Ett år går fort och det känns helt ärligt som vi precis summerade 2021. Men tittar vi på mängden musik som släppts 2022 har vi helt klart gått vidare. OMG vilket musikår och vilken mängd som släppts. Återigen är Svensk musik stark på våra listor här hemma men jag är inte helt konverterad till att uteslutande lyssna till texter på svenska. På min topp 50-lista finner ni låtar som jag kört på repeat i lurarna, förgyllt min dag eller lämnat mig full av intryck och beundran. Det är verkligen så svårt att sammanfatta ett år i en lista med begränsat antal platser. Därmed sagt finns det minst 50 låtar till som inte fick plats. Den här listan representerar en skön mix från svenska artister år 2022 för mig. Antingen instämmer ni helt, blir frustrerade eller upptäcker något som ni missat under året.

Nordiska Favoriter

Hanna Ferm + Juni – Välkommen åter 

Jag är en hopplös pop-fantast och när Välkommen åter släpptes i våras kände jag omedelbart att den här låten skulle bli min favvo. Så här hittar ni den, i topp på min lista! Denna catchy och färgstarka dänga spelas fortfarande flitigt på radio och framförallt i mina lurar. Omöjligt att inte få refrängen på huvudet. Alla eloge till Hanna Ferm som hittat sin tydliga plats på den svenska pophimlen.

Alesso + Zara Larsson – Words 

EDM blandas med pop och vi har hört det förut. Men när två av Sveriges främsta pop-skapare samarbetar på Words slår det gnistor! Refrängen är omedelbar och Zaras röst passar som hand i handske för den elektroniska och dansanta produktionen. 

Tove Lo – No one dies from love 

En av årets absolut starkaste album måste ändå vara Dirty Femme. Tove Lo står numera som oberoende artist och hon når nya nivåer på egna ben. Singeln No one dies from love tog mig med storm och jag finner mig fortfarande nynna på refrängen. 

Tove Styrke – Hardcore 

Sedan start har jag älskat Tove Styrkes musikaliska uttryck. Plattan HARD levde upp till alla förväntningar, men det var singeln Hardcore som gjorde största intrycket på mig. Här fullkomligt skriker sångerskan ut sina innersta känslor och visar på ett vokal-omfång hon aldrig gjort tidigare. 

Alba August – Isabelle

Kicken slår stadigt mot trumhinnan och Albas säregna stämma agerar ledstjärna. Singeln Isabelle knockade mig med sin rockiga framtoning men popgia melodi. En omedelbar klassiker som borde blivit en världshit, än är det inte för sent! 

Paula Jivén – Say that 

Paula Jivén spåddes stor framgång redan 2021 när debutsingeln kom. Mycket riktigt efter flertalet framgångsrika singlar, debut-EP och otaliga spelningar är sångerskan en av de mest lovande pop-talanger vi har. Nyligen nominerad till framtidens artist på P3 guld blickar hon tillbaka på ett otroligt musikår och jag älskar fortfarande andra singeln Say that. 

Emilia Pantic – Säg det som du menar det 

Vilket år! Emilia Pantic har äntrat den svenska pop-scenen och satt sin tydliga prägel. Med en debut-EP i bagaget och en framtid mer lysande än det klaraste stjärnfall kommer hon helt klart ta över nästa år. Av massvis med grymma singlar är det refrängen i Säg det som du menar det som satte sig likt ett tuggummi under skosulan. 

Benjamin Ingrosso – Dancing on a sunny day 

Dränkt i 60/70-tal och feel-good vibbar är Dancing on a sunny day ett lyckopiller som förgyller varenda tråkig sekund av livet. Nostalgiskt och tillbakablickande pratar låten om en brusten kärleksrelation, men jag blir lika lycklig ändå. Benjamin är utan tvekan det bästa pop-sverige har att erbjuda. 

Miriam Bryant + Thomas Stenström – Gråter om du vill 

Västra Sverige representerat i en melankolisk grå-dyster ballad. Miriam och Thomas satte helt klart prägeln för året när de inledde med Gråter om du vill. Vemod och kärlek kan lätt bli kladdigt men här är det träffsäkert och skickligt utfört. Helt klart en av årets bättre låtar. 

Victor Leksell + Einar – Din låt

Likt ett bitterljuvt adjö är Din låt en oförglömlig singel som symboliserar så mycket mer än grym pop. Den hårda produktionen och komplexa rytmen är inget annat än briljant och Victor är som alltid träffsäker vad gäller melodi och fingertoppskänsla för kommersiellt gångbar musik. 

Newkid – Våga

I år släpptes plattan Vi ett album tillägnat familj, fans och samhället i stort. Med sitt knivskarpa sound och fantastiska stämma har Newkid haft ett monumentalt år där han bland annat intagit Avicii-arena. Mina absolut favoritlåt bland albumets spår var och är Våga

Cornelia Jakobs – Hold me closer 

Cornelia Jakobs tog vårt avlånga land med storm och rättmätigt så. Det var längesedan jag fick Euforia-vibbar men Hold me closer kom vansinnigt nära samma känsla. Inlevelsen är nervkittlande och låten andas internationell pop tillhörande toppskiktet av artister.

Felicia Takman – Aldrig säga aldrig 

Pulserande synthar och neonstänkt produktion. Felicia Takman tog sitt artisteri till en ny nivå när hon släppte den magiska singeln Aldrig säga aldrig. Drivet i tempot, texten och melodin står i perfekt harmoni för att skapa en omåttligt underhållande lyssning som man vill dansa vilt till. 

Veronica Maggio – Heaven med dig 

Som alltid levererar Veronica på topp. Singeln Heaven med dig sluter upp i en av många svenska låtar med engelsk titel. Den 80-tals doftande produktionen och svulstiga basen grep omedelbart tag i mig och har hållit mig i ett stadigt grepp sedan release. Självklart en av årets bästa låtar.  

Miss Li – X 

Miss Li fortsätter leverera hit efter hit. Sångerskan har med råge hittat framgångsreceptet genom att subtilt låna melodier från megahits. Men självaste Max Martin har sagt att det är så proffsen jobbar. Singeln X sitter som en smäck med sin pulserande basgång och krispigt mixade vokaler. Stjärnkvalitet deluxe! 

Björn Holmgren – Ut med allt 

Genom makten av TikTok och en grym låt tog Björn Holmgren fullkomligt över alla spellistor med Ut med allt. Hans raspiga stämma och sköna singer-songwriter framtoning imponerade även stort på mig och singeln har spelats flitigt i mina lurar och skrik-sjungits högt. 

Kerstin Ljungström – Ex 

Multiinstrumentalist, låtskrivare och producent. Kerstin har länge verkat i det tysta men i år tog hon steget ut som artist. Första singeln Ex gjorde mig tårögd och sångerskans djupa stämma värmer ömsint. Därefter har flertalet singlar och en hel EP backat upp debuten. Det är med spänning vi fortsätter följa hennes resa. 

Daniel Adams-Ray – När jag blundar 

Klassisk Daniel-prodd och färgstark melodi förgyller När jag blundar. Refrängen sätter sig omedelbart och jag smälter för artistens talang och inlevelse. Som alltid är texten pricksäker och bär på flerbottnat budskap. 

Molly Hammar – Ingen annan rör mig som du 

Som en joker i leken kom Molly Hammar in och levererade sin tolkning av hiten Ingen annan rör mig som du. Med sin soul-doftande stämma och imponerande omfång blåste hennes stämband av mig från tv-soffan där hemma. Det är inte en dag för sent att hela svenska folket äntligen får lära känna denna självklara stjärna! 

Juni – Skiter i dig

Juni följer upp Välkommen åter med Skiter i dig. Löjligt bra med sockersöt hook är det bara att kapitulera för denna stjärna. Min största förhoppning är att sångerskan kommer göra raketkarriär 2023. Ännu mer coolt är att hon kör engelska och svenska projekt parallellt. 

21GRANT Feel Love 
22León All My Heroes 
23Swedish House Mafia + The Weeknd Mouth To A Flame 
24Sabina Ddumba RIDE 
25Juliander Cold Shoulder
26Thomas Stenström Sista sommaren  
27Olivia Lobato En station ifrån 
28Zara Larsson Lay All Your Love On Me 
29Benjamin Ingrosso Bullet 
30JUNG + LOVA Cause In The End You Know That Everybody Dies 
31Alex Järvi Förför mig 
32Agnes Matsdotter Spritdränkta 
33Norlie & KKV Jag Lovar 
34Juni Salt I Mina Sår 
35Nina Bring Hela du hela tiden 
36Carl Storm Tainted 
37Sandro Cavazza The Days 
38Molly Hammar Tell Her  
39Darin Satisfaction 
40LOVA One Too Far 
41Tiffany Lorentz Home 
42Myra Granberg Grammofon 
43HON Håller ut
44Dotter Lättdistraherad 
45Daniela Rathana Återvändsgränd
46Petter + Benjamin Ingrosso Komma över 
47Brother Leo Living In A Zoo
48AWA Who’s Asking 
49Kvarter Kylskåpspoesi 
50Molly Sandén Vi:et i vinsten 
Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011