Första gången jag hörde talas om Elin Bell var via ett mail från skivbolaget Sony Music som ville tipsa om en artist de signat för ett bra tag sedan. Nu var det äntligen dags att försiktigt lansera henne med singeln Over and out.

Svensk Pop Apple Music

För mig var kärlek vid första lyssningen. Den dystra, vackra låten kändes som något Hurts skulle ha kunnat släppt. Likheterna med den brittiska gruppen blev nästan ännu starkare med hennes tredje singel All the love . Där har det vackra byts mot mer elektronisk pop under ledning av producenterna Andreas Dahlbäck och Markus Jägerstedt.
All the love var även den en mer melankolisk ballad från början, men efter Andreas och Markus jobb i studion blev den väldigt annorlunda.
Andreas har tidigare bland annat jobbat med Anna Ternheim, och blev rekommenderad av Elins skivbolag att jobba med henne. Han och Markus hade aldrig jobbat tillsammans tidigare, men de sitter i samma studiokomplex.
”Den första låt de jobbade på var Taxi, som även den var en mörk ballad från början.
Jag satt helt knäpptyst när jag lyssnade på bearbetningen första gången. De hade tagit skelettet till låten och poppat upp den.
Andreas och Markus trodde först att jag hatade den, i och med att jag inte sade något medan jag lyssnade, men jag tyckte det lät fantastiskt.”

Elins fulla namn är Elin Petersson.
Ni kanske känner igen henne till det namnen från Melodifestivalen då hon 2013 deltog med bidraget Island via Allmänhetens Tävling.
Bell var ett namn hennes far gav henne som liten.
”Min syster Malin kallades för Malla och det var svårt att komma på något för Elin, så han kallade mig Bella. Sedan förkortade min syster det till Bell.”

Elin berättar att hennes pappa lyssnade på musik från morgon till kväll och de hade en radio i varje rum hemma där han spelade mycket The Beatles och Elton John.
Under åren har det blivit mycket Tracey Chapman, Eva Dahlgren och Cranberries för Elin, samt att hon verkligen älskade Alanis Morissettes första album, som hon mer eller mindre kan vartenda stämma på.
”Min syster började spela gitarr och när hon for hemifrån smög jag upp på hennes rum och lärde mig spela själv.
Jag var väldigt blyg då, så jag gjorde det i smyg under jättemånga år innan jag i nian för första gången vågade uppträda inför publik.
Efter det var det kört. Då ville jag bara fortsätta. Haha.
Tidigare hade jag skrivit dikter och nu blev det låtar. Jag satt uppe hela nätterna och skrev minst två låtar om dygnet. Det var det enda som fanns i min värld.”

Elins slit med att skriva och sjunga hade nästan betalat av sig på vägen, men livet kom i vägen (som hon själv utryckte det).
”Jag har jobbat med olika producenter och varit nära att släppa tre stycken olika EP, men det har aldrig gått hela vägen.”

-Jag läste att du skrev större delan av albumet under en ganska jobbig tid?

”Jag hade några år där…
Först dog min pappa efter att ha varit sjuk en längre tid. Då kändes det som inget värre kunde hända efter en sådan sak.
Ett år senare dog min syster från ingenstans.
Hon somnade bara in trots att hon var helt frisk.
Hon var verkligen min bästis som jag trodde skulle finnas där jämt…
Efterdet tog ett åtta år långt förhållande slut och vi separerade.
Det blev tre tuffa år då jag kände att jag inte orkade bry mig om något längre. Men det fick mig att ta tag i musiken, vilket hjälpte mig igenom det hela.”

-En av låtarna som jag fastnat för från skivan är The Tide. Berätta om den.

”Den har jag skrivit tillsammans med Henrik Johansson.
Det är också en av mina favoriter och den betyder mycket för mig.
Låten handlar om att säga farväl till någon.
Jag älskar att sjunga den den ligger så bra i hjärtat och rösten.”

-Du släppte även en jullåt, vilket var väldigt fint i och med att jag älskar julmusik.

”Jag älskar också jullåtar!
Det gör att en kommer i rätt stämning.
Det var jag och Henrik som skrev den till plattan förr-förra året och vi kände att den blev väldigt julig, så vi bestämde oss för att göra en jullåt av den.
Det var skitkul faktiskt!
Jag ville släppa den redan förra julen, men mitt skivbolag tyckte inte det var så lämpligt att släppa en jullåt som första singel. Jag fick helt enkelt glömma den ett tag tills nu i November då den blev singel tillsammans med Shooting Words .”

-Berätta om omslaget på skivan.

”Det är en kompis som gjort det.
Det är egentligen en bild som skulle ha använts till en tidigare EP, men jag var så förtjust i bilden och så kändes den rätt även till detta album.
Jag ringde upp min kompis och hon fixade till det lite.
För inspiration till omslaget hade jag  sammanställt en lista på saker som ligger mig nära till hjärtat.
Jag är ju lite av en naturmänniska och älskar djur.
Bland annat så representerar hjärtat att jag sjunger från hjärtat tillexempel.
Sedan är det Mikael Landby som designat och fotat singelomslagen.”

-Vad händer nu efter att skivan släppts?

”Det kommer ju bli väldigt tomt när skivan släppts. 
Jag har planerat att bygga en liten studio hemma. Just nu har jag börjat skriva på nästa album, och jag vill gärna skriva åt andra också. Jag har ju perioder då jag är extremt produktiv och bara vill få ur mig saker.
Men först blir det Norrköping och Where’s the Music, sedan hoppas jag det blir fler festivaler inför sommaren.”

Elin Bells debutalbum släpps den 6:e Februari.

Elin Bell @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011