JÁNA är låtskrivaren, producenten och artisten som rönt framgångar på den svenska och internationella musikmarknaden. Hennes souliga stämma och R&B-sound har bland annat landat musikskaparen en grammis-nominering för i årets Soul/RnB. Nu är hon tillbaka med den läckra singeln I do som enkelt uttryckt talar om hat och kärlek.

Popmuzik Lover Patreon

Skulle du säga att singeln representerar plattan, varför/varför inte?

Jag skulle säga att det representerar albumet för att den är med på albumet men sen försöker jag i alla fall att inte skriva samma låt två gånger. Jag strävar efter att förnya mig hela tiden. Men ljudlandskapet är en hint av de olika ljudvärldar som finns på albumet.

Vad symboliserar låten för dig?

Låten symboliserar just relationen mellan hat och kärlek och att dem kan vara väldigt nära. De sakerna man “hatar” hos en person är ofta de sakerna man också älskar hos personen. Lyssnar man noga på texten så är det en liten historia.

Ljudbilden är drömlik och för en till en alternativ RnB värld. Vad har du hämtat inspiration från vad gäller produktion?

Vad fint. Jag har velat blanda akustiska element som akustisk gitarr och piano och en akustisk närhet i sången med hårda ljud som den distade basen och synth-liknande gitarrerna i sticket. Där har jag hämtat inspiration från Mike Dean faktiskt. Närheten och det akustiska har jag tänkt nästan folk eller singer/songwriter-aktigt typ José Gonzales, Joni Mitchell, Sufjan Stevens.

Minns du dagen då låten skrevs och vad känslan var?

Jag fick första utkastet av Kalle (FAMILY_TIME) och då lät den så himla fin så jag försökte skriva något som var lika fint som intrumentalen, den akustiska gitarren. Men det kändes mest lökigt, eller blev aldrig så fint som tracket var. Sen testade jag att gå åt helt andra hållet, att skriva en hård text med massa autotune i refrängen, då kände jag att jag hade hittat något spännande. Jag gav inte upp på den här låten, jag har hållit på med den länge och det är jag glad över.

Vad krävs i en låt för att du ska vilja spela den om och om igen?

En bra melodi, en spännande röst, en genomtänkt text. Det är nog det jag lyssnar på
mest. En låt kan absolut förstöras för mig om det kommer något ord som känns off. En fördel är om det känns som något man inte hört förut, men att fastna för en låt känns som det kan va så himla beroende på när eller var man hör den också.

Foto: Sofia Aedo Zahou

Vad skulle du säga är dina styrkor som låtskrivare?

Jag skulle säga att det är text och melodi. Jag tycker också ackord är kul och smågrejer i produktion. Jag gillar att det går att bygga historien som finns i texten och känslan i sången så mycket med smågrejer i arrangemang och produktion.

År 2020 debuterade du med Flowerworks EP och hyllades både i Sverige (med b.la. Grammisnominering) och internationellt. Hur har du förhållit dig till en så bejublad debut när du skrivit musik tiden efter?

Jag glömmer det väldigt snabbt. Jag och dom jag jobbar med har dock en liten regel och det är att inte prata om allt runtomkring själva musiken innan vi går in i sessionen för att skriva just musik. Det kan bli antingen jättebra eller jättedålig stämning av att prata om sånt. Jag tycker inte man ska ha andras åsikter i huvudet när man går in och skriver musik. Med det sagt är jag så tacksam och glad för alla som tycker om min musik och som visar det.

Du har under en längre tid samarbetat med Little Dragon, vad var det som fick dig att starta ditt eget musikprojekt?

Det gjorde jag redan när jag var 9 år. Haha. Jag har vetat att jag ville göra min egen musik sedan jag började skriva och spela musik. Samarbetet med Little Dragon har varit och är så givande för mig och jag har sån respekt och kärlek för dom. De tog in mig i sin värld innan jag släppt någonting, det var redan 2017. Yukimi (sångerska i bandet) är numera mer som min mentor.

Finns det någon gång under din karriär när musiken har varit extra viktig och i så fall varför?

Jag tror musiken har varit och är viktig för mig för att jag känner att jag har ett syfte och en uppgift som är oändlig. Jag kommer aldrig sluta skriva och möjligheterna att växa i mitt skrivande finns det inget slut på.

Du har bland annat spelat på festivaler som Lollapalooza och Way Out West, vad är det bästa med att spela live?

Way Out West-giget var mitt bästa gig hittills tror jag. Det var så sjukt fint att höra att folk sjöng med – och på wailningarna, om jag gjorde något lite annorlunda så hörde jag att dom sjöng wailen som den är inspelad. Det var fint på detaljnivå. Jag kom in i musiken live-vägen och spelade live i Uppsala, där jag är ifrån, från att jag var ca 12 år. Så det är där grundkärleken för musiken ligger hos mig. Jag tänker alltid på hur låten kan göras live när jag börjar närma mig slutet av skrivandet av en låt. I do kommer bli intressant att få ihop live.

Vart kan vi se dig spela i närtid och sen under sommaren?

Det kan jag tyvärr inte säga än, men jag kommer att spela i samband med albumsläppet.

Vad har du för förhoppningar och förväntningar på ditt musikår 2023?
Jag hoppas att jag kommer att få göra så mycket musikrelaterade saker som möjligt. Spela, skriva, resa med musiken. Jag vill att det här albumet ska nå alla.

JÁNA

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011