Intervju: Från X Factor till Eurovision med Isaiah Firebrace

Isaiah Firebrace är den 17-årige australiensaren som i fjol vann X Factor Australien med singel It’s gotta be you och som sedan fick äran att representera landet i Eurovision Song Contest med Don’t Come Easy som hamnade på en hedrande niondeplats i tävlingen.

Isaiah tillhör Australiens urinvånare aboriginer och var en av tolv barn i sin familj.
Redan som treåring började Isaiah sjunga och han har sedan dess haft siktet inställt på att kunna bli något inom musiken.
“Min pappa lyssnade mycket på 80-tals musik, rock och county. Det spelades band som AC/DC, Status Quo och ABBA hemma när jag växte upp, så det lyssnade jag mycket på.
Nu är det mer r&b och pop. Musiken som spelas på radion som Justin Bieber och One Direction.”

Isaiah passade på att besöka Sverige denna vecka när han ändå var i närheten av Europa efter Eurovision för lite promotionjobb, så då tog han även tid att snacka lite med mig.
Han berättar att han verkligen gillar Sverige och att Stockholm är en väldigt fin stad med alla parker och träd.
Vi kommer in på att Stockholm är ganska likt hans hemstad Melbourne i känsla, men också att människorna är lika softa.

-Om nu inte musiken blev förstavalet, vad hade det då varit?

Jag var lite inne på att bli kiropraktor ett tag. -Jag vet, konstigt. Sedan vile jag även bli mekaniker inom flygvapnet. Jag älskar fotografi, så det kanske hade varit något. Eller polis. Fast det var nog mer en tanke som bara passerade. Haha.

-Vad fick dig att söka till X Factor?

Jag har sett programmet så länge det gått på TV i Australien, plus de amerikanska och brittiska versionerna.
Min manager fixade en plats för mig 2015, men jag kom inte så långt då för jag tappade bort texten. Sedan kom jag tillbaka året därpå för att bevisa för mig själv och för Australien att jag skulle klara av detta, vilket jag kände att jag gjorde i och med att jag vann. Haha.

-Hur var det att ha Adam Lambert som mentor?

Det var nog den största behållningen med allt. Han är så jordnära och rolig. Han var väldigt duktig på att lära ut hur man skulle vara en artist och använda scenen och vara mer dramatisk än att bara fokusera på sången.

-Vad var den största erfarenheten med X Factor för dig?

Det var nog att just få jobba med Adam, samt att få uppträda varje vecka.

-Vad tycker du om Eurovision?

Jag älskar det! Det var så roligt att jag fick vara med.

Det var kring jul som Isaiah sa att han skulle vilja representera Australien i Eurovision i en intervju, vilket såklart startade en hel del spekulation om det kunde vara så att det skulle bli så. Några månader senare presenterades låten Don’t come easy med Isaiah som sångare och med det var han den tredje artisten att representera Australien i Eurovision.

-Först X Factor och sedan Eurovision. Är du en tävlingsmänniska?

Oh, jag är inte den som försöker slå alla för att vinna. Utan mer att jag gör det jag gillar att göra. Om sedan att vinna är en del av det, så är det bra. Om man inte gör det får man bara gå vidare… till nästa tävling. Haha!

-Du har släppt ett album med låtar från X Factor. När får vi nytt och kanske eget material från dig?

När jag kommer hem till Australien igen hoppas jag att jag får börja jobba på nytt material. Jag vill ju gärna göra mer än bara sjunga covers. Så att få skriva tillsammans med någon eller några hade varit bra. Jag tror inte att jag skulle kunna göra det helt själv och man får nog bäst resultat om man är några stycken.
Sedan hade det varit kul att få komma tillbaka till Europa och framförallt Sverige i och med att ni har så duktiga producenter och låtskrivare här. Er låt i Eurovision var ju grym i år!


Hjälp Popmuzik att växa!
Via Patreon kan du stötta mitt arbete med att lyfta artister och deras musik.
-Tack så mycket! ❤️

Become a Patron!


Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "Intervju: Från X Factor till Eurovision med Isa..." A few seconds ago

Comments are closed.