På lördag gör Glenn Udéhn sin sista spelning för året på Sticky Fingers här i Göteborg. Har du möjlighet så tycker jag att du ska gå på den, tror att den kommer att bli hur bra som helst.

POPMUZIK LOVER 2

Glenn släppte förra året sitt debutalbum Lilla London Brinner som imponerade stort och i år fick vi den helt fantastiska singeln Det lyser över staden . Han är en duktig textförfattare och har en talang för att skriva fina melodier. Det är märkligt tycker jag att artister som är så duktiga går och är osignade. Får hoppas att det blir ändring på det.

Susanna träffade Glenn över en fika för att prata om albumet, vad han har på gång framöver och om lördagens spelning. Läs intervjun här!

Vad har du för dig just nu?

Jag gör årets sista spelning på Sticky Fingers den 19:e med The Mondanes . Jag träffade dem när jag spelade in Det lyser över staden och de körar på den. Vi spelar låtar från skivan och det är väldigt mycket som har förändrats till det bättre. Det kommer att bli en fin livespelning. Så nu tar det mycket tid. Vi ska sätta upp posters inför spelningen och jag har tryckt upp t-shirts.

Sedan håller jag på med två singlar som förhoppningsvis kommer att spelas in i januari med hjälp av Tom TL Recordings . Jag har snart låtar för ett helt album, vilket format det blir och så är oklart. Bandet ska repa in det först och jag har inte visat upp det för någon ännu. Det saknas små textbitar, annars är det klart för att gå in i studio.

På torsdag ska jag till P4 och intervjuas av Stefan Livh och även några andra radiokanaler.

Jag blir väldigt nyfiken på vad det är för låtar, kan du berätta lite om dem?

Det blir som singeln som släpptes i somras, lite mer åt det hållet. Den första skivan känns ganska avskalad. Och det var det som var tanken. Jag ville att det skulle låta som indiepopen när den var som bäst.

Jag känner att jag behöver få till en förändring till nästa skiva och då visste jag inte om jag skulle fortsätta med Tom eller inte. Vi satte oss ner inför förra singeln och vi hade samma tankar och så där. Jag vill få det fylligare och med mer riv i. Det kommer man nog märka på de kommande låtarna. De är ganska snabba men inte lika snabba som Det lyser över staden.

Förra gången hade vi spelat låtarna live flera månader innan vi spelade in dem för Lilla London Brinner . Då spelade jag låtarna för bandet och sen så hakade de på bara helt enkelt. Vi bollade mycket fram och tillbaka.

Nu kanske det blir mest Tom och jag som sitter, annars tar det så lång tid. De är så pass duktiga så de kan också skapa och jag är inte så hård med att det ska låta exakt som jag säger utan det kan ändras.

Jag hade inte ens skrivit klart alla låtar när jag bokade studiotid för att spela in albumet så det var lite stressigt att få till det. Vi började spela i februari och gick in i studion i maj 2014. Medans vi var i studion så spelade vi ju live, så vi visste på ett ungefär men det var inte spikat, då är det bra att ha en producent.

Kan vi förvänta oss ett album nästa år då?

Jag har hört att EP är det nya.

Du känns som en albumartist tycker jag.

Jag gillar fullängdare, att få en helhet på något sätt. Jag hade en tanke med Lilla London Brinner. Det skulle börja vid våren, första spåret heter ju Allt Som Var Dött Väcks Till Liv , precis när våren blommar ut. Sedan skulle det gå mot sommar och bli gladare och gladare. Det fortsätter med Brittsommar och så avslutas albumet med Hela Natten Lång som är höstlåten. Det är lite dumt, det har jag inte sagt till någon, att jag hade en tanke bakom låtarna och låtordningen. Nu blir det väl inget tema så på nästa album utan samma tema rakt igenom. så får vi se var det blir av det.

Vi kommer in lite på hur det startade för Glenn och han berättar om när han började intressera sig för att spela och vägen fram till första spelningen.

Jag började spela gitarr när jag gick på gymnasiet. Min bror köpte en gitarr och jag tyckte att det verkade kul. Och så började jag spela lite och sedan blev det som det blev.

Jag är egentligen fotbollskille från början och visste inte hur jag skulle få ihop det när jag ville spela in en demo. Då hade jag en kompis, Johan , som spelar trummor på skivan. Sedan fick jag med Simon som spelar klaviatur och så visste jag att båda hans bröder spelade så då fick jag med Erik och Anton också. De var de enda jag kände och jag visste ingenting om hur allt skulle gå till.

Vi fick vår första spelning på Clooney’s . De hade en liten scen i biblioteket men vi visste inte att det var där utan trodde att det var på scenen där uppe och tänkte ”wow, första spelningen på en riktig scen, det kommer bli grymt” och vi kom dit med ett helt trumset och stora förstärkare. Och så var det i det lilla biblioteket som kanske rymmer 20 pers. Men det var ju fullt och det var kul att få en första spelning. Sedan rullade det på och vi fick en spelning på Sticky. Jag tror att jag bokade tre spelningar, sedan började klubbarna höra av sig, så det var över förväntningarna eftersom jag inte hade något kontaktnät alls.

Jag har aldrig spelat i band innan heller så det var som att börja från noll. Jag gick inte på spelningar direkt heller, nu går jag ofta på lite mindre grejer. Göteborgs klubbscen är så otroligt bra. Det är så svårt ibland när jag hör jättebra grejer som inte når ut, hur ska då jag kunna slå när det här inte har gjort det.

Sist när jag såg dig spela på Bengans skänkte du en del av det du sålde till behövande. Är det något som är viktigt för dig att använda musiken till?

Ja det är det, speciellt när man kan göra det. Jag förstår att alla inte kan men jag som ändå kan sälja grejer kan ge ett överskott till de som behöver det mer än mig. Att spela in en skiva känns sekundärt när man ser på hur andra har det i världen. Så jag gör gärna spelningar för att hjälpa andra.

Vill du hälsa något till de som kommer för att se dig på lördag?

Ja jag har ju varit nervös i flera veckor för det här, samtidigt som det ska bli årets roligaste spelning. Det jag kan lova är att det blir vår bästa spelning hittills. Sen kan jag bara hoppas på att jag får se så många som möjligt där.

Här kan du lyssna in dig på albumet innan spelningen!

Glenn Udéhn @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011