Efter en knippe singlar -varav många du hört här i bloggen – är det äntligen dags för Helena E att släppa sitt debutalbum Inte tillräckligt indie, inte tillräckligt mainstream. Ett album som lite summerar åren från första singeln tills idag. Där artisten ger oss öppna och ärliga texter om ångest, kärlek, nostalgi och den där känslan av att aldrig riktigt passa in.

Nordiska Favoriter

Det blir 12 låtar som andas pop och indiepop. Från eufori och energi till det vackra och stillsamma samt det med grundlig eftertanke.
Jag bad Helena berättar mer om arbetet med albumet och sina låtar som du kan läsa här i bloggen.

Hur känns det nu när du äntligen kan släppa ditt debutalbum? 

Det känns faktiskt stort! Singlar i all ära men ett album känns tyngre på något sätt. Jag växte ju upp med att lyssna på album. Att sitta och bläddra i medföljande texthäfte och lyssna aktivt på musiken var fint. Jag hoppas att mina texter ska få beröra den som lyssnar. Alla låtar har sin egen historia. 

Det har blivit många singlar under åren. Den första kom 2018. Hur känner du att du utvecklats som artist under dessa år? 

Jag skulle säga att jag blir mer och mer autentisk med åren. Att jag vågar göra min grej mer fullt ut. Jag kombinerar min känslighet, det sköra samtidigt som jag blir bättre på att ta plats. Försöker hitta tillbaka till min kärna.

Har du något ögonblick i din karriär fram tills nu som varit en extra minnesvärd höjdpunkt? 

Jag säger som Håkan ”jag tror när vi går genom tiden, att allt det bästa inte hänt än”. Jag blickar nog inte tillbaka så mycket i min karriär utan är alltid på väg framåt. Men jag kanske borde bli bättre på att stanna upp och blicka tillbaka då och då. :)

Var siktet inne på att släppa ett helt album från början, eller har det vuxit fram på vägen? 

Det har faktiskt vuxit fram på vägen. Från början var tanken att släppa en EP med endast nya låtar men jag kände att jag ville samla ihop det jag gjort hittills. Dels som ett slags kvitto på vad jag gjort men också för att jag tycker mina tidigare låtar förtjänar att vara med på albumet.

Foto: Angelica Hvass

Känner du att låtarna på albumet skapar en homogen bild, även om de är utspridda under flera år?

Jag tycker nog att låtarna har ett gemensamt sound även om varje låt har sitt eget id och sin egen historia. 

Titeln Inte tillräckligt indie, inte tillräckligt mainstream känns som en frustrerande känga till musikindustrin överlag. Berätta, hur kom låten till och varför blev det även albumtiteln? -Som för övrigt är en lysande titel.

Det är en titel med flera olika bottnar. Dels handlar det om känslan av att aldrig riktigt passa in eller höra hemma någonstans vare sig det gäller musiken eller livet i övrigt. Det kan väl också hända att det är en liten känga till musikkritiker eller förståsigpåare anser att jag varken är indie eller mainstream nog. Det är något jag fått höra många gånger. Men jag tänker istället att det är en bra grej. Jag plockar inspiration från många olika genres och tillsammans blir det mitt sound. 

Du skriver att du vägrar att passa in med albumet, vilket du även nämner i låten. Har det alltid varit viktig för dig att gå din egna väg och hur har det påverkat ditt artisteri? 

Vi är nog alla unika från början men livet har en tendens att polera oss för att likna varandra och passa in gruppen. Jag har försökt att anpassa mig och ”passa in” flera gånger men det har nog snarare gjort mig olycklig. Något som är bra med att gå i terapi och bli äldre är att en också hittar tillbaka till sin kärna, som jag nämnde tidigare. Iallafall har det varit bra för mig. Och jag jobbar fortfarande på det. Det är inte lätt i jante Sverige där ingen får sticka ut. 

Hur har det varit som oberoende artist att få ut din musik och hur jobbar du för att nå ut?

Å ena sidan är jag extremt driven och lite (eller mycket) av ett kontrollfreak vilket gör att det är lätt att jobba på egen hand. Å andra sidan är det ibland ensamt och det går inte att sticka under stol med att det är extremt svårt att nå ut med sin musik idag. Bruset är enormt och i ”scroll” samhället orkar folk inte alltid ta sig tiden att lyssna på en artist eller band de inte hört tidigare.  

Högstadieminnen blev en favorit på albumet för mig. Berätta lite om bakgrunden till låten.

Högstadieminnen handlar om hur det är att växa upp i en småstad. Om drömmar, vänskap och framtidstro. Om allt eller inget och att vilja flytta långt därifrån. Även här tar jag upp svårigheten med att passa in. 

Soundet på en del av låtarna drar åt klassisk Göteborgs indiepop, skulle jag säga. Var detta soundet och stilen något som var självklart från början i din musik? 

Ja det var det nog med tanke på att jag växte upp till Håkan Hellströms musik. Har alltid gillar det lite ”skitiga” soundet tillsammans med de djupa och sköra texterna. Det adderar extra känsla tycker jag istället för det perfekt polerade. 

Vart hittar du inspiration när du skriver dina låtar?

Från livet i allmänhet och de tunga känslorna i synnerhet. Alla mina låtar är på något sätt självupplevt. Så jag är väl lite egocentrisk på det sättet, haha. Men det är så det blir äkta för mig. 

Foto: Angelica Hvass

Du är väldigt målande, samt öppen och ärlig i dina texter, bland annat om psykisk ohälsa som på En dag till. Var det någon låt på albumet som var extra svår och utlämnande att skriva? 

Det är nog i så fall just En dag till. Den handlar om min erfarenhet från psykiatrin, både som skötare och patient. När alla sorger tagit slut är också en tung låt för mig. Den är sprungen ur en väldigt tung period och även om musiken låter glad så är texten allt annat än det för mig. 

Det känns också som uttrycken på singelomslagen utvecklats under åren. Från foton som är tagna rakt upp och ner, så känns det som albumet och de senaste fem singlarna även känns mer stageade och genomtänkta. Hur jobbar ni fram omslagen och den framtoning som du vill ha? 

Även här handlar det nog om att jag vågar leva mig in mer i mitt konstnärliga uttryck. Jag har också haft en fantastisk fotograf, Angelica Hvass, som alltid förstår vad jag är ute efter!

Albumet blir ju lite av ett bokslut på åren som gått. Hur ser du på framtiden? 

Precis. Det blir lite av en nystart efter albumet är släppt vilket känns skönt och kul. Den 8 oktober startar min turné med en releasefest på M/S Göta Petter i Göteborg (varmt välkomna). Därefter blir det fler spelningar runt om i landet. Sen blir det mer musik såklart!

Vad är planerna nu på releasedagen – blir det firande? 

Något firande borde jag såklart ha. Har dock inte bestämt vad än. Det har varit ett jättejobb med detta albumsläppet, så något gott att äta och drick blir det iaf. Sen ser jag fram emot en riktigt rolig releasefest och hoppas att många vill komma och fira med mig!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011