Inget är så uppfriskande som ny poptalang från Göteborg. EBBA är artisten som med 1000 gig i bagaget numera lägger allt sitt fokus på det egna musikskapandet. Sångerskans önskan är att skildra texter som lyssnarna kan knyta an till och känna igen sig i. Genom målande ljudbilder och organiska inslag skapar hon popmusik som färgas av hela Sveriges rika musikkultur. Tagen av hur lysande nya singeln VINNARE är passade vi på att ställa några frågor till denna lovande talang såhär några dagar efter releasen.

DOLBY ATMOS

Hej EBBA, aktuell med nya singeln VINNARE. Hur har låten mottagits? 

– HEJ! Ja, så kul. Jag är verkligen överväldigad över den respons jag fått på låten och de andra släppen med EBBA. Får mycket kommentarer om att de gillar ”mitt nya sound” och att låten verkligen fastnar, det tycker jag alltid är ett väldigt gott tecken.

Det finns några snygga Göteborgs-referenser i singeln. Vad betyder staden för dig? 

– Ja, det stämmer. Jag är uppväxt på en liten ö utanför Göteborg, gick gymnasiet i stan och flyttade hit för några år sedan. Jag älskar att det är skön vibe i Göteborg. Det är liksom gött och trevligt här, väldigt okonstlat och folk är sig själva.

Varför blev det just Majorna som lyftes fram i texten?

– Jag har bott i Majorna i några år och älskar att bo här. Det är så fint med Slottsskogen och vattnet nära.

Tillhörande visuellt material har spelats in i anslutning till Älvsborgsbron. Varför blev det den här platsen?

– Vi bor inte så långt från den platsen, och min bästa promenadslinga är ned till Klippan/under Älvsborgsbron. För mig som är uppväxt på en ö mår jag som bäst vid havet och inloppet till Göteborgs hamn är så nära jag kommer havet här, haha.

Vad betyder och handlar VINNARE om för dig?

– När vi skrev låten satt jag och John Emil Johansson (en av låtskrivarna och producent för låten) och pratade om att ville att låten skulle vara som en hyllning till när livet känns jävligt bra. Jag tycker att det är viktigt att belysa den psykiska ohälsan och det är så vanligt med ångest och depressioner idag. Med låten vill vi förmedla hopp till de som vandrar eller vandrat i mörker. Att det väntar något bra runt nästa hörn. Du är en vinnare!

Men det är ju också en härlig låt fylld av glädje och förväntan, tycker jag.

Hur vill du att lyssnaren ska känna och ta emot låten?

– Den skapar förhoppningsvis glädje, förväntan och fest. Men att den också kan få vara någons pepplåt, det skulle vara så fint om det blev så.

Kommer du ihåg dagen singeln skrevs och känslan i kroppen?

Det var en dag i maj och vi hade som sagt en tydlig känsla om vad vi ville att låten skulle handla om, men vi stampade lite på stället. Så kom William Segerdahl in i studion och med en gång fattade han vad vi ville skapa. Det kändes så bra. Men det var en ännu härligare känsla när jag fick höra första riktiga utkastet på låten. Pepp!

Kommer du ihåg den allra första låten du skrev och hur den blev?

– Jag har hållit på med musik så länge jag kan minnas, men jag har varit någon som gigar live (i alla olika slags sammanhang, privat och offentligt) och inte jobbat alls så mycket i studio, mer än att spela in saker för andra tex. Jag är ganska rastlös och har känt att ”Jag kan inte skriva låtar, jag är liksom för rastlös för det”. Tills jag en dag för 8 månader sedan (vi pratar alltså inte ens om ett år, haha) hade min första session, då ihop med flera, och kände ”Varför har jag inte gjort detta tidigare?? Detta är SÅ kul!” Musiken, skapandet och det kreativa ger utlopp för så mycket. Därför är faktiskt den första riktiga låten jag skrev (ihop med Eric Lundberg och Philip Englund) Anyone som blev EBBAs första släpp, ihop med Mike Perry.

Din önskan är att skriva om det fina i det operfekta. Utveckla hur du menar… 

– Jag har aldrig fattat grejen med att inte vara öppen. För mig ger det så mycket. Jag är väldigt öppen och kan prata om saker som är skit för mig, jobbiga perioder etc. Jag vill vara personlig. Jag upplever att det gör att andra vågar öppna upp sig om sitt för mig. Och att vi inser att ingen är perfekt. Vi går runt och tror att ”Hen har det så bra, allt är perfekt i hens liv”, men så är det inte. Det handlar inte om att man inte får tycka att livet är härligt, för jag är väldigt bra på att uppskatta även det lilla i livet, och är noga med att försöka hålla en positiv och optimistisk syn på det mesta. Men vi behöver våga prata och öppna upp oss för varandra. Det tror jag hade gjort att många hade känt sig mindre ensamma i denna värld.

Har du skrivit och producerat VINNARE själv eller samarbetat med några på singeln? 

– Låten är skriven ihop med John Emil Johansson och William Segerdahl. Prodden för denna och Kanske ändå mig det var fel på står John Emil för, och jag är så glad att göra detta ihop med honom, för han är minst lika delaktig som jag (om inte mer), till soundet och det som EBBA är.

Ljudbilden andas lättsam pop. Hur har du kommit fram till att det är så du ska låta? 

– Eftersom att jag spelat så mycket covergig senaste åren, alltså typ över 1000 gig sedan jag tog studenten (2015), har det gett mig möjligheten att testa på så många olika genres. Jag har alltid gillat pop och sedan det blev vanligare med pop på svenska, har det fångat mig ännu mer. Jag gillar hur uttrycket blir på svenska, väldigt naket och ärligt.

Foto: Teddy Koon

Hur ser förloppet av att skapa musik för dig och vart hämtar du inspiration?

– Som ni då förstår är jag rätt ny med att skapa musik men för mig sker allt i samspråk med den eller de jag skapar med. Jag brukar inte försöka komma på idéer innan session, utan älskar att det får uppstå där och då i stunden. Men absolut använder jag mig av röstmemo och skriver ned om jag kommer på någon riktigt bra idé, som kanske visar sig inte vara så bra, haha. Men ibland kan man använda bara något litet från den idén, som blir något annat, som faktiskt blir väldigt bra.

Hade du några tydliga musikaliska idoler som barn?

– Som barn lyssnade jag extremt mycket på Carola, och hade minikonserter hemma för familjen. Jag tycker än idag att Carola är cool på många sätt, hennes register är ju galet.

Om vi tittar på din Spotify-lista idag. Vad för artister och favoritlåtar hittar vi där? 

– Jag är så blandad, det är verkligen sant. Jag hamnar också i perioder där jag håller mig till typ 1-2 artister och lyssnar enbart på dem. Just nu spelas mycket Sarah Klang (Anywhere är magisk), Thomas Stenström, Syrener av Olivia Lobato, XO av John Mayer, Söder om söder av Moa Lignell, och alltid mycket Oskar Linnros och Melissa Horn. En av mina senaste adds i listan, också den mest otippade, Livet är nu – inte sen av Sven-Ingvars. ”Livet det blir vad du vill och gör det till” som Sven-Erik så fint sjunger.

Under din karriär har du spelat på diverse scener runt om i sverige, på vilket sätt har det influerat din musik? 

– Jag tror och vet att det gett mig väldigt mycket trygghet i att stå på scen, kunna vara spontan och inkännande när jag musicerar ihop med andra. Jag är väldigt stolt att så länge nu fått spela och jobba med så grymma musiker, och deras olika sätt att ta sig an låtar, med snygga ackord, harmonier och sätt att tolka låtar uppskattar jag väldigt mycket. Jag tänker på musik på ett helt annat sätt nu än jag gjorde för fem-sex år sedan. Det är kul att blanda liveinstrument med proddat.

I somras debuterade du med Kanske ändå mig det var fel på. Hur har din musikaliska resa sett ut fram till debuten? 

– Ja, äntligen! Jag har hållit på med musik så länge jag kan minnas. Jag började hos sångcoach när jag var 11 år redan, vilket ledde till riksomfattande sångtävlingar, som i sin tur ledde till att jag fick åka med till olika städer och gästa. Som 14-åring stod jag på scen ihop med Josh Groban, så galet. Jag fattade liksom inte då hur stort det var. Jag hade en period under min gymnasietid där jag turnerade som grupp. Efter gymnasiet ville jag testa mina vingar och började frilansa som sångerska. Det ena ledde till det andra, och jag träffade en person som jag känner att jag har mycket att tacka. Marcus är idag en av mina allra närmsta, både som kollega och vän. Han tog med mig på gig, och jag har också alltid varit bra på att se till att saker händer själv. Så jag började göra mycket bröllopsgig tex, och efter ett tag var många bollar i rullning. Allt detta har gett mig så otroligt mycket erfarenhet. Idag är jag både artist, låtskrivare och är med och driver ett bokningsbolag som bokar livemusik och DJ.

Vi hör även din röst på Mike Perrys singeln Anyone. Hur kom det samarbetet till? 

– Ja. Det var ju då på min allra första session, där jag skulle träffa två låtskrivare. Helt galet när jag tänker på det nu, att den låten kom till där och då. Vi skulle jobba på en annan sak, men denna damp ned i knät på Eric, vi skrev text och melodi och några månader senare var låten släppt. Det känns såklart väldigt ärofyllt att få vara med både som låtskrivare och artist.

Vad gör du när du inte sitter i studion och skapar musik eller står på scenen?

– Ja då driver jag Kolibrigruppen, ett bokningsbolag som bokar livemusik för hotell, restauranger, företag och privatpersoner. Vi bokar runt om i hela Sverige men mest på Västkusten. Jag har alltid varit en vän av ordning och struktur så jag är konsult och hjälper andra företag med olika uppgifter. Men väldigt mycket i mitt liv andas musik och jag älskar att jobba. Lever ett liv där jag känner att jag varje dag gör det jag vill och mår bra av. Det känns så häftigt och lyxigt. På fritiden hänger jag mest med min kille eller våra vänner, tränar eller ser ikapp gamla serier jag aldrig orkat se eftersom det tar emot att se 90 avsnitt av något (Har snart tagit oss igenom Vikings men det tog 7-8 månader..)

Lista dina topp tre över uteställen i Göteborg som ger förutsättningarna för en lyckad kväll…

– Jag önskar att jag var rätt person att svara på denna fråga men jag är nog inte det. Jag har ju typ jobbat bort alla helger de senaste åren, haha. Men vill du bara gå ut och käka tycker jag Taverna Averna på Tredje Långgatan är toppen!

Vad ser du mest fram emot med hösten? 

– Jag är en höstklyscha som älskar den krispiga luften, tända ljus och att dra ned lite på tempot. Det känns fullt rimligt efter en väldigt intensiv vår och sommar.

Vad kan vi förvänta oss från dig under resten av året, kanske någon spelning?

– Om allt går som vi hoppas släpps nästa singel i november. Den andas mycket höst och vemod. Är väldigt stolt över den.

Om du får drömma, vart befinner sig EBBA om tre år i sin artistkarriär?

– Oj, vilken svår fråga. Jag känner så himla tydligt att jag är på en väldigt bra plats och vill bara fortsätta göra allt det jag mår bra av. Jag tror också att när vi gör det vi älskar och jobbar hårt så öppnar sig dörrar för oss som annars inte hade gjort det. Jag är så taggad på att skapa och släppa ny musik med en rasande takt. Jag vill spela ihop med mitt grymma band. Jag vill att min musik ska få finnas där för er, i båda ledsna och glada stunder. Att den håller er i handen.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011