2023 har utan tvekan varit åter ett starkt år för svensk pop – både internationellt, men framförallt inom vårt avlånga land. Förra året var det i huvudsak svenska låtar med svensk text som dominerade mina listor. I år är det något mer övervägande engelskaskrivna låtar. På min topp 30-lista ryms låtar som jag kört på repeat i lurarna, de som gjort mig på gott humör eller lämnat mig full med intryck och beundran. Det är alltid svårt att sammanfatta ett år på en lista med begränsat antal platser. Med det sagt finns det otaliga låtar som inte fick plats. Den här listan representerar en skön mix från svenska artister år 2023 för mig. Antingen har ni stenkoll, håller inte riktigt med eller upptäcker någon låt som ni missat under året.

Skicka in din musik

30 Joselin – Painkiller 

Vilket musikår denna lovande talang har haft! Mängder av spelningar, P4-Nästa riksfinal och grymma singeslsläpp. Joselin lär med all säkerhet äga 2024 med tanke på vilket sätt hon avslutar detta med ge oss sin bästa låt hitintills i Painkiller.

29 Nathalie Lindh – Låt en kvinna leva 

Från första stund är Låt en kvinna leva en fröjd för örat och driver på i ett rasande tempo. Med viktigt budskap och självsäker attityd har Nathalie Lindh aldrig låtit bättre och därför får just denna låt en självklar plats bland årets bästa släpp.

28 Agnes Matsdotter – BAS BAS BAS

Drottningen av mörk pop har erövrat scen efter scen i år och av årets släpp var det utan tvekan BAS BAS BAS som var pricken över i:et. 

27 Oscar Zia – Heartbreakmiljonär

Hookigt och återigen hookigt! Zia ger oss en lysande platta och mest lysande bland låtarna är titelspåret Heartbreakmiljonär. 

26 Augustin – Teach Me 

Finsmakarpop är Augustine personifierad och låten Teach Megår till historien om en av hans absolut bäst släpp i min bok. 

25 Lou Elliotte – June/July 

Lou har inlett ett nytt kapitel i sitt artisteri och presenterat en något mer nostalgisk ljudbild. Bland släppen från artisten i år var det June/July som hade det där lilla extra för att landa bland årets bästa släpp. 

24 Juni – Ser du hur bra jag mår 

Upplyftande pop kommen ur heartbrek landar aldrig fel hos mig och Ser du hur bra jag mår är ett lysande exempel på hur man gör detta tema med perfekt precision. 

23 Peg Parnevik – Misslyckad & hatad

Svenska är den nya Peg Parnevik! År 2023 måste nog gå till historien som hennes starkaste musikår hitintills och efter framgångarna i Så Mycket Bättre lär nästa år bli mins lika starkt för artisten. 

22 Estraden – Mitt hjärta slår 

Mästarna av pop lyckas återigen bevisa varför de tillhör den absoluta toppen av artister i Sverige. På ett nästan oförskämt sätt levererar de hooks som hemsöker huvudet liksom Mitt hjärta slår gör. 

21 Shy Martin – Glued to the floor

Shy Martin måste nog tillhöra en av de artister i Sverige som är bäst på att sätta ord på känslor. Hennes mestadels melankoliska pop har gång på gång lämnat mig med rörande intryck och på Glued to the floor fullkomligt briserade det. 

20 SVEA – The Ick 

Catchy pop med rätt attityd och energi det är vad SVEA levererar i The Ick. Jag föll pladask för denna sockerchock av grymma melodier. 

19 Emilia Pantic – Oklar 

Emilia slog igenom med dunder och brak förra året och efter ett 2023 fullt med spelningar laddar artisten med all säkerhet för kommande musikår. Vi får hålla tillgodo med en singel igår men den är lika snyggt konstruerad som hennes tidigare släpp. 

18 Julia Lov – Regnar över Stockholm 

Med ett alldeles unikt sound i rösten har Julia Lov haft ett strålande musikår där hon bland annat stått på Skansens scen och släppt storartad EP. Bland många lysande låtar var det Regnar över Stockholm som greppade tag i mig. 

17 Tiffany Lorentz – All I can be 

I år landade debut-EPn A new kind of rythm och jag föll handlöst för den charmigaoch insiktsfulla All I can be med sitt galet snygga break. 

16 Dotter – No room for love

Den här låten upptäckte jag inte på någon spellista eller sociala medier utan via gammal hederlig radio. Med sin ekande refräng och elektroniska produktion är det med spänning jag inväntar vad artisten kommer hitta på i Mello 2024. 

15 LÉON – Dirt 

Förra året släppte LÉON album, där av förstår jag att 2023 blev ett något mindre aktivt musikår vad gäller släpp. Artisten valde ändå att skämma bort oss med den oerhört läckra Dirt. 

14 LOVA – I raised your boyfriend 

Lova gjorde storstilad re-entré på popscenen när hon släppte en tvådelad EP i år. Bland många starka spår var det den kaxiga I raised your boyfriend som fastnade på min näthinna. 

13 Amanda Fondell – Girl in red 

Såhär i slutet på året gjorde Amanda Fondell come-back med dunder och brak. Hennes självklara attityd och stjärnglanshar aldrig varit så påtaglig som på singeln Girl in red. 

12 Thomas Stenström – Andas in andas ut 

Nästa år intar Stenström arenor runtom Sverige med sin glimrande organiska pop, missade man Andas in andas ut i år är jag här för att påminna om denna lilla pärla. 

11 NOTD + Veronica Maggio – Occhi D´Amore 

Från första stund jag hörde denna melodiösa popdänga tänkte jag att den kommer rulla varm på både spellistor och radio. Spola fram några månader och Occhi D´Amore ljuder fortfarande på radio såväl som i mina lurar. 

10 Hanna Ferm – Vet hon om? 

En något mer elektroniskt influerad Hanna Ferm har släppt ett flertal briljanta singlar i år. Personligen föll jag pladask för den självmedvetna Vet hon om? med sitt Sandén-doftande klubb-beat och glimrande refräng. 

9 Miriam Bryant + Veronica Maggio – Under någon ny 

Ett samarbete som inte kunde bli något annat än magiskt – det var min första tanke när jag såg att två av Sveriges största kvinnliga artister skulle samarbeta. Ingen blev besviken när Under någon ny släpptes och det är inget annat än självklart att låten är nominerad i P3 guld 2024. 

8 Paula Jivén – Can we talk about me?

Kaxigt, eget och med stjärnglans som hade setts från månen. Can we talk about me? har allt man kan önska sig av en poplåt från en av de mest lovande svenska talangerna på marknaden. 

7 Malin Christine – Dance these tears away 

Ett krossat hjärta blev lysande refräng och hittig pop när Malin Christine släppte Dance these tears away. Från första lyssningen satte sig melodin som ett tuggummi under skosulan och jag finner mig fortfarande nynnande på den starka refrängen. 

6 Eah Jé – Beroendeframkallande 

Som en blixt från en klar himmel slog Eah Jéner och tog svenska folket med storm genom sin hjärtskärande singel Beroendeframkallande. Med träffsäker lyrik och unikt vibrato är det här med all säkerhet framtidens artist och en av årets största genombrott. Det ska bli spännande att följa hans musikaliska resa. 

5 Amanda Jerlov – I wish someone would cheat on me

Årets absolut största överraskning vara Amanda Jerlov. Med en unik popestetik och fallenhet för läckra poplåtar med omedelbara hooks känns hon som en självklar popstjärna. Bäst av årets releaser var utan tvekan den oemotståndliga och smart skrivna singeln I wish someone would cheat on me

4 Loreen – Tattoo 

Det vore nästan oförskämt att utelämna vår tvåfaldiga Eurovisionvinnare från denna lista. Med Tattoo har Loreen återigen tagit sig upp till popeliten och med all rätt för den här låten framkallar samma gåshud som Euphoria gjorde. 

3 Annika Wickihalder – Push you away 

Gåshuden sprids över hela kroppen från första tonen när Annika Wickihalder bjuder på en känsloresa värdig internationell framgång. Singeln Push you away har varit en stark favorit från första gången jag hörde den och får en hedersvärd tredjeplats bland årets bästa låtar. 

2 Tove Lo – Borderline 

Det är ett stjärnspäckat möte dömt till framgång när Dua Lipa och Tove Lo skapar pop tillsammans. Resultatet blev den lysande singeln Borderline som andas subtilt 80-tal med omedelbar hook och superläckra vokaler av Lo. För många var det nog en låt som som flög under radarn, men helt klart en diamant som än väntar på att bli upptäckt. 

1 Zara Larsson – Can’t tame her 

Första gången jag hörde den här låten var på P3 guld i början av året. För att vara en riktigt Zara Larsson-fan var jag inte helt frälst, men efter att ha hört refrängen några gånger var jag hooked och skriksjunger fortfarande refrängen snart ett år senare.  

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Nordiska Favoriter

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011