter.

Foto: Emma Oldin / Tim Schikan

Finns det något i Du o jag som du är extra nöjd med, antingen i texten eller själva produktionen?

Oj vilken svår fråga. Älskar låten och känslan i den. Texten i andra versen tycker jag är väldigt rolig. ”Jag har sovit som skit, läste någon rubrik om att närhet förminskar din stress. Så jag har din parfym på min kudde bredvid. Vaknat mindre sen dess”. Allt stämmer nämligen och det var väldigt roligt att vi fick in det i texten.

Med låten får vi en ny sida av dig och startskottet på något nytt. Vad hoppas du ska hända framöver och vad vad har du själv för vision med denna nystart.

Det är svårt att svara på. Man vill ju alltid att ens låtar ska tas emot väl, så jag hoppas att den hittar sin publik och jag hoppas att min musik når ut till många människor. För mig känns det bara väldigt skönt att byta spår helt och göra något nytt och att få en nystart för mig själv.

Slutligen, du ska vara med under Diggiloo-turnén under sommaren. Hur går förberedelserna och vad ser du extra mycket fram emot denna turné?

Vi har precis varit på kickoff med hela gänget och testat oss på låtarna och gått igenom showen och det känns så himla kul. Jag ser mest fram emot att stå på scen och träffa Diggiloo-publiken. Det är så fina spelplatser och Diggiloo är en väldigt fin produktion att vara en del av så det ska bli en otrolig sommar.

Vad tyckte du?
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011