Idag fyller Vogue 30 år.

Nordiska Favoriter

Det var med hjälp av denna låt som poserings-dansen vogue slog igenom stort och gick från att främst finnas på New Yorks ballroomscen och blev mainstream.

Singeln Vogue blev första smakprovet från soundtracket I’m Breathless som släpptes i samband med att Madonna var med i filmen Dick Tracy tillsammans med Warren Beatty. Resten av soundtracket gick mer mot den jazziga 30-talsstil som filmen representerade, men avslutades i nutid med Vogue.

Låten var producerad av Shep Pettibone och mixar snyggt house, pop och disco till fantastisk poseringspop. Tycker fortfarande att detta är Madonnas absoluta mästerverk i hennes karriär och en låt som trots den väldigt tydliga produktionen som osade tidigt 90-tal ändå funkar oväntat bra även idag.

Den snygga svartvita musikvideon som släpptes till låten var regisserad av ingen mindre än David Fincher som sedan kom att göra filmer som Fight Club, Seven och den amerikanska serien House of Cards. Men även videon fångar känslan i vogueing med uppklädda dansare som poseringsdansar i en värld som känns som hämtad från det glada 20-talet.

Låten lyckades sedan skapa stora rubriker under ett numera legendariskt framträdande under MTV Music Award som sändes under hösten 1990. Ett framträdande som än idag ses som en milstolpe inte bara i Madonnas karriär utan även för MTV.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011