2022. Det har varit ett år av starka låtar. Som vanligt när jag ska börja sammanfatta året känner jag att det inte varit något som har varit direkt fantastiskt. Det släpps så mycket musik att man liksom inte kan se skogen för alla träden.
Men när jag väl sätter mig ner och går igenom mina olika listor, kollar betygsättning och hjärtan i Apple Music hittar jag alltid en ganska klar bild över vad som ändå stuckit ut och varit fantastiskt. Låtar som jag lyssnat på med repeat eller där stunden jag hörde låten etsade fast den på min trumhinna.
I år var mina tre översta givna sedan länge kändes det som. Det får bli dessa som representerar de internationella akterna för mig. De som format 2022 tillsammans med de andra 47 låtarna.
Hoppas denna lista inspirerar dig till att minnas ditt musikår 2022 eller får dig att upptäcka missade guldklimpar. Jag kan tänka mig att jag är ensam med min etta i år, så förhoppningsvis kommer du också att gilla den.

Popmuzik Lover Patreon

1. Liam Jones – Nice guy

Vissa låtar hör jag nästan direkt att jag kommer spela många gånger under året. När jag hörde Nice guy med Liam Jones första gången var det ingen tvekan. Det snyggt pulserande och mix mellan retropop och synthpop. Sedan den där bitterljuva texten. Den där texten som får en att både haja till och bli glad av att höra. Att sångaren tröttnat på att vara den där schysta killen mot sitt ex. Jag håller på Liam, så högt att han får förstaplatsen i år.

2. The Scarlet Opera – The place to be

Det är inte så lite I don’t feel like dancing med Scissor Sisters över detta. New York har dock bytts till Los Angeles. Attityden, melodierna och the campness är kvar. Oh, that campness! Lätt den läckraste poseringslåt du kommer höra på denna sida 2022. The Scarlet Opera ger oss 100% party och de har bokstavligen bara börjat då detta är första och enda singeln med gruppen. Se upp 2023, du kommer bli fierce.

3. Shawn Mendes – It’ll be okay

Ur stor sorg kommer stor musik. När Mendes och Camila Cabello separerade förra året släppte Mendes sin mest personliga och ärliga singel. En låt som fick hela mitt liv att stanna up och jag spelade denna på repeat. Folk verkar ha spekulerat i att deras förhållande bara var för att lyfta varandras karriärer. Men denna låt känns lite för äkta för att det ska kunna vara så (eller så är Mr Mendes en grym skådespelare). Ibland är det tur att jag valde att låta listan sträcka sig från December till November, då låten släpptes ungefär samtidigt som fjolårets favoritlista släpptes.

4. Dubstar – Token

Dubstar har aldrig varit så bra som de varit 2022. Albumet Two är en stor favorit och låten Token är Dubstar / Stephen Hague-magi när den är som bäst. Stark melodi som doftar lite Eurythmics, popnostalgi och bara vansinnigt bra.

5. Always centered at night, Moby & Serpentwithfeet – On air

Men så snyggt detta är! När Moby samarbetar med Serpentwithfeet blir det en mix av filmmusik, pop, triphop och bara magiskt. Det är slowmotion-pop att dö för, som skapar scenen i skallen när man lyssnar på det. Så här bra har inte Moby varit sedan 90-talet.

6. Kygo + DNCE – Dancing feet

100% glädje blir det när DNCE samarbetar med Kygo. Det är funkig dansmusik som är helt omöjlig att stå still till. Årets partylåt? Jo, jag tror nog det.

7. Sigrid – It gets dark

Att se livet från den ljusa sidan när det är jobbigt kan vara svårt. Men det blir lättare när man lyssnar på It gets dark. För, som Sigrid sjunger; när det är som mörkast, lyser stjärnorna klarast. Allt producerat till den där pulserande pop-produktionen som är så underbart ögonblicklig. Inte en dålig sekund på denna låt.

8. Harry Styles – As it was

Att det varit Harrys år är det väl ingen som undgått? Med singeln As it was levererar One Direction-dropouten en lysande poplåt som ligger precis perfekt mellan vemod och upplyftande pop. Harry, du är värd all framgång du haft under 2022. För detta är glimrande.

9. Men Without Hats – If the world should end today

Jag blev mycket positivt överraskad när jag hörde If the world should end today med Men Without Hats. Det är over the top-pop som visar att de inte bara är The Saftey Dance. För detta är synthpop som inleds på topp och bara stegras.

10. Lucca Leeloo + Pierre Pascual – Say goodbye

Är det någon som hållit synthpopens fana högt under året är det dansken Lucca Leeloo. Med sitt album Prosperous har han tagit över stafettpinnen från Andy Bell och skapar starka melodier med lekfulla produktioner. Just Say goodbye är låten som borde ha varit med på en Greatest Hits med Erasure, men nu får Lucca Leeloo en hit med den i min bok.

11. Griff & Sigrid – Head on fire

Vilket grymt samarbete detta blev. Griff och Sigrid sätter pop-skåpet på rätt ställe när de ger oss singeln Head on fire. Kemin mellan rösterna och den starka melodin får en ju att längta efter mer. Mycket mer. Så in i studion igen, tack.

12. The Killers – Boy

När man lånar från Erasure kan det inte bli annat än magiskt. Det är precis det The Killers gör under ledning av genit Stuart Price när de färgar singeln Boy med melodin från A little respect. Det är nog det bästa The Killers släppt sedan Human och borde nästan ses som Human part 2.

13. Shawn Mendes – When you’re gone

Länge var denna faktiskt den mest spelade låten för mig i år. Inte lika stor käftsmäll som It’ll be okay dock, men bygger på samma tema och person. Jag måste nog säga att Mendes vuxit enormt i mina ögon som artist senaste 12 månaderna. När det sedan bli medryckande och pulserande som här, är det nästan ännu lättare att älska låten.

14. 5 Seconds of Summer – Complete mess

Det är få refrängen som är så gjutna. Som ger en gåshud och som får en att stirra på högtalarna för att lite undra ”vad var det jag precis hörde?” Detta är en sådan låt. Så sjukt snyggt arrangemang och tokstark refräng. 2022 var året 5SOS slog igenom även hos mig.

15. Taylor Swift + Bleachers – Anti-Hero

Ta en grym låt. Den där låten som är en given hit och en femma redan från början. Lägg till låtens producent på sång och gör den till en duett. Då känns den där femgradiga skalan lite trång. Det är precis det som Taylor Swift och Bleachers gör med denna version av Anti-Hero.

16. Conan Gray – Memories

När Gray blir mer Mercury och ger oss Queen-doftande pop/rock faller jag pladask för denna superstar. Det är stora känslor och väldigt camp när Conan försöker sluta tänka på ett ex som dyker upp i hans liv lite för mycket. Lysande flört med 70-talet.

17. Soft Cell & Pet Shop Boys – Purple Zone

Vi fick inte mycket nytt med Pet Shop Boys i år, men det vi fick var lysande. När de samarbetar med Soft Cell på singeln Purple zone är de verkligen tillbaka i gamla gängor. Skamlöst lånas det lite av Sloop John B och Always on my mind. Men lysande är det.

18. Troye Sivan & Gordi – Wait

Jag tyckte filmen Three Months med Troye Sivan var en charmig bagatell. Helt okej coming of age-film med HBTQ-tema. Men det som ändå var bäst med filmen var låten Wait med Troy och Gordi. Varm nostalgisk pop med stark melodi och snyggt arrangemang. Inget att hata här inte.

19. Darren Hayes – All you pretty things

Strax efter Darren Hayes hyllade de omkomna i Pulse-massakern hände det igen. Fast denna gång i på Club Q i Colorado. Men vi får aldrig sluta dansa. Det är det som Darren uppmanar oss att göra. Dansa för de som inte länge kan på grund av hatet.

20. Nightmåne – My Pillow

Snyggt berättande om att åka hem för att rädda sitt förhållande. Retrodoftande slowmotion-pop som verkligen träffar så rätt för mig. Men jag är som sagt sucker för denna typ av ljudbild.

21. Robin Packalen + Maejor – Magic
22. BOWIE – Pale
23. Dagny – Brightsider
24. Sam Ryder – Space man
25. Grant Knoche – First hello
26. KEiiNO + Peder Elias – A new beginning
27. Danielle Juhre – Sober
28. Carly Rae Jepsen + Rufus Wainwright – The loneliest time
29. Ava Max – Weapons
30. Astrid S & Dagny – Pretty

31. Emeli Sandé – There isn’t much
32. Conan Gray – Disaster
33. Years & Years – Night call
34. Now Ex – Hospital lights
35. Tanners – Romeo
36. Anna of the North – I do you
37. Röyksopp – Me&Youphoria
38. Camden Cox – Over
39. Ava Max – Maybe you’re the problem
40. Carly Rae Jepsen – Beach House

41. Aimée – Nobody else
42. Alfie Templeman – Candyfloss
43. Alok & Bastille – Run into trouble
44. Bananarama – Masquerade
45. Dylan – Nothing lasts forever
46. Haiden – Sorry to your next ex
47. Løv Li – Runaway
48. GusGus & Vök – Is it true
49. Eline Noelia – Shockwave
50. Natasha Hunt Lee – The end of the world

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK SUMMER

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011