Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Jag märker på sökningar via Google till bloggen att många är nyfikna på musik som spelas i TV. Så fort en artist som skrivits om i bloggen är med på Sommarkrysset , Allsång På Skansen , Så Mycket Bättre eller annat program som insamlingsgalor med mera brukar ett hundratals personer klicka sig till bloggen för att lyssna på låten igen, eller läsa lite mer om artisten. Speciellt märkes det under Melodifestivalen om det är en för den breda massan okänd artist. Då kan trafiken lätt gå upp till tusentals klick. Även Spotify märker av en ökad aktivitet av artister som är med i TV. Så Mycket Bättre är väl det mest tydliga exemplet där en katalog med musik blir uppmärksammad när det är dags för den artistens dag i TV. Så intresset för musik i TV är stort, det är ingen tvekan om det.
Det finns heller inte jättemånga program i TV där artister kan synas. Som sagt, de ovan nämnda, Idol , Doobidoo, ett uppträde i Morgonsoffan och några andra.

Vad vi behöver är ett nytt underhållningsprogram som engagerar och skapar nya hits på topplistorna. Här har vi Idol – men det är helt styrt av utröstning och att bygga artister i konceptet talangjakt. Den färdiga produkten kommer ett halvår till ett år efter programmets slut. Vi har även Melodifestivalen. Här släpps låtarna direkt, men programmet är ändå ett kval för Eurovision Song Contest där regler om låtens utformning som tid, framförande och antal på scenen begränsar den en aning.
Men en kombination av de båda tror jag kan vara bra.
Ett program där man lyfter upp (relativt) nya artister som levererar en nyskriven och stark låt (vi vill inte ha en talangjakt, vi vill ha en musiktävling där artisten själv är en av de som varit med och skrivit låten för att kunna delta (eller en från gruppen)). Programmet ska ha en produktion i stil med Melodifestivalen samt ett tävlingsmoment.
Jag känner själv att kriteriet för att kunna vara med är att inte ha släppt ett album, men i alla fall en EP eller fem singlar.

Låtar skickas in till programmet där en jury väljer ut åtta låtar för varje avsnitt. Här sätter man ihop program efter stil och tillexempel har ett med mer elektroniska låtar, rock, soul/ r&b/ hip-hop, indie samt pop.
Under fem veckor i början av September åker programmet land och rike runt till olika städer och kör livesändning på lördagskvällen.
Under programmets gång väljer TV-tittarna ut den låt som är bäst i varje kategori via appröster, och den som vinner varje program får äran. Att ge ett skivkontrakt eller ”du får ge ut en EP” känns onödigt i och med att både artister med skivkontrakt och de utan får vara med. Är man inte redan etablerad lär en A&R från ett skivbolag vänta i logen på väg från scenen. Det alla får är dock ett bra fönster att synas, och förhoppningsvis samma stramingskjuts som i Melodifestivalen.

Fördelarna med detta program är att här finns inga regler på hur lång en låt behöver vara, utan mer normal radiolåtlängd. De värsta bidragen har ju redan sållats bort av juryn som bör bestå av musikintresserade människor som kan ta ut åtta starka låtar inom sin genre för att göra en bra och spännande musikkväll.

Tillsammans med bra mediabevakning, intervjuer med artister och samarbete med Spotify skulle detta bli ytterligare ett sätt att skapa intresse för ny musik under en period där Idol inte riktigt har kommit igång, och vi är tillräckligt långt ifrån Melodifestivalen för att ändå behöva ett spännande musikprogram under lördagskvällarna.
Varsågod för pitch.Få ut mer av Popmuzik som Patreon-medlem.

Bli Patreon-medlem
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.