Enligt Wikipedia är Soul Makossa den mest samplade låten av en afrikansk artist någonsin. Personligen har jag ju hört den för låten klassiska mantrat av ”ma-ma-ko, ma-ma-sa, ma-ko ma-ko-sa” och saxofonen i åtskilliga låtar. Så definitivt en låt som levt vidare på olika sätt sedan den släpptes.

Svensk Pop Apple Music

Bland annat kan du höra den i Michael Jacksons hit Wanna be startin’ somethin’, Don’t stop the music med Rhiana (pga samplar Michael Jackson, väldigt meta), samt ännu en Jackson-koppling när houseduon Lisa Marie Experience samplade låten i den lysande Do that to me. En låt som tyvärr inte finns på streamingtjänsterna, men denna video funkar ju alltid. Härligt 90-tal är det i alla fall.

Soul Makossa släpptes av artisten Manu Dibango 1972 och var då en låt i musikgenren som kallades för just Makossa. En stil som hade sitt ursprung i staden Douala i nuvarande Kamerun. Musiken byggdes på elektriska basrytmer och framträdande bleckblåsinstrument som tillsammans skapade för den tiden modern dansmusik.

Då släpptes låten faktiskt som b-sida till singeln Hymne de la 8e Coupe d’Afrique des Nations. Men Soul Makossa fick sedan spridning när den började spelas på The Loft i Brooklyn. Därifrån spreds den ut över New York lite som en underground hit innan Atlantic Records fick rättigheterna att släppa låten på riktigt i USA.

Singeln hamnade då på en 35:e plats på Billboard Hot 100 när det begav sig, så en medelstor hit skulle man kunna säga. Inte dumt för en låt som började som en underground hit och tog sig ut till lyssnarna via just klubbarna i staden.

Vill du upptäcka fler nostalgilåtar i bloggen, så kan du bokmärka Popmuzik i din webbläsare samt spara bloggen som genväg på din mobils hemskärm. Klicka bara på delningsknappen i din webbläsare, välj ”Lägg till på hemskärmen”, klart. Då kan du även få notiser från bloggen när det finns nya inlägg. Smidigt.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011