Denna sommar är det 20 år sedan som den f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a filmen Moulin Rouge hade premiär på biograferna. En så kallad jukebox-musikal av den australiensiske regissören Baz Luhrmann vars visuella bildspråk gjorde filmen till en helt otrolig upplevelse. En film som började i 120 km/h och sedan accelererade skulle man kunna säga.

Filmen bygger på nutida popmusik satt i 1900-talets inledning och valen av låtar är smått otroliga måste jag säga. T.Rex, The Police, Madonna, Elton John, Queen och Nirvana är bara några av artisterna vars låtar som lånats till filmen för att göra om dem till en musikalversion. Lysande! Samtidigt är det skönt att det inte bara är en grupp vars låtar är med som i tillexempel Mamma Mia! eller Across the Universe. Även om dessa filmer är underhållande och musiken såklart är fantastisk, så känns det någonstans roligare med variationen som just finns i filmen Moulin Rouge. Sedan är det en smart sak av filmskaparna att låta den mest musikaliska av alla låtar i filmen vara just en originalåt. För det är just vad den ”ultimata” kärlekslåten Come what may som sjungs mellan Nicole Kidman och Ewan McGregor är.

Den stora hitsingeln från filmen var dock Lady Marmalade. I original framfördes låten av gruppen LaBelle när den släpptes 1974. Här är det istället Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mýa och P!nk som framför låten. Bara några år innan (1998) hade faktiskt den brittiska popgruppen All Saints tolkat låten, vilket gav dem en singeletta i Storbritannien.
Nu var det dags igen för låten att hamna högst på den listan med denna kvartett av pop-drottningar när Moulin Rouge-versionen av låten blev etta inte bara i Storbritannien utan även i Sverige, USA och ett 10-tal andra länder.

För den som älskar stompiga remixar så var det den för tiden superheta producenten Thunderpuss som remixade Lady Marmalade.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.