Ingen kan anklaga världens artister för att ligga på latsidan direkt. Blickar vi ut internationellt har låtarna haglat tätt det här året. Allt som skapades under pandemin är nu (förhoppningsvis) släppt och musikskribenterna pustar ut inför ett spännande 2023. Det återstår bara en sak innan julegröten och pralinerna kan börja slinka ner i gapet och det är att sammanfatta musikåret. Med mycket musik och framförallt kompetent sådan följer hård gallring, men på min topp femtio har ändå varit ganska självklar från start. När det kommet till internationell pop är jag väldigt präglad av regelrätt danspop, men ni kan även återfinna inslag av R&B, rap och indie på min årslista. Förhoppningsvis kommer alla pop-fantaster återupptäcka ett guldkorn som även ni håller högt för musikåret 2022. Mycket nöje!

Popmuzik Podcast

Harry Styles – As it was 

För mig var årets låt ganska given från det ögonblick Harry Styles släppte As it was. Introspektivt och svävande får vi gräva djupt in i sångarens psyke och lära känna en ny sida av denna megastjärna. Till organisk instrumentering och lysande melodi försvarar han sina rock´n´roll-rötter men behåller oss i popens värld. Helt klart en magisk lyssning på alla plan! 

Taylor Swift – Anti-Hero 

Mot slutet av året var hon bara tvungen att kasta omkull allt vad pop heter. Det finns ingen som Taylor Swift och hon bevisar det gång på gång. Anti-Hero träffade mig som en pil i hjärtat och lär med all säkerhet vara min mest spelade låt även en bit in i 2023. 

Beyoncé – CUFF IT 

Hennes bästa album hittills! Det utbrast kritiker efter kritiker när Beyoncé gjorde storstilad comeback. Plattan RENAISSANCE är mycket mer direkt och kommersiellt gångbar än något sångerskan släppt på flera år. Även på en plattform som TikTok har flertalet låtar tagit en svängom och synnerligt den svängiga CUFF IT. Svänget är på topp och Beys röst passar som hand i handske för den här typen av funk. 

Steve Lacy – Bad Habit 

Neo-soul brukar sällan nå så stor kommersiell framgång som Bad Habit gjorde i år. Men shit vilken dänga detta är. Med skeva gitarrer, grötiga trummor och komplex top-line är låten svår på så många plan, men ändå så otroligt lätt. Snudd på Frank Ocean briljans ibland va? 

  – New Moon 

Danska popprinsessan MØ släppte i början av året en platta som blev grymt underskattad. Ännu mer underskattad var den magiska singeln New Moon vars refräng blew me away. Med elektroniskt prodd och klockren refräng borde detta track nått internationell framgång. Men skit samma, jag är inte bitter en grym singel är det oavsett. 

Lizzo – About damn time

Karisma kan ta en långt, men för att bli en superstjärna måste man kunna sjunga och leverera hits också. Lizzo överbevisar alla med fjärde (ja ni hörde rätt, de första två är inte lika allmänt kända) albumet. Hennes relevans i popvärlden är obestridlig och på About damn time ger hon oss supersnygg soul-funk med inspiration från hennes största diva-idoler. 

The Weeknd – Less Than Zero 

Dawn FM gav oss ingen Blinding Lights, men häng inte läpp vi fick en jävla massa otroliga poplåtar. Less Than Zero med sin högt flygande top-line och otroliga refräng stack omedelbart ut för mig och har spelats flitigt under året liksom resten av plattan. 

Griff + Sigrid – Head on Fire 

När Sigrid släppte nyheten att hon skulle samarbeta med Griff sprätte det i varenda pop-nerv i kroppen och Head on Fire levde upp till min förväntan plus lite till. Med sin pulserande produktion som ackompanjeras av de två stjärnornas otroliga stämmor var detta dömt att bli en monsterhit. 

Charlie XCX + Rina Sawayama – Beg for you 

September agerar inspiration när Charlie XCX och Rina Sawayama slår sina pop-påsar ihop för att skapa en sprängfylld hit i Beg for you. Elektronisk produktion står i perfekt harmoni med vokaler när Charlie visar tydligt vart skåpet ska stå och vilken ostoppbar kraft hon är i den kommersiella musikens värld. 

Kendrick Lemar – N95

Kendrick tog över listorna när plattan Mr. Morale & The Big Steppers släpptes. Liksom alltid är det rapparens röst som är den starkast lysande stjärnan. Men självklart är han en mästare på att snickra ihop texter också, ett typexempel på detta är låten N95.

Sam Smith + Kim Petras – Unholy 

Från pianodrivna ballader till trap-inspirerad pop. Sam Smith har helt klart tagit skarpa vändningar sedan debuten. Bekvämare än någonsin i sig själv är det inte mer än logiskt att hans musik numera andas en helt annan lekfullhet och fritt uttryck. Singeln Unholy kom in som en liten tidig julklapp och förgyllde hösten med sin fräcka melodi. 

Megan Thee Stallion + Dua Lipa  – Sweetest Pie 

Du har aldrig varit i himlen, eller hur? Lipa och Stallion gav oss femme fatal deluxe när de samarbetade på den stekheta Sweetest Pie. Trap-snaren är aggressiv och texten ursäktar sig aldrig. Det är sexigt, farligt och självsäkert. Precis såhär ska popmusik låta 2022. 

Calvin Harris + Dua Lipa – Potion 

Dua fortsätter regera popvärlden. Det här året har plattan Future Nostalgia fortsatt streama flitigt samtidigt som samarbetena haglat tätt. När Calvin släppte andra upplagan av Funk Wav Bounces Vol.2. satt jag och väntade ivrigt. Dessvärre var plattan en stor besvikelse, men jäklar vilket samarbete de två stjärnorna ändå lyckades få till genom Potion. 

Ava Max – Maybe You’re The Problem

Jag är hopplöst förtjust i okomplicerad pop och Ava Max är en fena på att leverera allt och lite till. Med sin snygga 80-tals touch är Maybe You’re The Problem en fartfylld resa som förgyller vilket träningspass, powerwalk eller grå dag som helst. 

Sigrid – It Gets Dark 

Visst Sigrid kommer från Norge men hon är ändå nordbo så jag känner ändå viss stolthet över hennes monumentala talang. Sångerskans andra platta fick i alla fall mig att tappa hakan och jag vilja påstå att varje spår är en fröjd för örat. Anledningen till att It Gets Dark hamnade här var helt enkelt på grund av dess filmiska framtoning och otroliga ambiens. Frågor på det?

Jack Harlow – First Class

Det är skillnad på att sampla äldre låtar på rätt eller fel sätt. Jack Harlow gör det utan tvekan på rätt sätt. Med en sensuell prodd och knivskarpa bars visar artisten varför han tillhör toppskiktet av akter med sin skitsnygga First Class. 

Lauv – Time After Time 

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, min favoritartist LAUV släppte platta i år. På All 4 Nothing fick vi se en mer sårbar sida av sångaren som blottar sitt inre mörker. Liksom alltid är låtarna omringade av snygg minimalism och mångbottnade teman om kärlek. Bäst tyckte jag att den coola Time After Time var. 

The Weeknd – Sacrifice 

Här dyker han upp igen. Vid det här laget har ni förstått att The Weeknd är en artist som spelas flitigt i mina lurar. Singeln Sacrifice är signerad Max Martin och hämtar subtil inspo från Thriller. Med en rivig produktion och oslagbar melodi landar även detta spår bland årets bästa släpp. 

Charlie Puth – Light Switch 

Puth gick från klarhet till klarhet i år när han släppte plattan CHARLIE. Genom att bjuda in hela världen till sin musikaliska process har han nått ut till en helt ny publik. Sångaren hade lätt kunnat göra misstaget att han skapat musik för Tik Tok, men haft den goda smaken att skapa regelrätta pop-bangers som passar för formatet. Viktig skillnad. Singeln Light Switch är i mina öron solklar hit-pop.

Conan Gray – Family Line

Superache är en platta som utforskar nya sidor av Conan. Även om den emellanåt är spretig finns några magiska stunder som skapar gåshud längst hela ryggraden. En sådan stund är Family Line vars ärliga text talar direkt från hjärtat och representerar hela albumet och vad Gray står för.

21David Guetta + Becky Hill + Ella Henderson Crazy What Love Can Do 
22Dove Cameron Boyfriend
23Halsey So good 
24Maggie Rogers Thats Where I am 
25Regard + Years & Years Hallucination 
26Kygo + DNCE Dancing Feet 
27Tate McRae she’s all i wanne be 
28Nicky Youre + dazy Sunroof 
29Taylor Swift Lavender Haze 
30Givion Lie Again 
31Post Malone + Doja Cat I Like You 
32Imagine Dragons Bones 
33Khalid Skyline
34Normani Fair 
35Alma Summer really hurt us
36Doja Cat Vegas 
37OneRepublic I Ain’t Worried 
385 seconds of summer COMPLETE MESS
39Sabrina Carpenter Nonsense 
40The 1975 Happiness 
41Mabel + Jax Jones + Galantis Good Luck  
42Bazzi Will it Ever Feel The Same 
43Florence + The Machine King
44Camilla Cabello + WILLOW psychofreak
45Rex Orange County Amazing 
46Demi Lovato SKIN OF MY THEETH  
47Marshmello + Khalid Numb 
48Tai Verdes LAst dAy oN EaRTh
49Jhon KA Lot
50SZAShirt
Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011