Under det senaste året har jag pushat ganska hårt för att bloggens följare och de som vill skicka in musik till bloggen ska använda sig av Patreon.
Jag tänkte med detta inlägg förklara lite bakgrunden till Patreon men också vad det innebär och framförallt vad du som Patreon-medlem får ut av det.

Skicka in din musik

Patreon är ett sätt för kreatörer att få betalt för det de gör. Om det så är musik, foto, podcast eller som i detta fall en blogg. Som Patreon stöttar man frivilligt kreatören varje månad med lite pengar.
Som tack får man oftast Patreon-exklusivt innehåll. Det kan vara att förhandslyssna på ett poddavsnitt, första tjing på biljetter samt meet and greet när en artist har konsert. Kanske att en fotograf skickar ett exklusivt foto en gång i månaden till sina Patreons eller att man får ett fysiskt exemplar av en skiva när den släpps som tack för att man regelbundet stöttar en sångare.
Det finns som sagt många olika sätt att lägga upp ens Patreon.

Här i bloggen är Patreon ett sätt att stötta arbetet med att gå igenom alla inskick av ny musik som skickas till bloggen varje dygn. Att bidra till att bloggen kan gå runt och ge läsarna musikinspiration varje dag. Att ha möjlighet att intervjua artister, spela in poddavsnitt och uppdatera spellistor. Allt som behöver tid och för den tiden behöver man också pengar för att kunna göra det.

Bloggens Patreon är både för läsare och de som vill få ut sin eller en artists musik.

Är du läsare av bloggen kan du stötta med valfritt belopp från 10 kr eller välja nivån Popmuzik Lover för 30 kr i månaden.
Du är Patreon månadsvis och du kan när du vill avsluta ditt medlemskap och du är aktiv medlem tills din innestående månad är över.

Är du artist, PR- eller musikbolag väljer du Patreon-nivå efter hur många låtar du vill skicka in till bloggen varje månad. Här är upplägget 1, 3, 6, 9, 12 eller 20 låtar.
Alla musikinskick från Patreons går jag garanterat igenom och jag återkopplar till den som skickat in musiken (oftast inom 48 timmar). Med andra ord: du som Patreon slipper tysta nej när du skickar in din musik till bloggen. Även om det är en låt jag inte gick igång på får du i alla fall ett svar. Det är det minsta man kan ge den som stöttar en tycker jag.
Det är också Patreons som jag prioriterar för intervjuer, antingen artist eller de artsiter det bolag som är Patreon representerar.

Nya låtar från Patreons försöker jag alltid att få upp i bloggen på releasedagen. Vissa dagar är det dock många låtar som släpps och då är målet att få upp dem inom fem dagar från releasen. Är det många låtar en vecka försöker jag dock att få ut låtarna i den ordning de kommit in, så skicka gärna in i god tid innan release.
Det är bara Patreons som har möjlighet att ha premiär i bloggen för sin nya video eller om man vill lägga ut en låt någon dag innan den offentliga releasen.
Som extra bonus får Patreons i nivåerna från 6 låtar i månaden även reklambanners i bloggen. Ett enkelt och smidigt sätt att göra reklam för ens nya låt, livespelning eller artist-varumärke för bloggens alla läsare.
De som har nivån 6 och 9 får en banner i månaden under 10 dagar och de som har nivåerna 12 eller 20 får två banners i månaden under 10 dagar vardera.

Varför har jag då valt Patreon för de som vill stötta bloggen eller skicka in musik?
Jag har drivit bloggen i över 10 år och medan inskicken blivit fler och fler har jag aldrig fått någon ersättning för det jag gjort. Ibland inte ens ett tack eller en delning på sociala medier för att ha lagt timmar på en intervju och lyft fram en viss artist…

Skulle det bara vara en enda person som skickar in en låt någon gång ibland så är det väl i sig inga problem. Men när det är upp emot 100 personer som skickar låtar VARJE DYGN, ja då blir det ohållbart. Då är det ett heltidsjobb att bara gå igenom alla dessa låtar varje dag. Detta ska göras samtidigt som man då behöver ett jobb för att ha pengar till hem och mat. En ekvation som tyvärr inte håller när folk lite förväntar sig att de ska få svar och ett inlägg om varje låt som skickas in. De där åtta, tio timmarna om dagen som egentligen behövs för att täcka folks förväntningar på bloggen ger inte direkt utrymme för att göra något annat.

Tillslut kändes det som att många tyvärr bara ville ha tillgång till bloggens plattform men inte ge något tillbaka. Med Patreon känner jag att man sorterar bort de som bara vill ha publicitet i en av Sveriges största och bredaste musikbloggar, från de som faktiskt bryr sig om bloggen och vill att den ska fortsätta skriva om ny musik. De som förstår att allt kan inte vara gratis, men om man ger lite kan man få mycket tillbaka.
Det är i alla fall det jag personligen försöker göra för de som är Patreons och det känns som många av dem uppskattar upplägget jag skapat med detta.

Om du som läsare eller artist uppskattar bloggen betyder det mycket att du är en Patreon.
Det är du som gör det möjligt att dagligen hitta nya musiktips i bloggen eller intervjuer med olika artister.
Tack för att du är Patreon och tack för att du gör det möjligt för fler artister att upptäckas av en publik här i bloggen.

Här kan du också bli Patreon.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011