Då var 2022 snart slut och det är dags att blicka tillbaka på all musik som släppts. Det har ju varit så många låtar som passerat mina hörlurar under året som imponerat på mig på olika sätt. Allt från stora kommersiella hits, till guldkorn bland alla de independentartister som ger ut musik på egen hand, utan stort musikbolag i ryggen, något som tydligt märks när jag här sammanfattar årets favoritlåtar av svenska artister.
Som sagt, har det varit ett starkt musikår för svensk musik i år. Det var många låtar jag fick flytta runt, lägga till och tillslut ta bort för att få ner listan till 50. Men dessa är de låtar som jag lyssnat mycket på, som imponerat stort på mig och som jag helt enkelt tyckte var bäst i långa loppet.
Listan är som vanligt baserad på de låtar som släppts från den 1:a December 2021 till 30:e November 2022.
Hoppas du också hittar några av dina favoriter i listan eller kanske upptäcker några nya.

Skicka in din musik

1. Cornelia Jakobs – Hold me closer

Årets Melodifestival var en enda lång väntan på att Cornelia Jakobs skulle ta hem hela skiten. Med Hold me closer lyckades hon med konststycket att med små medel göra något som sticker ut. Som träffade rakt i hjärtat och som visade vilken jäva stjärna hon är. För mig var detta den mest självklara vinnaren sedan Euphoria.

2. KÅRP – It looks bad

15 år efter att The Knife släppte singeln Silent shout invaderade KÅRP min spellista i December 2021 med singeln It looks bad. Mörkt och hotfull elektro med ett otroligt snyggt arrangemang som sätter den på samma nivå som The Knife-låten. En av de där få låtar som verkligen slog en som en slägga och som etsade sig fast vid trumhinnan under hela året.

3. Tove Lo – Grapefruit

Av alla fantastiska låtar från Tove Los album Dirt Femme så var det Grapefruit som påverkade mig mest. När Tove öppnar upp om sina ätstörningar i ungdomen och samtidigt låter oss dansa bort smärtan är det minst sagt popmagi som artisten skapar för oss. Texten är verkligen som ett slag i magen och beatet vill få oss att dansa. Sjuk kombination, jag vet. Men så otroligt bra.

4. Darin – What’s the point

Att åka till Gotland för Så Mycket Bättre för att bli tolkad av andra, samtidigt som man bara sjunger en låt kanske kan verka lite drygt. Men när Darin gör sin tolkning av Johnossis What’s the point behöver han inte bevisa något mer. Han sätter skåpet där det ska vara. Där det hamnar är i Pet Shop Boys-land och vi får pulserande basgång, glittrande synthar och enormt driv. Skulle säga att detta var säsongens och kanske till och med Darins absoluta hit.

5. Folke Nikanor + GRANT – Segerkrans

När GRANT sjunger på svenska för första gången är det till tonerna av Folke Nikanor. Vemodig och vackert, samtidigt som är det popigt och synthigt. Ni vill jag höra mer av GRANT på svenska, samt fler spännande samarbeten från Nikanor.

6. Molly Hammar – Tell her

Molly levererade grymma låtar under årets Så Mycket Bättre. Men hennes bästa låt var ju hennes egna när hon släppte Tell her i våras. Ännu en gång är kombinationen vemod och pulserande pop det bästa som vi kan få. Är det en person som vuxit som artist i mina ögon från vårt första möte i Melodifestivalen till idag så är det absolut Molly.

7. WAHL – Kärleksbrev

Kärleksbrev är den där typen av låt som helt exploderar i refrängen. Det är så snyggt och mäktigt när WHAL fraserar ”River våra kär-leks-brev”. En av årets mest imponerande break up-låtar.

8. Amskøld – I’ll withstand it

Jag tycker ju att Amskøld är en av de starkaste artister som finns i detta landet. Mixen mellan sångarens röst, starka melodier och texter är ständigt magi för mig. När han tidigare i år valde att komma ut med singeln I’ll withstand it gjorde han det via en intervju i bloggen. Med en text som träffar rakt i hjärtat är detta definitivt ett magiskt popögblick för HBTQ-året 2022.

9. Benjamin Ingrosso – Queens

Benjamin Ingrosso hyllar kvinnorna i sitt liv, samtidigt som han är imponerande personlig på denna singel. Med stark melodi och lekfull produktion visar Benjamin varför han är en landets starkaste artister. Att sedan hela albumet Playlist är lysande gör ju inte saken sämre.

10. Smith & Thell – Planet Mars

Några som aldrig gör mig besviken är Smith & Thell. I år var det denna klassiska pianoballad som fick mig att tappa andan när jag hörde den första gången. Det är en låt som lite visar vilken enorm bredd denna duo har. Samtidigt att det är när de går lite utanför sin folk-pop som jag tycker de blir ännu mer intressanta. Jag hade ju Dumb som en av mina favoritlåtar från 2018.

11. Joakim Berg – Barn av vår tid

När Berg återvänder från Kent-graven och släppte soloalbumet Jag fortsätter glömma är det ett kärt återbesök. Starkast blev det med singeln Barn av vår tid.

12. Tove Lo – 2 Die 4

Det var ett genidrag av Tove Lo att sampla klassikern Popcorn på singeln 2 Die 4. Det gjorde den till en ögonblicklig hit och jag verkligen älskade lekfullheten och melodin. Det är såhär en hit ska formas.

13. Hugo Andersson – Happy ever after

Sveriges svar på Shawn Mendes imponerar på mig även i år. Med vemod och medryckande produktion skapar sångaren en stark poplåt med en av årets snaraste texter: ”you moved into another town and met another me”.

14. Noah Gerstenfeld & Joanna-Maria – Saknar, ser, hör dig

Sommarpop! Ja, det är nostalgi, pop och starka melodier som möter oss när Noah Gerstenfeld och Joanna-Maria sjunger duett. En låt som verkligen satte färg min spellista i somras.

15. Isak Danielson – Good things come to those who wait

Det är få artister vars röst imponerar så mycket på mig som Isak Danielsons. När han här samarbetar med Peter Kvint och ger oss dramatisk pop med extra allt och en tonartshöjning är det inget annat än gåshud som utlovas.

16. Skylark – Dark Space

Vi är duktiga på vemod här i Sverige. Skylark ger oss vemodig elektropop när han släpper singeln Dark Space. Snyggt pulserande och magisk sång.

17. Robin Bengtsson – Innocent Love

Robin Bengtssons låtar i Melodifestivalen har enligt mig blivit bättre och bättre för varje gång han varit med. Bäst blev det i år med denna energiknippe av poplåt. Det är så sjukt härligt upplyftande och jag blev ärligt överlycklig varje gång jag hör låten.

18. Flyckt – Jonny Boy

Alla vet att vissling är snabbaste vägen till mitt hjärta. Det måste ex-Urban Cone Flyckt ha hört, för visslingen i Jonny Boy är genial och får låten att träffa mitt i prick för mig.

19. Agnes Matsdotter – Rosa nejlikor

Pulserande synthar och onani. Ja, det är det vi får när Agnes Matsdotter släppte singeln Rosa nejlikor. Det är verkligen in your face-pop och jag älskar varje sekund av detta.

20. Hemliga Klubben – Jag vill inte vara din kompis

Men hallå vad bra! När man vill att vänskap ska bli något mer. Eller i alla fall sex. Det är som man släpper alla hämningar och spärrar och låten hela världen veta vad man verkligen tycker och tänker. Så uppfriskande och lysande pop. Älsk!

21. The Fur + Tyte – Miracle
22. Veronica Maggio – Heaven med dig
23. Cornelia Jakobs – Rise
24. Covered in Snow – Miljonprogrammet
25. Darin – Satisfaction
26. SVEA – Iconic
27. Victor Leksell – Hela världen är min
28. Molly Hammar – Ingen annan rör mig som du
29. RONIA – The other side
30. Tove Styrke – Another broken heart

31. LIAMOO – Bluffin
32. Linus and the Moon – In destruction
33. Rymdpojken – Till solen brinner ut
34. SCALA – Momentum
35. ebba x sara – Want it
36. Felicia Takman – Dansa fult
37. Hildur Ottilia – Går ut i regnet för att torka
38. Kerstin Ljungström – Ex
39. NAYAD – We’re not like this
40. Dear Martin – Friends like me

41. Cazzi Opeia – I can’t get enough
42. Anna Bergendahl – Higher power
43. Lake Omne – Forever
44. Daniel Saturn – Patient Människa Produkt
45. Miss Li – X
46. Kristian Kaspersen – Teardrops on the dance floor
47. Lisa Miskovsky – Best to come
48. ALVA – Tjernobyl
49. SQALL – Horisonten
50. Omar Rudberg – In the sunrise

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011