I början av 90-talet möttes två stora grupper på varsin sida genreskalan på samma plats. Arenarockbandet U2 hade skördat enorma framgångar i USA med Joshua Tree som utmynnande i konsertdokumentären Rattle And Hum när bandet åkte över USA. Tre år senare släpptes Achtung Baby, U2 absoluta mästerverk till album. Bandet hade då gått från att vara arenarock med blicken fäst mot USA och istället vänt sig mot Europa, och främst Berlin. Soundet blev mer elektronisk, tyngre och framförallt mer pop.

Följ på Apple Music

Depeche Mode gick från att vara stora till enorma med albumet Violator när det kom 1990. Med låtar som Enjoy the silence, Personal Jesus och World in my eyes blev gruppen mainstream och folk som kanske inte tidigare lyssnat på bandet tidigare fick upp ögonen för dem.
Tre år senare var det dags att följa upp succén med Songs Of Faith And Devotion. Här möttes publiken av ett splittrat band med stora interna svårigheter, men också ett band som blivit än mer mörkare och rockigare. Bandet hade på något sätt hamnat på mer eller mindre samma ställe som U2 ett och ett halvt år tidigare.

För mig är Songs Of Faith And Devotion, likt U2s Achtung Baby, bandets främsta album. Jag älskar svärtan i låtarna, den mer industriella produktionen som Flood arbetat fram (under stora disputer med bandet).
Redan i den statiska inledningen och malande gitarrerna på I feel you hör man hur bandet förändrats. Det skulle like gärna kunna vara The Edge som maler fram gitarrerna för bandet istället för Martin Gore.

Men för mig är kronan på verket albumspåret Judas. Redan i inledningen med säckpiporna sätter en vacker och vemodig stämning till låten. Gore beskrev låtens om en arrogant kärlekslåt, om att vilja ha 100% av någon i en relation och bara tänka på sig själv.

Det är ju omöjligt att inte beröras av textraderna i sista versen av låten:

You can fulfill
Your wildest ambitions
And I’m sure you will
Lose your inhibitions
So open yourself for me
Risk your health for me
If you want my love

Detta var mitt under den stora HIV-epidemin, och just texten Risk your health for me har alltid satt sig djupt hos mig… Lite som den yttersta uppoffringen för någon.

För mig som oftast går igång på det vemodiga och vackra, är detta en av mina absoluta favoritlåtar och definitivt min favoritlåt med Depeche Mode.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011