Det är dags att stifta bekantskap med gruppen Patino här i bloggen.
Patino består av olika musiker som träffades under studietiden i Östergötland. Medlemmarna i sig sig kommer från Norrköping, Falun, Stockholm och Huskvarna, så en lagom utspridd skara kan man säga.
Debuterade gjorde de i fjol med singeln 9-5 och följde sedan upp den med Hela tiden i våras.

POPMUZIK SUMMER

Nu är de aktuella med singeln Skattkammarön, som du kan lyssna på här i bloggen. En medryckande och skönt funkig poplåt som hämtar inspiration från både soulen och 70-talet. För min del blev det kärlek vid första lyssningen. Produktionen har ett drömmande skimmer över sig, som är riktigt nice och melodin väldigt tilltalande. Definitivt en låt som jag tycker du ska kolla in här nedan.

Jag skickade över en knippe frågor till bandet som de svarar på här nedan:

Ni träffades under studietiden, vad var det som klickade mellan er för att starta bandet?

Det hela började genom slumpen att barndomsvännerna William och Leo återförenades när båda började plugga på universitetet i Linköping. Vi började spela musik ihop i Leos källare och det fanns direkt en form av självklar förståelse för varandras musikskapande, troligen tack vare att vi hade gått i samma musikklass som barn. När vi sedan började spela tillsammans med gitarristen Filip och basisten Victor lossnade musikskapandet på riktigt och cirka ett år efter att bandet hade formats släpptes den första singeln.

Samtliga bandmedlemmar kommer från olika musikaliska bakgrunder och ingen av oss hade tidigare riktigt funnit det rätta sammanhanget och de rätta personerna att skapa musik tillsammans med. Det fanns ingen press på att göra någonting som skulle låta på ett visst sätt. Vi kände snabbt att det fanns en trygghet i var och ens förmågor att uttrycka sig musikaliskt, vi hade friheten att testa vad vi ville och hade bara väldigt roligt tillsammans. Det var så intressant för oss så vi fortsatte att ses vecka efter vecka för att utforska den här symbiosen som uppstår när vi spelar ihop.

Vad gör de olika medlemmarna i bandet?

William Kullberg står för sång och skriver även texterna till låtarna.
Sedan har vi Leo Larsen på gitarr och keys. Leo axlar även ansvar över inspelning och mixning. Filip “Dalanerven” Bergqvist spelar gitarr och Victor “Funklord” Nevin spelar bas. Josef Ask spelar trummor och Andreas Johansson synth.

Hur landade ni i gruppnamnet Patino förresten?

Vi tyckte att Patino lät bra – och framförallt tyckte vi att det klingade bra på bred östgötska. Det fastnade bara till slut. Någon djupare mening än så finns det inte.

Om ni skulle beskriva er som band och er musik för någon som aldrig hört er, vad hade ni sagt då?

Vår musik kan nog beskrivas som en blandning av soulig pop med influenser från americana, svensk vispop och 70-talets svängiga basgångar.

Låt oss prata om Skattkammarön. Vad representerar Robert Louis Stevensons berättelse för er och hur inspirerade boken låten?

William brukar använda strofer från litteratur för inspiration till eget skrivande och just den där sommaren plockade han upp Stevensons berättelse.

”Jag tyckte hela idén med skattkartor, resor och pirater var fängslande för musikprojektet”.

William Kullberg

När vi började spela ihop var det som att alla i bandet insåg att det fanns andra vägar att gå än att utbilda sig och skaffa trygga jobb. Vi hade förstått vad det gör med en själ när du får göra något du älskar, ihop med likasinnade personer. Tiden som student handlar utöver studier även mycket om att hitta sig själv och våga följa sin egen väg. Musiken blev vår skattkarta och skattkammarön är platsen där våra drömmar uppfylls.

Hur arbetade ni fram Skattkammarön? Hur utvecklades den från idé till den färdiga låten?

Det har varit en lång process. Soundet för låten har fått växa fram under resans gång. Det hela började en sommarkväll för drygt två år sedan när Victor kom upp med en basgång som satte temat för hela låten. Så fort en melodi börjat växa fram kände alla i bandet att låten hade något speciellt. Efter att demon var färdigställd gjordes en studioinspelning av det som vi i bandet trodde skulle bli den slutgiltiga versionen av låten. Resultatet blev dock en besvikelse då känslan i låten inte längre fanns kvar, vi beslutade där och då att lägga låten på is ett par månader och satsade istället på andra projekt under tiden. Efter många vändor med flera olika producenter inblandade valde vi att producera låten på egen hand och den kunde därefter släppas i slutet av juli 2023.

Tre släppta singlar nu. Hur ser ni på framtiden för bandet och vad är era förhoppningar?

Vi hoppas att det här bara är början på vår resa. Vi har lärt oss mycket om hur vi jobbar ihop och vilket sound vi vill åt. Vi vill spela inför publik, fortsätta göra ny musik och utvecklas ännu mer i det vi älskar. Till hösten släpper vi en fullständig EP och därefter påbörjar vi arbetet med nya låtar.

Under hösten kommer Patino bland annat spela på Festival Of The Midnight Sun i Linköping, samt släppa en hel EP, så håll utkik.

Patino

Vad tyckte du?
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011