Idag är det dags för Theodor Backman, som ursprungligen kommer från Göteborg, att debutera som artist med singeln Du & jag vs världen. Theodor har under de senaste tio åren arbetat som låtskrivare, men nu är det som sagt dags för honom att ta steget fram till mikrofonen för att släppa en låt under eget namn.

Favoriter Apple Music

Resultatet är härlig indiepop med bra driv och med en känsla av att ta sig ut över de stora vidderna. För visst har låten är härlig Thelma & Louise-känsla i arrangemanget som gör den till en perfekt roadtrip-låt.

Jag bad Theodor berätta mer om sig själv, vilket han gör i denna intervju.

Vem är Theodor Backman? Berätta lite kort om dig själv.

Jag är ursprungligen från Göteborg, men är numera bosatt i Malmö. Jag fyller snart 30 år, och fram tills idag har jag spenderat mina år på lite olika sätt, bland annat 2 år på folkhögskola på Gotland, 3 år på ett postkontor i Göteborg och 7 år på avbytarbänken i fotbollslaget. Det ska bli gött att lämna ungdomen bakom mig!

Om du skulle beskriva din musik, vad skulle du säga då?

Ganska spretig gitarrbaserad pop på svenska, med flörtar åt alla möjliga olika håll. Men kanske mest åt 90- och det tidiga 00-talets brit- och indiepop.

Vilka artister har inspirerat dig mest under åren och på vilket sätt?

Den listan kan ju göras i princip oändlig, men för att nämna dom största så är det väl The Cure, Beach House, Mattias Alkberg, Håkan, Radio Dept., Primal Scream och Alvvays.

Vilken var den första låt du skrev och hur blev resultatet?

Den hette Supermarket Girl och handlade om en snygg tjej jag såg på Ica, haha. Jag kunde tre ackord som inte var i samma tonart men det dög för mig! Eftersom jag bara kunde dom tre ackorden kunde jag ju inte vela om vilka ackord som passade bäst heller, så det är nog fortfarande den låten som jag har skrivit på kortast tid.

Du har ändå skrivit musik i ungefär 10 år, vad var det som fick dig att äntligen ta steget ut som artist själv?

Jag är en riktigt långsam typ, och jag skulle väl säga att det här steget liksom har hängt i luften ett bra tag. Men för ungefär ett år sedan hängde jag med några vänner i replokalen, och jag visade dom den här låten (Du & jag vs världen), och där nånstans så fick väl gravitationen tag i min fot och den började närma sig marken igen.

Vilken har hittills varit din höjdpunkt i din karriär som låtskrivare?

Det här!

Du debuterar med singeln Du & jag vs världen. Vad handlar låten om?

Den handlar om att trots en orolig omvärld och dystra framtidsutsikter ta upp kampen för en framtid tillsammans. Ungefär som att världen är som den där sista omöjliga bossen i ett tv-spel, som bara inte går att besegra själv. Vår enda chans till att vinna över den är i multiplayer!

Hur arbetade du fram låten?

Jag skrev den i lite olika omgångar, det som kom till först var faktiskt refrängen. Den dök upp ganska långt innan verserna, som kom till flera månader efteråt. Jag hade länge försökt få in refrängen i en låt, och när jag fick ihop den med verserna i Du & jag vs världen så kändes det som att en bit äntligen föll på plats! Sen var det bara att ta med den till replokalen och så gick det mycket fortare.

Vad vill du att folk ska känna när de hör låten?

En gnutta hopp och mycket kämparglöd.

Nu när debuten är släppt, vad kan vi förvänta oss mer av dig under de kommande månaderna?

Den här låten kommer att vara en del av min första EP, Tusen Nålar som kommer någon gång i början av sommaren! Förhoppningsvis blir det något gig i sommar också!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011