Nya röstningsregler i Melodifestivalen

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Nytt år, nya regler i Melodifestivalen.
För att vara en tävling där man snackar om hur viktigt det är att följa reglerna (annars blir man diskad), är tävlingen i sig väldigt “flexibel” med det mesta. Man gör om reglerna lite så det passar ens egna intresse och humör.

Idag är humöret att barn inte ska få ha inflytande i tävlingen. Den grupp som får familjer att samlas vid TVn är alltså en såpass stor belastning för programmet att de nu valt att dela in oss röstande i åldersgrupper, där varje åldersgrupp förvaltar lika många poäng. Med det ska de app-röstande små inte kunna ta över resultatet om de trötta äldre inte orkar rösta på sin favorit.
Vi är med andra ord tillbaka där Melodifestivalen var förr, när jury bestående av olika ålderspann ska rösta på sin favorit och det är alltså någonstans åldern som avgör hur bra en låt egentligen är. Nu ska man mota bort de partiska rösterna man ger om artisten är söt, eller om det är spexigt nummer. Bra det i och för sig, men behöver man då verkligen ta in plojband och talanglösa influencers med massa följare på Instagram i tävlingen om man tycker det är ett problem..?

Det finns enligt mig två sidor av just apprösterna.
Ena sidan har du engagemanget. Ju mer hjärtat pulserar desto mer engagemang är det i soffan. Det engagemanget vill inte SVT bli av med – och det är i sig helt förståligt. Samtidigt så skulle man låta folk gilla en låt via appen, lite som heja på artisten när denna sjöng. Ju fler folk som klickade “like” eller “hjärta” eller vad det nu må vara under låtens gång, desto mer engagemang hade det visat utan att man faktiskt röstar.

Hade man å andra sidan – som jag och många med mig skrivit sedan apprösterna infördes – låtit varje person få ett begränsat antal röster via appen som denne kan fördela bland låtarna eller alla på en och samma artist, hade resultatet garanterat sett annorlunda ut.
Visst, då kanske den söta sångaren får alla tio röster av barnet i familjen, men sedan kan ju ungen inte lägga fler röster den dagen. Nu får allt full pott hela tiden och det är som sagt mer viktigt för SVT att kunna säga hur många miljoner röster som lagts varje avsnitt istället för att rösterna läggs “rätt” från början.

De nya reglerna känns bara framkrystade för att laga något som man inte behövt ha sönder från början. Men det är kanske inte ledningens intresse att saker ska bli direkt bra, utan det är roligare att slå knut på sig själv i sin iver att få behålla det där blinkande hjärtat.
Med detta nya system erkänner de ju att de har ett dåligt röstsytem som bygger på engagemang istället för hur man faktiskt röstar, men att ändå inte göra rätt lösning på problemet är för mig väldigt märkligt.
Svaret på frågan var hela tiden “ge oss begränsade röster i appen att använda under varje avsnitt”. Men det var uppenbarligen för enkelt…


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.