Det är ändå imponerande med ett program som lyckas breaka fyra artister på en och samma säsong, och egentligen under en och samma kväll i och med att det brukar vara fler som ser finalen än deltävlingarna.
I år fick vi SaRaha , Boris René , Wiktoria och Frans som de nya namn som slår igenom och det stort. Att de två sista kommer vara med oss under en lång tid på topplistorna råder det ingens om helst tvekan om.
Det är det som jag älskar med Melodifestivalen, att den alltid vaskas fram nya namn. Det är oftast kritiken i början när namnen presenteras, att det är för få kända namn. Men det har ju aldrig varit Melodifestivalens grej att vi ska ha ett namnstarkt startfält. Annars skulle vi aldrig haft Carola , Saade eller som i år Frans. Det är dynamiken mellan det nya och gamla som gör programmet intressant. Där de kända namnen får skapa tidningsmat för kvällstidningarna och de nya namnen skapar nytt intresse för programmet och musiken.

Följ på Apple Music

Men det genombrott som Frans gjorde ikväll med If I were sorry när han vann Melodifestivalen är helt magisk.
Speciellt när man förstod den fredagen i Gävle att han efter lite valpiga repetitioner fick allt att bara falla på plats. Han fick hela publiken att bli helt saliga och de klappade fram honom efter bara 10 sekunder. Ett magiskt ögonblick.
Med tanke på att många var oroliga att Frans inte skulle få tillräckligt med poäng från internationella juryn och med det helt vara chanslös ute i Europa, så kändes just det resultatet som en indikation att de farhågorna är helt obefogade. Frans kom ju bara ett poäng efter Oscar Zia när de rösterna var ute.

Att Oscar Zia blev tvåa var för mig personligen mycket glädjande. För mig blev han snabbt den självklara favoriten att vinna Melodifestivalen efter att jag såg bidraget första gången. I en tävling där det mer eller mindre känns helt självklart vem som ska vinna är det ändå riktigt bra att komma tvåa.
Då blev jag mer förvånad att Ace Wilder blev trea. Inte för att det är en dålig låt, utan för att det är en låt som lite kommit i skymundan senaste veckorna. Men varje gång jag hör den tänker jag ändå att det är en lysande singel, så det är bara bra.
Dock förvånad att Samir & Viktor kom sist. De har ju ändå en av årets största hits med Bada Nakna . Men kanske är det så att folk ändå tänker Eurovision när de röstar och Samir & Viktor inte kunde lyftas tillräckligt i och med att de ändå kände att den inte hade i toppen att göra?

Att det kom in över 12,5 miljoner röster är ju även det helt otroligt!
Det är en klar indikation på att appen är här för att stanna och att folk engageras av programmet.
Hoppas de gör om röstningen lite nästa år – att vi får en röstpott som vi får sprida hur vi vill istället för 5 röster per låt. Sedan är vi nog helt hemma i detta. I år var det väl mer en test att se att appen verkligen funkade efter fjolårets flopp.

Sist var det fint att programmet höll så hög kvalité i år. Inte bara finalen utan hela säsongen.
Bra programledare i form av Gina Dirawi , samt hennes bisittare.
Att avsluta med ett skönt medley av 15 år med den moderna Melodifestivalen var ett fint sätt att knyta ihop säcken detta år.
Vem det än är som tar över stafettpinnen från Edward af Sillen och David Sundin nästa år får inte ett lätt jobb att bräcka detta, men säkert roligt.

Nu får vi se hur det går i Eurovision i Maj. Men jag har en känsla av att vi får vara värdar för Eurovision även nästa år…
Nu blir det efterfest!

Hela resultatet i Melodifestivalen 2016
Frans – If I Were Sorry (156p)
Oscar Zia – Human (132p)
Ace Wilder – Don’t Worry (118p)
Wiktoria – Save Me (114p)
Robin bengtsson – Constellation Prize (83p)
Molly Sandén – Youniverse (76p)
Lisa Ajax – My Heart Wants Me Dead (56p)
Panetoz – Håll om mig hårt (53p)
SaRaha – Kizunguzungu (47p)
Boris René – Put Your Love on Me (41p)
David Lindgren – We are Your Tomorrow (39p)
Samir & Viktor – Bada nakna (31p)

Folkets röster:
Frans (68p)
Wiktoria (45p)
Oscar Zia (43p)
Robin Bengtsson (43p)
Panetoz (39p)
Molly Sandén (37p)
SaRaha (36p)
Ace Wilder (35p)
Boris René (35p)
Lisa Ajax (33p)
Samir & Viktor (31p)
David Lindgren (28p)

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011