Vissa texter träffar rakt i hjärtat.
På nya singeln I’ll withstand it öppnar Amskøld upp om sig själv och släpper sin mest personliga och viktigaste låt i sin karriär. En låt där artisten äntligen får berätta för lyssnaren vem han verkligen är och inte dölja något.

Popmuzik Podcast

Med ett budskap om att inte längre gömma sig utan bara få vara den man är, tillsammans med Amsølds magiska röst blev jag personligen helt tagen av låten. Väldigt känsloladdad låt, måste jag säga.

Här berättar artisten mer om sig själv och låten för oss.

Hej Rikard. Allt bra inför releasen av nya singeln?

Hej! Det känns bra! Det är alltid lite pirrigt att släppa musik, men också väldigt roligt!

Du har varit med i bloggen sedan debuten Standby 2020. Under den tiden studerade du på Musikmakarna. Hur känner du din personliga resa som artist, låtskrivare och producent utvecklats under dessa år?

Jag känner att jag har utvecklats mycket som både artist, låtskrivare och producent. Jag har nog utvecklats mest som producent. När jag gick på Musikmakarna hade jag nyss lärt mig att producera. Att både skriva och producera en låt helt själv kändes långt borta då, men nu gör jag ju det, så det är kul!

När kände du att sången och musiken var något som du ville satsa på?

Det kände jag när jag studerade i Santa Barbara och började spela in musik. Jag har ju alltid sjungit och spelat piano sedan jag var liten, men det var där som jag kände att jag ville satsa ordentligt och söka till Musikmakarna.

Vad har du för andra intressen vid sidan av musiken?

Jag tycker om att umgås med mina vänner, gå ut och springa och att laga mat!

Minns du den första låt du skrev och hur den blev?

Haha, den hette faktiskt Hon är min tjej, vilket är lite roligt med tanke på innebörden av låten jag släpper nu! Det var en glad och rolig låt som jag skrev när jag var 10 år.

Pressbild

Vilka artister har inspirerat dig mest under åren och på vilket sätt?

Jag inspireras av artister och vokalister som sjunger väldigt tekniskt. Sångaren i Rascal Flatts, Tori Kelly och Demi Lovato är några som har inspirerat mig mycket.

Du har varit sångare på en del danslåtar också vid sidan av dina egna låtar. Bland annat tillsammans med Badjack och Joakim Lundell. Hur blev dessa samarbeten till och är det något du vill fortsätta göra mer av?

Den som jag släppte tillsammans med Joakim Lundell hände för att jag hade praktik på ett förlag under andra året av Musikmakarna. De sökte en sångare på den låten och jag fick testa. Jag tycker det är roligt att göra sådana samarbeten, men det är roligast att släppa helt egna låtar!

Du ger ut din musik på egen hand. Vad ser du som fördelarna och nackdelarna med att vara independentartist idag?

Ja, det är verkligen både för- och nackdelar. Jag tycker det är skönt att ha kontrollen själv kring vad man ska släppa, hur omslag ska se ut osv. Fördelar med att vara signad kan dock vara att det bolaget man är signad till kan få ut musiken till fler.

Vad har du själv i din spellista just nu som du lyssnar mycket på?

Just nu lyssnar jag mycket på Substance med Demi Lovato och You might not like her med Maddie Zahm. Lyssnar också mycket på Adele och Tori Kelly.

Pressbild

Nu är du aktuell med singeln I’ll whitstand it. Du beskriver att låten handlar om rädslan för att komma ut. Vad fick dig att äntligen ta steget?

Jag kände att det är på tiden. Jag är nästan 30 år och vill bara vara öppen med den jag är. Jag orkar inte leva begränsat och inte alltid känna att jag kan vara mig själv. Jag kände att det är dags att vara sann mot mig själv och andra.

Att komma ut är en process. Ibland väldigt kort, ibland längre. För mig tog det 10 år från det att jag förstod att jag var homosexuell tills att jag kom ut. När insåg du att du var homosexuell och hur var processen att acceptera dig som dig själv?

Jag har nog alltid vetat det. Jag tycker dock att det fortfarande är läskigt och jag känner mig nervös för att dela med mig till alla. Jag började acceptera mig själv för några år sedan, men har inte berättat för alla än.

Hur var reaktionerna från de närmast dig?

Jag har som sagt inte berättat för alla, men alla de vänner och närstående som jag har berättat för var glada för min skull och supportande.

Du spelade på WestPride i början av sommaren, vilket då var innan just denna låt släpptes. Hur var det att uppträda på den scenen och med det budskapet där?

Det kändes fint att spela I’ll withstand it på den scenen just eftersom det var Pride.

Hur mår du nu, när du äntligen öppnat dörren helt.

Det känns fortfarande lite jobbigt eftersom jag inte har öppnat dörren helt, utan det sker mer officiellt när denna intervju kommer ut. :)

Finns det någon lärdom som du kan dela med dig av din process till andra som också kämpar med att få vara sig själva?

Att omge dig med människor som inte lägger någon vikt på vilken sexualitet du har, utan som älskar och accepterar dig som person oavsett. Om folk får dig att må dåligt för att du är den du är, så är det deras problem och inte ditt.

Vad händer nu under hösten för dig?

Jag ska fortsätta skriva och producera musik. Sen har jag två svenska låtar faktiskt, som jag gjort tillsammans med en nära vän, som vi funderar på att släppa. Jag ska även söka till Melodifestivalen, då det alltid varit en dröm att vara med. Jag vill släppa en EP också, som jag ska börja sätta ihop under hösten!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011