En intervju med danska R&B-duon Phlake

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Phlake är en dansk duo bestående av sångaren Mads och producenten Jonathan . ”Vi är egentligen bara två killar som gör musik”. De skapar musik med vibbar av rnb med en sensuell tvist, eller som Phlake själva beskriver sin musik, rhythm n’ balls. Phlake släppte sitt debutalbum sommaren 2016, Slush Hours , och innehåller 12 grymma spår som gör att man får lite skinn på näsan (lyssna speciellt på Like You och Angel Zoo om du inte redan gjort det och du kommer förstå vad jag menar). Albumet blev utnämnt till årets album 2016 av Danmarks Apple Music och låten Angel Zoo är deras mest streamade på Spotify med över 24,5 miljoner streams. Låten Pregnant , som de även slog igenom stort med i Danmark, ligger inte långt efter i streams.

Duon var i Norrköping för sitt första Sverigegig på festivalen Where’s the Music?, som även var det första giget för deras månadslånga turné som sedan fortsätter genom Danmark med flera utsålda gig. I samband med giget i Norrköping träffade jag Mads och Jonathan. De var fortfarande jetlagged efter att precis ha återvänt till Europa efter en månads låtskrivande i Los Angeles.

Det var en minst sagt intressant intervju som jag hade ihop med killarna. Vi befann oss på Arbis i Norrköping och fick gå runt ett tag för att hitta en bra ledig plats att sitta på och hittade ett toppenställe, trodde vi, men då började trummisen att göra soundcheck och vi fick leta efter en ny plats. Det löste sig dock till slut och killarna var verkligen supertrevliga.

Jag såg dem live senare på kvällen och de levererade till fullo. Mads visade vilken begåvad sångare han verkligen är och hela bandet som duon hade med sig hade grym inlevelse. Jag, Mads och Jonathan pratade om deras debutalbum, deras låttexter som sticker ut lite från det vanliga ”Swimming in oreos…” och vilka metoder dem använder sig av när de ska skriva musik.
Jag kommer ihåg att jag lyssnade på Pregnant och Like You väldigt mycket för ett år sedan och de får mig verkligen att känna på topp. Tänker ni nånsin på hur ni vill att era lyssnare ska känna eller tänka när de lyssnar på er musik?
Jonathan: Jag tror att vi letar efter ett sound och atmosfär som berör oss själva först och främst och förhoppningsvis kommer lyssnaren känna den energin också. Vi är ofta oense om hur vi ska nå målet men nästan alltid ense om vi gillar slutresultatet eller inte.

Ni släppte ert debutalbum Slush Hours i juni 2016 och ni fick mycket framgång med det, speciellt i ert hemland. Hur reagerade ni på det här?
Jonathan: Låten Pregnant som var vår singel som ledde till vårt genombrott i Danmark, blev veckans låt på P3, en av de största radiostationerna i Danmark. Under den veckan, höga av kreativitet från att vår singel fått hög rotation, skrev vi vår uppföljande singel Angel Zoo . Så vi reagerade egentligen genom att skriva fler låtar.

Det förstår en verkligen att ni gjorde. Angel Zoo är min personliga favorit. Hur såg processen ut med att skriva låttexter till Slush Hours?
Mads: Vi har låtar som är riktigt gamla på albumet, vi har skapat musik i 6 år och för exakt två år sedan släppte vi vår första singel. När vi gör en låt sjunger vi oftast bara det vi tänker på, jag gör vad jag kallar det en gibberish (rappakalja). Det är bara slumpmässiga ord som kommer och efteråt när jag gjort det så går vi igenom det och vi väljer de delar som vi gillar. Sen skapar vi typ en struktur på låten och för mig är det melodin som kommer först. När du gör på det sättet så är det mer om vad man kommer att tänka på så jag tror det är mer intuitivt på det sättet. Och sen kanske det är vissa ord ur gibberish som inspirerar oss att skriva resten av låttexten. Det är inte det att det är slumpmässiga ord utan vi tar dessa ord som kommer och tar det till låttexten. Många av låtarna på Slush Hours är skapade med gibberish. Vi har många olika tillvägagångssätt men en av våra favoriter är att se hur soundet låter och hur det funkar ihop med detta. Och självklart skriver vi låttexter, ibland är det poetiskt och är det inte en mening som man skulle säga egentligen så försöker vi göra så att det låter någorlunda vettigt.
Vad inspirerar er till att skriva låttexter?
Mads: Det varierar kan man säga. Som vi redan har förklarat så har vi många olika tillvägagångssätt, ibland kan det vara ett ord som får igång det. På Slush Hours är det många låtar som handlar om att ta saker långsamt och göra saker i sitt egna tempo och ta tiden för att lära känna sig själv. Och sen är det också många låtar, till exempel Pregnant , som handlar om skönheten med kvinnokroppen när den har en bebis inuti sig men också att tackla hårda stunder med humor skulle man kunna säga. Till exempel Angel Zoo handlar om att följa sina drömmar. Typ som en stor rush, vi vill också förklara känslor och en specifik typ av vibb. Att göra vad du tycker om, i de momenten när du bestämmer dig för att ”Åt helvete med detta, jag vill göra något annat, jag vill följa mina drömmar”. Det är typ vad den handlar om på ett sätt.

Är det svårt att skriva låttexter under turné?
Jonathan: Med Slush Hours hade vi uppenbarligen mer tid att skapa musik under den processen än vad vi har nu. Så självklart är det en utmaning att fortsätta skriva låtar nu när vi också måste fokusera på konserter och vad som kommer med att vara en artist generellt. Men vi är också på en bra plats just nu. Vi spenderade precis en månad i L.A för att bara skapa musik och vi kan inte vänta till att släppa nytt material.

Mads: Nu är vi lite mer erfarna med att ha varit på turné och förhoppningsvis gör det det lättare att skapa musik samtidigt. Jag skulle inte säga att det bara är att skriva musik utan det handlar också om att skapa musik, men texten är en del av den processen. Hela processen som vi fick en inblick i förra sommaren när vi turnerade som mest var att det var annorlunda att skapa musik under den tidsperioden till skillnad från när vi inte var på turné. Som Jonathan sa tog vi tid att åka någonstans och vara mer fokuserade på att skapa ny musik och det verkar som något som är användbart. Saken är att vi fortsätter skapa musik men det är svårare att spela in och göra klart saker när vi har saker att göra hela tiden.

Ni sjunger om att simma i oreos i er låt Pregnant , gjorde ni nånsin det eller är det bara en sak som ni fantiserar om?
Mads: Vi har inte simmat i oreos, ännu. Men vi fick en massa oreos från Oreo men det var inte tillräckligt för att simma i.

Ni borde ha det på er bucketlist!
Mads: Det har vi!

Vad kan vi se fram emot från Phlake 2017?
Jonathan: Mycket mer av de där rhythm n’ balls. Och en massa fler konserter. Förhoppningsvis utanför Danmark också.

Mads: Målet är definitivt att släppa så många låtar som vi kan och vi vet inte exakt när men något innan sommaren, det är definitivt realistiskt och huvudmålet.

Vi har verkligen något att se fram emot när det gäller framtida låtsläpp av Phlake. Tills dess får vi lyssna på deras grymma album Slush Hours som du hör nedan.Phlake
@Facebook       
    Bli en pop-hjälte!
Genom Patreon kan du stötta mitt arbete med att lyfta artister och deras musik, så fler kan upptäckas i bloggen.
-Tack så mycket!

Become a Patron!

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.