Det finns den där första singeln som släpps från ett nytt album, som verkligen sätter förväntningarna så otroligt höga. Praying for time var definitivt en sådan låt.

POPMUZIK SUMMER

Listen Without Prejudice Vol. 1 var George Michaels andra studioalbum, som släpptes November 1990 och följde upp Faith från 1987. Här får vi överlag en mörkare sida av den före detta Wham!-sångaren. Det är också en sångare som känner sig fångad och trött på storbolaget Sony Music. Albumet blev hans sista i deras dåvarande samarbete innan han lämnar för Virgin Records inför sitt tredje mästerliga album Older som släpptes 1996. (Han återvände till Sony för albumet Patience 2004, som även blev sångarens sista innan han gick bort på juldagen 2016).

Som sagt, Praying for time var första låten från albumet Listen Without Prejudice Vol. 1.
Låten släpptes i Augusti 1990 och var en mörk och dyster reflektion över sociala missförhållanden och orättvisor i världen. Man hör redan på anslaget att det är en fantastisk låt som tog George Michael tillbaka till topplistorna efter två år.
Praying for time blev sångarens sista etta i USA på Billboard Hot 100 och i hemlandet Storbritannien hamnade låten på en sjätteplats.

George själv var inte så superpigg på att promota varesig låten eller albumet. Det var under en period där han inte ville visa sig i sina musikvideor, så låten fick en numera klassisk textvideo, med låtens text över en svart bakgrund. Inte superkul kanske för MTV som levde på sina musikvideor. Det var också denna inställning till musikvideor som satte förutsättningarna för sångarens kommande singel Freedom! ’90 där regissören David Fincher filmade supermodellerna Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington och Cindy Crawford medan de läppsynkade låtens text framför kameran. En musikvideo som blivit en av de mest ikoniska i populärkulturen någonsin.
Men det känns också som denna anti-kampanj från George även gjorde att låtarna från albumet trots allt inte gjorde så bra ifrån sig i hemlandet. Freedom! ’90 hamnade tillexempel bara på en 28:e plats där. Ärligt, så trodde jag att den kom mycket högre. Det kändes ju som den spelades sönder på MTV när den släpptes. Dock så gick det bättre för Freedom! ’90 i USA, där den hamnade på en åttondeplats.

Personligen tycker jag Praying for time blev George Michaels starkaste singel. Det är något med vemodet över låten som träffar rakt i hjärtat på mig. Den luftiga synthen som löper genom hela låten och det snygga blåspartiet. Otroligt snyggt och effektfullt skulle jag säga. Visst, Older är ett bättre album, men Praying for time skulle kunna ha varit tagen från det albumet. Man skulle kunna tänka dig att Praying for time var en fingervisning av vad ”flickidolen” hade i sig. -Ett otroligt vackert mörker.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011