Tracy Irve är den Göteborgska syskonduon som skapar läckert elektronisk pop. Efter en kortare paus är de nu tillbaka och väljer att sjunga på modersmålet. Frågar ni mig tycker jag detta är ett genidrag och liksom många andra artister och band når Tracy Irve nya höjder när de utrycker sig på modersmålet. Lite av en svenska version av The XX! Strax innan släppet av nya singeln Ännu rund passade vi på att ställa några frågor till denna lovande musikduo.

POPMUZIK SUMMER

Tillbaka efter några års tystnad, berätta vad som har hänt sedan vi hörde från er sist?

Vi kände att vi behövde en liten paus från musiken för att fokusera på annat. Dels så har vi ju båda jobb utöver detta och det är inte alltid lätt att hitta tid och energi för musiken tyvärr. Den största anledningen till att vi tog en paus var faktiskt på grund av utbrändhet. Vi vill också att musikskapandet ska kännas roligt och energifyllt, så vi har helt enkelt tagit saker i vår egen takt och varit i studion eller spelat live när vi känt att vi haft utrymme för det och känt att det varit kul.

År 2016 debuterade ni, om ni tittar tillbaka på er själva och ert musikaliska uttryck då kontra nu, vad hittar ni för skillnader och på vilket sätt har ni utvecklats?

Det är nog egentligen inte så stor skillnad på vårt musikaliska uttryck, vi har nog snarare bara blivit mer medvetna om vad vi vill förmedla och vad vårt musikaliska uttryck faktiskt är. I början gick vi egentligen bara på känn (vilket vi fortfarande gör), men vi har idag en större medvetenhet kring vilka våra styrkor och svagheter är, vad vi vill framhäva och förmedla etc. Den största skillnaden är nog att vi blivit äldre, och att musiken därför blivit mer mogen, och kanske mer säker och tydlig i sin framtoning. Det hoppas vi i alla fall!

Den aktuella singeln är den första på svenska. Varför väljer ni att byta språk?

Det har aldrig varit ett alternativ att skriva på svenska tidigare, eftersom vi mestadels lyssnat på och inspirerats av engelskspråkig musik och därför tyckt att det känts mest naturligt för oss. Det senaste året har vi dock upptäckt mer av den svenska musikscenen, och det blev ett naturligt nästa steg för oss att testa att skriva på svenska. Det kändes rätt i tiden både inom branschen men också för oss personligen. Sedan betyder inte det att vi bara kommer skriva på svenska från och med nu, utan vi får se hur det blir.

Berätta lite om Ännu Rund, vad symboliserar den för er?

Vi ville att den här låten skulle kännas hoppfull, om än melankolisk som de flesta av våra låtar gör:) De flesta av våra texter handlar mycket om det förflutna, och den här handlar mer om att inte fastna i det utan försöka vara i nuet, att våga låta saker bara vara och kännas bra utan att övertänka och komplicera till det. 

Kommer ni ihåg när den skrevs, varför svenskan föll naturligt och vad känslan var när låten blivit klar?

Vi började på låten innan jul någon gång, och skrev den förvånansvärt snabbt för att vara oss. Vi brukar annars ta väldigt lång tid på oss. Svenskan föll definitivt inte naturligt, men vi kände för första gången att det faktiskt skulle kunna bli bra på svenska och att det passade till just den här låten. Men det var helt klart en utmaning att skriva på sitt eget språk.

Utgångspunkten för ert sound är melankoli och elektronisk pop, hur kommer det sig att ni sammanfört dessa två?

Att sammanföra mer elektronisk musik med vår sångstil och våra texter var egentligen någonting vi fick med oss från när vi var i USA och jobbade med ett bolag där. Då började artister som till exempel The Weeknd slå igenom och vårt skivbolag trodde på idén med mer mjuk och melankolisk sång och mörka texter tillsammans med ett rnb/elektroniskt sound. När vi kom hem hade vi det med oss men gick mer åt det popiga hållet i stället. Men vi gillar framförallt att jobba med kontraster, det ryms fler känslor i en låt som kontrasterar på det sättet. Våra texter har alltid varit melankoliska så det är ingenting vi gjort medvetet, men vi har helt enkelt tyckt att det passat bättre tillsammans med mer elektronisk popmusik.

Vad har ni själva för musikaliska influenser och inspirationskällor?

Väldigt blandat, man har ju gått igenom många olika musikaliska faser under sitt liv och tillslut blir det en blandning av allting. Men vi har alltid specifika referenser och inspirationskällor vi jobbar med när vi ska göra en ny låt, vissa låtar eller artister som vi lyssnar på och gillar mest just då.

Om ni fick välja att vara en artist, vem skulle det vara och varför?

Svår fråga, men vi skulle nog vilja vara en artist som har möjlighet att göra sin egen grej inom sin egen nisch men som ändå når ut till en lite större publik, det är få förunnat att lyckas göra det. 

Foto: Kevin Bäckström

Ni gör musik som syster och bror, när insåg ni att ni fann varandra musikaliskt?

Det har nog inte funnits en speciell tidpunkt då vi kände att ”det här funkar ju jättebra” utan det har växt fram med tiden. Det första vi gjorde tillsammans musikaliskt var att lägga upp akustiska covers av låtar på Youtube. Så det första som hände var att vi blev väldigt samspelta med gitarr och sång, och sedan har vi bara fortsatt göra musik och utvecklats tillsammans efter det.

Vad är det bästa med att jobba med sin bror/syster?

Definitivt att vi blivit så nära vänner som vi är, att vi fortfarande gör musik överhuvudtaget beror faktiskt till stor del på att vi gör det tillsammans och inte vill tappa den nära relationen som vi fått på grund av det. Sedan är det en fördel att jobba med sitt syskon eftersom man kan vara helt transparent gentemot varandra, vi känner ju varandra utan och innan. Och så skapar vi ju en massa fantastiska minnen tillsammans också.

Vad är det finaste minnet ni har av varandra från er uppväxt?

Det är svårt att komma på något specifikt minne som sticker ut. Vi bråkade faktiskt väldigt mycket som barn och fann varandra på ett annat sätt först i tonåren. Men vi har såklart massa fina minnen innan dess också!

Era tidigare släpp har sett framgång på P3, fått radiotid på BBC och hörts runt om i världen. Vad har ni för förväntningar på detta släpp och hur förhåller ni er till just framgång i relation till musik?

När man var yngre hade man större förväntningar än vad man har nu. Det har skett en förändring för oss de senaste åren i och med allting som har hänt, vi gör musik mer för vår egen skull. Sedan vill man ju såklart att folk ska tycka att det man gör är bra, inte nödvändigtvis att alla behöver gilla det men att det ändå uppskattas för vad det är. Det är en större framgång för oss än att låten skulle bli t ex en kommersiell succé.

Den aktuella låten är inspelad i Brewhouse, hur upplever ni Göteborg som musikstad och att skapa musik från västkusten?

Vi är egentligen väldigt lite involverade i musiklivet i Göteborg, vi är väldigt instängda i vår egna lilla bubbla. Vi har suttit i Brewhouse i alla år vi hållit på med musik och aldrig egentligen samarbetat med någon i några av våra låtar. Sedan så finns det väldigt många bra artister från Göteborg och Sverige som musikland är ju fantastiskt. Men tyvärr är det som sagt först på senaste tiden vi faktiskt börjat upptäcka den svenska musikscenen på riktigt.

Hur ska ni fira det aktuella släppet och vad händer härnäst?

Vi vill inte göra alltför många planer eftersom det sällan blir som vi planerar ändå. Men vi är definitivt sugna på att göra fler låtar på svenska och framförallt att släppa en EP. Sedan så blir det en del spelningar nu i vår och sommar vilket vi ser väldigt mycket fram emot.

Tracy Irve

Vad tyckte du?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011