Intervju: Nick Mulvey om nya albumet Wake Up Now

Nick Mulvey är en brittisk singer-songwriter baserad i London som nu har släppt ett helt nytt album, Wake Up Now. Mulvey har varit aktiv med sin solokarriär sedan 2012 och släppte debutalbumet First Mind 2014, som fick stor framgång och blev Mercury Award-nominerat. Den mest streamade låten från albumet, Fever To The Form, har över 46 miljoner streams på Spotify. Redan innan hans solokarriär drog igång hade han fått musikalisk framgång genom sin medverkan i bandet Portico Quartet.  

Popmuzik fick möjligheten att ställa lite frågor till Nick om det nya albumet trots hans fullspäckade schema och en turnéstart som ligger precis runt hörnet. Något som utmärker sig med Wake Up Now var ett helt nytt sätt för honom att skriva låtar; han vågade vara mer personlig och började skriva om hans syn på världshändelser som han blivit berörd av. ”Det har ett mer yttre perspektiv, men det handlar om den roll som självutforskning kommer att spela hos oss människor i att förstå vår svåra situation på vår planet”.

Ditt nya album Wake Up Now är släppt! Grattis till ett grymt åstadkommande. Har det varit en lång process att arbeta med det?
Tack! Jag antar det… Jag började arbeta med detta i början av 2016. Skrev låtarna under det bisarra året… och spelade in dem i slutet av 2016 och början av detta året.

Några minnesvärda ögonblick från processen?
Så många. För många att lista upp. Efter några ögonblick av frustration i skrivandeprocessen så klickade allt bara. Låtarna. Deltagarna. Metoden. Studion… Transform Your Game (låt 2) var inspelad på första tagningen. Bandet hade hört låten mindre än en hel gång. Vi dykte in. Det var vilt..  

Brian Eno har arbetat med dig som mentor under produceringen av Wake Up Now. Vad har det här betytt för dig personligen och som låtskrivare?
Det gav mig självförtroende för han är fasiken Brian Eno! Jag var smickrad… Vi pratade och pratade om musik och kultur och mönster i naturen och huspriser i London och huspriser i lantliga Frankrike och ackordsekvenser och gemensam amatörsång och västafrikansk musik och Chilcotutredningen och midigitarrer och Sanskrit mantra meditation och målning och David Bowie och…

Om du skulle sammanfatta vad albumet handlar om i en mening, vad skulle du säga?
Förändra oss själva för att förändra världen. 

Vem eller vilka spelade en huvudsaklig roll för dig för att få klart albumet?
Min vän Frederico. Han är typ som en ängel. Han verkar ha anlända precis det ögonblicket jag valde att anförtro mig helt till att tala min sanning på det här albumet. Han stöttade mig, höll mig lättsam och höll mig mentalt frisk. Han ägde i studion på diverse instrument och produktionsutrustning. Han lärde mig hur man ber.

Vad är historien bakom singeln We Are Never Apart?
Den här låten är ett uttryck för den sorg och ilska som jag kände efter en militariserad polisstyrka, som betjänade bolagiserade intressen som maskerades som regering, minskade heliga land som tillhörde de inhemska Sioux-folket i North Dakota för att bygga en oljeledning för att transportera olja. I denna tid av klimatkrisen! Jag drar paralleller mellan detta och vår egen regerings inledande av spräckning här i U.K i Lancashire trots att en överväldigande majoritet av människor röstade emot det. Men jag tror inte riktigt på en ”vi och dem” berättelse, vi är alla en art och vi är alla en på en viss nivå. Så det här gör vi mot oss själva. Låten handlar därför om tanken bakom vår förmåga att förstöra vårt hem och oss själva, nämligen en tro på att vi på något sätt är skilda från helheten. Det är vi inte. Vi är en del av det hela. Detta är mäktigt, avgörande nyheter! (Det är inte riktigt nyheter, folk har alltid känt till detta – men jag tror att vi börjar komma ihåg en stor mängd).

Är du nervös över hur lyssnarna kommer reagera till ditt nya material?
Vid skrivandet ja, typ. När jag skapade albumet kände jag mig väldigt nöjd och uppfylld och hade en ”come what may” attityd. Då vi började släppa singlar över sommaren har gamla rädslor kommit upp. Kommer jag att bli ratad för att jag säger vad jag tror? Det är skrämmande att vara så här sårbar. Men varje dag kommer jag ihåg att ha färre förväntningar, att jag gör det här eftersom jag älskar att göra det och resten är en bonus.

Att skriva om världshändelser verkar vara rätt förekommande för dig. Skriver du hellre texter om världsevent än personliga händelser?
Faktiskt är det nytt territorium för mig som låtskrivare. Mitt första album var i allmänhet introspektivt och det här är en utveckling därifrån. Det har ett mer yttre perspektiv, det handlar om den roll som självutforskning kommer att spela hos oss människor i att förstå vår svåra situation på vår planet.

Du kommer uppträda på ”Give A Home For Human Rights” den 20:e September i samarbete med Amnesty. Berätta om historien bakom det här beslutet och hur din låt Myela är kopplad till detta.
Myela är en låt om flyktingkrisen. Den är byggd utifrån flyktingars egna ord om deras egna upplevelser. Så jag var glad över att bli frågad om att spela på detta globala event.

Du åker ut på Europaturné, dessvärre innebär det inte ett stopp i Sverige. När kan den svenska publiken förvänta sig att se dig live igen?
Jag vet! Jag hoppas snart i 2018. Jag skulle älska att komma och spela…

Nick Mulvey
@Facebook

About Author

Jag är Stina, en 21-åring som studerar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Går kanske på lite för många konserter och lyssnar alltid på musik. Hos mig spelas framförallt olika typer av pop, indie och elektroniskt. Rihanna får mig att gå ned på knä.

Vad tyckte du?

Send this to a friend