Att enbart blogga på en iPad

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mer eller mindre alla recensioner jag läst eller sett på YouTube om nya iPad Pro, så har det alltid kommit ner till en och samma sak. Hårvaran är fantastisk och milvis längre fram än konkurrenterna. Dock är hårdvaran begränsad av operativsystemet iOS, då iOS är ett mobilt operativsystem och inte en dator.

När man sedan kollar på vad recensenterna vill kunna göra med iPad så är det att redigera film och att den ska vara helt kompatibel med de jobbprogram som just denna skribent behöver för att den helt ska kunna ersätta en dator.
För mig har iPad aldrig varit en datorersättare. Det är som att säga att en kylskåp även ska vara en diskmaskin, för att den är en vitvara och står i köket.
En iPad är en surfplatta / tablet – en dator är en dator. De kommer aldrig vara helt lika varandra, för de ska inte vara det. Samtidigt finns det mycket du kan göra på en dator som är smidigare att göra där, medan det finns mycket du kan göra på en iPad som är smidigare att göra där. De kompletterar varandra, men kommer aldrig vara samma produkt.

När jag ska redigera bilder gör jag det alltid på min iPad. Jag kopplar in mitt SD-kort och för över bilderna. Efter det går jag igenom vilka bilder som jag anser vara mest värda att redigera i appen Priime.
När jag är på konsert tar jag enbart med mig min iPad och mitt tangentbord för att det är smidigare än en dator. Med nya WordPress 5.0 som nyligen släppts – dock har jag jobbat i nya redigeraren Gutenberg senaste halvåret – är plattformen perfekt för just mobilt arbete.

Jag kände det var dags att ta iPad Pro på det ultimata testet och lämna min MacBook Pro hemma när jag skulle åka på semester i slutet av November.
Skulle jag kunna blogga, ta hand om mail och gå igenom ny musik samt uppdatera mina spellistor med enbart en iPad? Då det är just detta som jag har min dator till i första hand var det lite av min kravlista som skulle uppfyllas för att se om nya iPad Pro på 12,9″ skulle vara tillräckligt som arbetsredskap även för mig.

Att lyssna igenom ny musik visade sig inte vara några som helst problem. Jag hämtar mina låtar via SubmutHub och det är en webbaserad plattform för just det. Sidan funkar lika bra på en iPad som en dator. Så absolut inga problem.

När det kommer till själva bloggandet jobbar jag som sagt med WordPress och nya redigeraren för plattformen är med sina block för text och media perfekt för en mer mobil värld. Jag har inte använt WordPress-appen till iOS sedan betaversionen av Gutenberg, för att det som sagt inte behövs. Sidan blir väldigt smidig att hantera även på en mindre mobil när jag valt helskärmsläge.
När jag sedan ska skriva ihop ett inlägg brukar jag jobba med två Safari-fönser bredvid varandra, där jag då har SubmitHub på ena sidan och WordPress på andra.
Bilder sparar jag ner i iPad och redigerar dem med hjälp av apparna Photo Resize eller Image Size beroende på vad jag vill göra med bilden. Så det är ungefär lika smidigt som att använda Förhandsvisning i datorn.

Det finns väl egentligen bara en nackdel med att gå igenom musik via iPad och det är YouTubes hopplösa hantering av iOS. Även om skärmen är lika stor som en dator hamnar jag alltid i den mer begränsade appen eller mobilversionen av YouTube när jag ska nå tjänsten. Samma gäller Facebook, som hela tiden envisas med att öppna mobilversionen av sidan. Någonstans borde det finnas en inställning som känner av hur stor skärm man har och helt enkelt anpassar sig efter det, eller kanske att världens största sociala nätverk kunde programmera sidan så den är lite mer responsiv. Något vettigt borde de ju kunna göra med pengarna de fick från all användardata…
Men som sagt, här ligger begränsningen okunskapen hos just YouTube och Facebook.

Att svara på mail och spara bilagor med mera är inga problem på en iPad. En bild lägger sig direkt i Bilder och en PDF hamnar i Böcker eller i Filer om jag så vill. Här känner jag inte att det finns några begränsningar för mig.
Jag vet att det är många som gnäller över att iPad inte hanterar filer som en dator. Men det är som sagt ingen dator. Dina filer lägger sig i en app där du sedan kan öppna filen. Ett par extra klick, men det går som sagt.

Spellistor var inga problem att uppdatera under semestern.
Det är bara meckigare då jag inte kan flytta flera låtar åt gången inom eller mellan spellistorna, utan får ta en och en. Det är väl den mest tidskrävande delen med att inte köra på dator, men som sagt, det funkar. Här hade det varit käckt att kunna markera flera låtar och sedan dra dem runt i spellistan eller mellan spellistor. Det känns dock som ett mindre viktigt problem för gemene man, som kanske bara hanterar någon enstaka låt i en och samma spellista. Lite värre om man har fyra olika spellistor på två olika plattformar…

På det stora hela kan jag inte påstå att jag saknade min dator under min semester. Ibland är iPad lite kinkig när man ska markera och kopiera text. Då saknade jag inte så mycket en mus, utan mer att iPaden inte gjorde som man sa till den: markera texten som är vid mitt finger. För ibland ville den inte markera överhuvudtaget. Då fick jag ladda om sidan och efter det funkade det. Sådant kan vara lite störigt, men inte livsavgörande.
Sedan går det inte att komma i från att allt går lite snabbare på en dator. Men det är nog mer vanesak än något annat. Det brukar betyda några fler klick eller svepningar på en iPad än på en dator. Men ju mer en använder iPaden desto mer naturligt och snabbare går det.

För mig som använder datorn att i första hand surfa med och skriva på, är en iPad ett perfekt redskap för just detta.
Lägger jag sedan till att det enligt mig är lättare att redigera bilder på min iPad än på min dator, så skulle jag säga att jag klarar mig helt utan dator när jag är iväg hemifrån.
När jag ändå sitter hemma är det absolut smidigare att jobba längre stunder vid en större skärm via datorn. Så just där kan inte en iPad konkurrera. Men är jag på resande fot vet jag att jag klarar mig med enbart en iPad i fortsättningen och behöver aldrig vara orolig att just de saker jag ska göra via bloggen blir begränsade tack vare min iPad.

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.