Spotify signar artister

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ryktet att Spotify ska börja signa artister tycker jag låter som en perfekt utveckling för bolaget.
Kortfattat går det ut på att via ett avtal mellan Spotify och artisten delar de lika på intäkterna från streamen och Spotify jobbar aktivt med artister via sina populära spellistor. Artisten är inte på något sätt bunden till Spotify, men mest troligt trivs de bättre där än med en 80/20 deal hos ett skivbolag.
För låt oss vara helt ärliga. Skivbolag idag jobbar i första hand att få in låtarna på samma spellistor som Spotify kommer lägga artisten i. Med andra ord: du får samma exponering till en mycket högre ersättning än hos skivbolaget.

Idag står de största skivbolagen för 87% av alla streams på plattformen. De oberoende artisterna, de som inte har kontakterna att synas i Morgonsoffan eller kan tvinga in dig i en spellista, står för enbart 13% av all lyssning.
Det är med andra ord de som kostar Spotify mest som helt enkelt får mest.

Att nu välja ut en handfull artister som Spotify jobbar nära tillsammans med för att bygga stjärnor är verkligen ett välkomnande drag. Det är på detta sätt de på allvar kan bli lika framgångsrika som tillexempel Netflix. (Hur ofta säger folk att de ska se på random film från Warner eller Paramount på Netflix? Nej, folk väljer tjänsten för dess exklusiva innehåll).
Artisten får mer ersättning och Spotify får behålla mer pengar i huset. På det viset kan Spotify bli en sund plattform som kan bygga kapital och inte bara kosta pengar.

Att Spotify väljer att signa artister kommer säkert ses med ilskna ögon från skivbolagen. De är ju inte riktigt kända för att vilja dela med sig – inte ens till artisterna som drar in deras löner. Men samtidigt, Spotify kommer inte kunna ha en katalog på 1000-tals artister som de ska snurra runt dag ett. Så bolagen kommer kunna sitta still i båten ett bra tag till.
Då kommer det med all säkerhet bli lite värre för de osignade artisterna som inte är upplyfta av Spotify.
Har Spotify en Samir & Viktor och en Ed Sheeran som ska vägas mot sin egna artist eller en helt okänd, men väldigt bra oberoende artist som lägger upp låten via Amuse, då är det garanterat den oberoende artisten som får stryka på foten.
Skivbolagen kommer ju slåss för att deras 87% av Spotify-marknaden består så länge som möjligt. Spotify kommer jobba stenhårt för att lyfta sina egna artister. Då är frågan vad som blir kvar för de andra…

Jag hoppas och tror att Spotifys steg att signa artister för att bygga nya hits från grunden kommer gynna marknaden.
Är det någon som har musklerna att skapa stjärnor via sina spellistor så är det Spotify.
Har vi tur betyder det också att skivbolagens makt över Spotify krymper och med det kan fler oberoende artister lyftas fram även vid sidan av Spotifys egna. Har vi otur blockerar Spotify och skivbolagen tillsammans möjligheterna för de andra oberoende artisterna att få sin röst hörd alls. Får hoppas det inte blir så, för då är utvecklingen för musiker lika dålig som den var innan streamingeran. Dit vill nog ingen igen…

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.