Idag är det premiär för singeln Stronger (First I was sad) med ABELA. En artist som ursprungligen kommer från Österbotten i Finland och just nu är hon bosatt i Stockholm.
Här bjuds vi på en soulig rocklåt där artisten verkligen får visa upp sin starka röst. En röst som här sjunger om att bearbeta sorg och ilska för att sedan bli starkare och ta sig upp till toppen igen av det där hål man hamnat i. Med andra ord får vi en peppande låt som förhoppningsvis kan sporra även dig.

Svensk Pop Apple Music

Låten är producerad av Hannes Andersson, samt att artisten fått stöd av Svenska Kulturfonden i Finland för att kunna släppa låten.
Här berättar artisten lite mer om sig själv och arbetet med den nya låten.

Minns du när musiken blev en passion för dig? 

Musiken har alltid varit en del av mig och närvarande på olika sätt, men det var först när jag bodde utomlands i tidiga 20-årsåldern och levde utan den som jag insåg HUR viktig den är för mig! Hur härligt det än var att dricka vin och äta pasta i Italien blev saknaden efter mitt band hemma stor. Då köpte jag istället anteckningsböcker och började skriva. Jag tänker mycket och gillar att diskutera, och skrivandet hjälper mig att få uttryck för mina tankar, känslor och åsikter. Inspirationen flödade under min tid i Italien och sen har jag bara fortsatt framåt.

Vilka artister har inspirerat dig mest under åren och på vilket sätt?

Jag lyssnar på väldigt mycket olika musikstilar men några av de som fastnat är Christina Aguilera för hennes röstkontroll, Tove Lo för hennes råhet & låtskrivande och Everybody Loves an Outlaw för deras ös!

Minns du den första låt du skrev och hur resultatet blev?

Hahahaha rolig fråga. När jag var liten “trallade” jag på nya låtar som dök upp i mina tankar när jag gjorde helt vanliga saker. Den första låten som kanske fick mest struktur av dem heter Vill du dela kudde med mig? och inspirationen till den kom från en plansch som jag fick av min pappa, där en baby-apa ligger i en säng och tittar mot kameran med stora ögon. Min låttitel är direkt stulen från den planschen (berätta det inte för någon ;) ), eftersom den texten stod skriven ovanför apan. Haha, gullig låt och riktigt hookig!! 

Vad inspirerar dig till att skriva låtar och hur ofta försöker du skriva? 

Mitt låtskrivande ändras mycket med mitt humör och hur mycket “funderande” jag tar mig tid till haha. Ibland bara kommer låtar till mig när jag pysslar med något eller så kan jag också bara bestämma mig att “nu ska jag sitta och skriva lite”, gärna med ett glas vin intill. ;) Det jag iallafall lärt mig är att försöka ta vara på stunderna när inspirationen slår till (oftast kvälls-/nattetid) för då kan det rinna ut både 2 och 3 låtar på en halvtimme. Medan det, om jag skriver “bara för att skriva” och jag inte känner mig inspirerad, kan ta mycket längre tid att bli nöjd med en text. 

Jag har ingen speciell strategi för mitt skrivande, men kan i perioder försöka se till att skriva oftare enligt schema och ibland låter jag det bara komma till mig. Min upplevelse är att om jag lägger för mycket press på mig själv att skriva så mycket som bara är möjligt, blir det ofta sämre texter och jobbigt att skriva, eftersom det då känns mera som ett måste istället för något kul. Oftast blir det att jag bokar en session med en producent och vi skapar tillsammans, då går jag in i “skrivar-mode” direkt jag kliver in i studion.

Foto: Tangzwire – Tanvir Saif Ahmed

Du är nu aktuell med singeln Stronger (First I was sad). Du skriver att den kom till under en mörk period i livet. Vad var det som gjorde att du hamnat där och hur tog du dig ut i ljuset igen? 

Jag lär mig mer och mer om mig själv för varje år som går, och att komma från en liten stad i Finland där folk vill en väl och gör sitt bästa i varje situation har gjort mig till en öppen och nyfiken person som ibland är lite väl naiv i den stora världen. Den här låten kom till när jag blivit ordentligt bränd av personer jag trodde jag kunde lita på. Det visade sig att de bara lekt med mina känslor för att försöka manipulera mig till deras egen fördel, och när poletten föll ner kom det verkligen som en chock för mig. HUR kunde detta hända mig och vem är jag nu? Jag kände mig som en annan person som glidit allt för långt ifrån den jag vill vara.

Man kan säga att jag gick igenom den klassiska sorgeprocessen för att läka igen. Det började med en chock, som sen blev till ledsamhet som sen ledde till ilska! Jag hade turen att ha stöd från en nära vän som varit med om liknande och vi kunde hjälpa varandra genom detta. Jag hade även stort stöd från sambo och familj. Genom diskussioner, lite ältande och allt för mycket vin fick jag en nystart och kunde långsamt börja orientera mig framåt med små steg i taget. Jag är inte personen med tålamod, så det kändes som att det gick låååångsamt, men jag försökte alltid blicka framåt!! Ironin i det hela är att det under denna period gick väldigt bra för min musik och folk grattade och hejade på mig hit och dit, medan jag själv bara ville ligga under täcket. 

Hur arbetade du fram låten från idé till studion? 

Det började med att jag upptäckte en ny låt som jag bara ÄLSKADE, jag tog med den till studion till producenten Hannes Andersson och spelade den för honom. Jag sa att jag älskade drivet och känslan i låten. Den gick i valstakt och vi gick båda igång på idén på att göra något liknande. Vi började med att ta ut några ackord som grund och sen loopade vi dom medan jag satt och sjöng allt jag kom på och skrev ner det. Vi fick till några delar vi gillade och eftersom det var sommar, bestämde vi oss för att gå ut med gitarren och fortsätta. Vi testade olika melodier och försökte klura ut åt vilken håll vi skulle ta låten, och efter kanske en timme hittade vi en melodislinga vi ville spela in. Vi gick tillbaka till studion för att spela in den och när jag satt där på golvet, i sångbåset framför micken, kom det ut en ny melodi! Jag började sjunga bara på känsla och det blev något helt annat än vi hade skapat utomhus, Hannes tryckte på “rec” och idag är det den melodin som är de första textraderna i låten: “Just another glass of wine, to erase what’s on my mind”.

Vad hoppas du att folk som hör låten ska känna? 

Jag hoppas att lyssnaren ska kunna identifiera sig i känslan och ångesten av motvind i livet, och hur den känslan kan skapa ett riktigt jävlar anamma (kalla det den finska “sisun” om man så vill) som gör att man bara BESTÄMMER sig för att gå framåt! Vad som än kommer emot, så ska vi framåt!! Vi går stolta och med ny kraft från det vi varit med om. Jag hoppas att lyssnaren ska kunna hämta kraft i låten och att den ska hjälpa till att dra oss framåt med stora stolta steg.

Hur ser sommaren ut för dig nu efter släppet? 

Närmast kör jag releasegig lördag 11 juni på Café Sten Sture i Gamla Stan, Stockholm! Det blir mer giggande under sommaren och såklart ska jag även försöka vila och njuta av sommaren, eftersom den här våren har varit sjukt intensiv. WORK HARD REST HARDER, som jag brukar uppmana mina följare på instagram till! I höst blir det turné i Svenskfinland tillsammans med två svenska artister.

Du hör premiären av Stronger (First I was sad) här nedan. Låten släpps sedan i morgon på alla streaminsplattformar.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011