I går kunde du hitta listan med de 50 bästa låtarna med svenska artister här i bloggen. I dag är det då dags att lista årets 100 bästa låtar oberoende av nationalitet.

Popmuzik Podcast

Under året brukar jag betygsätta låtarna i Apple Music – yes, du kan göra det på den plattformen, vilket är en livräddare för en musikälskare som jag. På det viset kan jag lätt hitta de bästa låtarna under året när jag tar ut de som fått fyror och femmor för denna lista. Sedan är det bara att lista dem i någorlunda rättvis ordning – vilket inte är det lättaste kan jag lova.

Det jag dock kände med musikåret 2019 var att det tyvärr var ganska svagt. Inte direkt dåligt, men ett av de svagaste åren under 10-talet. Tidigare kunde mitt första utkast över årets låtar vara ett par- eller trehundra. Nu var den knappt 150. Det säger ganska mycket om året…

När det kommer till listan i sig är den som vanligt väldigt personlig. Jag är ju oftast svag för de vemodiga låtarna. Så topp tio är inte direkt party. Men sjukt bra och vacker, med en del riktiga pop-pärlor insprängda mellan allt moll. Men det blir mer upptempo ju längre listan går, så sätt spellistan på att blandning, så blir det nog än mer balanserat – och fortfarande väldigt bra.

Som vanligt är det inte listan du hittar all hiphop som varit tongivande under 2019 (kanske därför året varit så svagt?). Detta är en pop-lista och med det en lista med poplåtar. Men heck, om man besöker bloggen regelbundet vet man ju lite vad man får. -Bra poplåtar som inte formas efter det man ska gilla, utan det man faktiskt gillar. Det är väl det som är skillnaden på denna blogg och ängsliga musik-förstårsigpåare som inte vågar tycka mot strömmen. (Lyckades inte ens få med Billie Eilish på listan. Inte för att hon är dålig – albumet är bra som helhet – men märkte att hennes låtar mest hamnade på treor för mig).

Men nu är det dags att lista de 100 bärs låtarna från året som gått och vi börjar från toppen och arbetar oss nedåt.


1. Patrick – Psychedelic love storm

En låt om att finna lycka i olika droger blev alltså årets bästa låt. Det är den brittiske sångaren Patrick som här tar med oss på en drömliknande tripp ner i mörkret och fördärvet. Kanske inte så muntert, men ack så vackert. Det är slow motion-pop när den är som bäst och ett rus till låt jag kan bli hög på länge.

2. Belle & Sebastian – Sister Buddah

Ska jag vara ärlig så är soundtracket Days of the Bagnold Summer med Belle & Sebastian inte mycket att skriva hem om. Men singeln och temalåten Sister Buddha är nog det bästa Stuart Murdoch och hans vänner släppt under hela 10-talet. Ja, jag skulle nog sträcka mig till hela 2000-talet. Det är indiepop när det är som bäst och roligast.

3. Ana Diaz – 100

Om musik kan få världen att stamma upp, så är 100 med Ana Diaz just en sådan låt. När sångerskan blickar tillbaka på en relation som varit. Det är diskbänksrealism när den är som starkast och med gråten i halsen för både henne och lyssnaren. Livet kan vara svårt, men samtidigt så sjukt vackert…

4. Molly Sandén – Alla våra smeknamn

Årets svenska artist är utan tvekan Molly Sandén. Med albumet Det Bästa Kanske Inte Hänt Än fick hon hela landet att älska henne. När hon sedan släppte albumet med några extralåtar under hösten var det Alla våra smeknamn som fick mig att bli helt till mig.
Vad säger man till den man levt med under så många år efter att förhållandet tagit slut? Klart att man inte bara kan stänga av och låtsas som inget. Det är precis det Molly sjunger om här.

5. Thomas Stenström – Himlen över city

2019 var helt klart Thomas Stenströms år. Uddevalla-sonen har ju inte varit så här bra sedan Fulkultur 2014. På Himlen över city sjunger Thomas om alla gånger man sviker löften till sig själv. Det är vemodig, vackert och samtidigt med ett skönt beat som löper igenom låten. Slå mig hårt i ansiktet, för detta är sjukt bra.

6. Lana Del Rey – The Greatest

The Greatest känns som Lana Del Reys försök att göra en ny Whiter shade of pale. Jag skulle nog säga att hon lyckats, för detta är fanemig det snyggaste sångerskan gjort sedan debuten. Kanske just därför att det är en så perfekt mix mellan klassik pop och hur sångerskan sjunger om en tid som varit. Allt producerat av mästaren Jack Antonoff.

7. Roosevelt – Falling back

Det behövdes alltså en tysk för att göra musik som låten som den kommer från Tromsø. Det var längesedan Röyksopp var såhär bra som de då inte är på Falling back, i och med att det är just Roosevelt som ligger bakom låten. Den fick mig i alla fall att sakna norrmännen lite extra, samtidigt som jag är lycklig över att någon uppenbarligen kan fylla deras skor.

8. The Weeknd – Blinding lights

Jag var ju helt till mig när The Weeknd och Max Martin samarbetade på singeln I can’t feel my face. Nu tar de retrowave-soundet ytterligare ett steg längre på singeln Blinding lights. Det är lite som Kavinsky och The Weeknd hade ett samarbete. Men det visar sig att vi svenskar inte är så dumma när det kommer till den genren heller.

9. Molly Sandén – Den som e den

Med Den som e den bekräftade Molly seperationen med Danny Saucedo. En ”jag är singel och lever livet”-låt. Kanske lite cyniskt sätt att presentera det hela som, men det är likt förbannat en lysande poplåt. Som sagt, det var verkligen Mollys år.

10. Ruti – Racing cars

Från brittiska The Voice till en tiondeplats på Popmuziks topplista över årets bästa låtar. Snygg produktion och vemodig sång likt London Grammar. Detta tilltalade mig mycket och en stark debutsingel från sångerskan.

11. Lauv – Drugs & the internet

Om Billie Eilish var det ena stora namnet under 2019 så var Lauv det andra. Hit efter hit släppte den amerikanska sångaren som även samarbetade med bland annat Anne-Marie och Troye Sivan (som fick hela internet att tro att de var ett par). Själv tyckte jag Drugs & the internet var det bästa med sångaren så därför hamnar den på elfte plats.

12. Day Felice – Autumn

Klassiks pop från Göteborg blir det när Viking-skådespelaren David Lindström släpper sitt musikprojekt Day Felice. Ett helt album blev det under året och det blev singeln Autumn som fick mig att bli helt kär i denna arvtagare till Elton John och Rufus Wainwright.

13. Albin Johnsén – Kanske nästa sommar

När allt skulle vara hiphop gick Din soldatAlbin till poppen och började sjunga mer än rappa. Ett modigt steg måste jag säga. Samtidigt visade han vilken lysande låtskrivare och mästare på melodier han ändå är. För det var ju det bästa med hiphop-Albin. Nu blev allt bättre och Kanske nästa sommar är helt klart juvelen i Albins hela katalog.

14. Léon – You and I

Med pulserande pop-produktion levererar Léon (som i och för sig alltid är bra) sin absolut bästa låt med You and I. Det är dansant och med sångerskans starka röst blir det lite av popmagi.

15. Taylor Swift – The Archer

Snygg ballad med Taylor Swift signerad sångerskan tillsammans med Jack Antonoff. The Archer är väl så mycket filmisk och drömliknande pop som Swift blev under året. Helt fantastiskt låt i vilket fall och så nära en ny singel med The Sound of Arrows vi kunde komma i år.

16. Zayn – There you are

Var ju tyvärr inget stort fan av Zayns första eller andra album om jag ska vara ärlig. Han är fortfarande snyggare än han är bra, typ, och det är lite för långt mellan de riktigt bra låtarna. Men There you are är ett stort undantag när alla pop-bitar fallet på plats för sångaren.

17. Covered In Snow – Guilt

Synthpop från Stockholm med duon Covered In Snow. Singeln Guilt pumpar sig igenom stadens gator och det var längesedan jag hörde så bra synthpop om jag ska vara ärlig. Ge mig fem sådana låtar om året och jag är ganska nöjd ändå.

18. The Attic – Radiate

Radiate fick mig verkligen att inse hur mycket jag saknat The Attic under de senaste tolv åren. Låten är verkligen som om inget hänt sedan vi lämnade Michael Feineroch Eric Amarillo, men vad gör det när de träffar mitt i prick i mitt pophjärta med återkomstsingeln.

19. Janna – A thousand times

Sjukt stark debut med Janna som med sin souliga gospel-singel A thousand times. På låten sjunger hon om att han skulle kasta sig mot kärleken tusen gånger om så behövdes även om hon skulle bli bränd.

20. Jonathan Fröberg – Hur tar vi oss ur

Det är med artister som Jonathan Fröberg som gör att jag älskar att skriva denna bloggen. En artist som satsar allt och gör allt själv för att få göra sin grej. När det sedan låter som en värdig arvtagare till det Kent-sound som jag älskat under så många år är det bara att kapitulera.

21Anna BergendahlAshes To Ashes
22Molly SandénDet bästa kanske inte hänt än
23Sam Smith & NormaniDancing with a Stranger
24Veronica Maggio5 minuter
25Ed Sheeran & Justin BieberI Don’t Care
26Sebastian WalldénEverything
27Thomas StenströmNån annan
28Lots HollowayOff My Brain
29ViViiLove Love Love
30Grimes & i_oViolence
31Ellie GouldingSixteen
32SigridSight Of You
33Junior BrielleFem i Fem
34Natalie ShayPeople Like Me
35Empress Of, Perfume Genius & Jim-E StackWhen I’m with Him (Perfume Genius Cover)
36Jake Wesley RogersJacob from the Bible
37Veronica MaggioTillfälligheter
38estraden & Victor LeksellBra för dig
39Hanna Ferm & LIAMOOHold You
40Winona OakLet Me Know
41YorkeWake the City
42KeyraLife Support
43PhilippineC’est beau, c’est toi
44Mountain BirdHiding Under Water
45Pet Shop BoysDreamland (feat. Years & Years)
46MonarchyBack to the Start
47Alfie ArcuriSame
48All Hail The SilenceTemptation
49Ava MaxSo Am I
50DotterI Do
51ArrhultKids Of Paris
52Benjamin RihanDizzy Talk
53Gryffin & Carly Rae JepsenOMG
54Clara MaeUnmiss You
55Taylor SwiftLover (Remix) [feat. Shawn Mendes]
56AJ MitchellSlow Dance (feat. Ava Max)
57EliasI Give You the Best
58Sam SmithHow Do You Sleep?
59Viktor OlssonDu Lever Livet
60NanoChasing Rivers
61Ava MaxTorn
62Kygo & Whitney HoustonHigher Love
63Day FeliceWaterfalls
64Club 8The Hospital
65Veronica MaggioFiender är tråkigt
66ZosiaMatter
67Ana DiazBättre sen
68Miriam BryantDu Med Dig
69Mark RonsonDon’t Leave Me Lonely (feat. YEBBA)
70Flight FacilitiesBetter Than Ever (feat. Aloe Blacc)
71John LundvikToo Late for Love
72SvalRuin Your Party
73Conan GrayManiac
74Carly and Martina10 Years Later
75Grant KnocheDial Tone
76Sophie SimmonsSelfish
77TeeoFor You and I
78Lisa AjaxTorn
79The Chainsmokers & 5 Seconds of SummerWho Do You Love
80KevAll For Me and You
81OrupVakuum
82LalehSand Överallt
83MIKASanremo
84Sandro CavazzaEnemy
85TatumBroken
86Luke Million & AstaHeard It on the Radio
87FedezHolding out for You (feat. Zara Larsson)
88Van BellmanAll This Time
89Måns Zelmerlöw & DotterWalk With Me
90bülowSweet Little Lies
91MabelDon’t Call Me Up
92RiderTell Nobody
93Malou PrytzIf It Ain’t Love
94Carly Rae JepsenNow That I Found You
95Charlotte QvaleTurn On the Light
96New WestHate That I Love You
97JUNGI Love You, I Love You
98Sofi TukkerFantasy
99ThomstonCasual
100P!nkWalk Me Home

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011