Truls Heggero var sångare i bandet Lukestar – ett norskt indierockband som nått stora framgångar i hemlandet och även i Danmark.
Efter tre skivor nådde de sin absoluta topp med att spela på både Øya- och Roskildefestivalen säsongen 2011.
Efter det beslöt bandet för att lägga ner. Då hade de ändå uppfyllt de ambitioner de hade med gruppen och det fanns inte så mycket mer att göra efter det.
”Vi kände att vi slutade på toppen efter de spelningarna och vår turné.
Sedan började ju de andra i bandet att få barn och komma in i vuxenlivet, så det blev egentligen bara jag som skrev låtar.”
Jag träffar Truls vid Yaki Da här i Göteborg innan han ska ha sin första Sverige-spelning på klubben.
Vi ses på utsidan och sätter oss på en närliggande uteservering i den varma solen och pratar om planerna med kommande soloplattan.
Detta är dock inte hans första skiva på egna ben.
2007 släppte han Truls and the Trees , som var lite mer indie och inte så långt ifrån just Lukestar.
Men denna gång ville han göra helt annan musik, långt bort från indierocken och istället omfamna r’n’b och hip-hop som han alltid lyssnat på.
”Jag är ju väldigt förtjust i trap, så jag tar med en del av det, även om det blir mycket pop tillsammans med min röst.”
Grunden till musiken är just elektronisk popmusik, där Truls speciella falsettröst tillsammans med en producent får skapa ljudbilden. Målet var även att göra musiken såpass organisk att den funkar att spela live, vilket de faktiskt uppnått då han hört från flera olika människor som säger att de nästan gillar hans musik bättre när den spelas live.
Något som kanske inte kunde hända om Truls inte var bandmusiker i botten, och ändå förstår hur man ska arrangera låtar så de funkar bra både i studion och på en scen.
Självklart ligger mycket att jobbet på Thomas Eriksen och Mats Lie Skåre som är hans två producenter som hjälpt honom med nya skivan.
”Jag fick kontakt med dem via en gemensam vän som jobbar på P3 i Norge.
De hade lyssnat på materialet jag hade skrivit och gillade det. Sedan frågade jag dem om de kunde hjälpa mig göra något mer elektroniskt, i och med att jag inte gjort det tidigare. 
Vi testade en låt ihop vilken vi alla tyckte blev bra, så spelade vi in tre till innan vi fick skivkontrakt.”

Följ på Apple Music

Än så länge har Truls släppt två singlar – Out of yourself och The Next . Båda har fått mycket bra kritik och spridning bland musikbloggare och lyssnare världen över, så Truls har fått en riktigt bra start på den nya karriären som popartist. 
Sedan kommer ett album till hösten, med sikte på den 14:e Oktober, som han fortfarande håller på att spela in.
”Jag har varit lite sjuk och haft många spelningar som gjort att jag jag måste ha lite mer tid att spela in material.
Men får jag nu bara en vecka som jag kan jobba intensivt på så ska det bli bra.”

Videon till första singeln Out of yourself filmades av den svenska musikvideoregissören Mats Udd i Stockholm.
När Mats hade pitchat idén till Truls om hur han ville att videon skulle vara, så kände han direkt att han hittat rätt.
”Jag ville ha något galet och fick med videon två av minna drömmar uppfyllda. Jag fick ett rymdskepp och jag fick en mini-me! Mats och jag hade ett riktigt bra samarbete och jag var mest glad hela helgen!
Sedan ville jag att videon skulle väcka lite känslor, för det görs ju säkert en miljon videor varje dag, så då är det bra att göra något nytt och sticka ut lite”
Tyvärr blev det många dåliga reaktioner på videon som av föräldrar ansågs för våldsam. Reaktionerna är kanske inte helt obefogade, för det är en väldigt blodig och skruvad video. Men samtidigt är den otroligt underhållande.
”Jag har många unga fans som är kring 10-års åldern visade det sig och för dem är den kanske lite för våldsam. 
Men samtidigt känner jag ju inte min målgrupp än, i och med att allt detta är ett enda stort experiment. Så den nya videon till The Next skulle inte vara provocerande allt utan bara estetisk snygg.”
Vi skrattar gott åt det kaos Mats video ändå verkat skapat. För som Truls säger, så är det svårt att känna sin publik med första singeln från ett helt nytt projekt.
Visst, fansen av Lukestar finns ju alltid kvar. Men vilka nya fans drar sig till hans nya musik?
Det är också det som gör hans nya projekt så fritt. Hela Truls är ett helt oskrivet blad och det är egentligen bara han själv som sätter gränserna till hur det ska låta.
”I morgon kan jag göra en trancelåt eller en David Guetta -stekarelåt. Jag behöver ju bara träffa en producent och göra det jag vill i och med att jag inte är ett rockband längre och inte har en bestämd genre vilket är en enorm frihet!”

Runt Truls hals hänger samma logga som han har på sina singelkonvolut.
”Det är ett öga och ett T för Truls som jag jobbat fram tillsammans med en designer.
Ögat är en symbol för min ögonprotes. Jag föddes med en cancersvulst över ena ögat som de tog bort när jag var sex veckor. Så jag har haft det hela livet och det är inget problem för mig, för det är en del av den jag är.
När vi skulle sammanställa vem Truls var så fick mitt öga representera mig.
Detta smycket är gjord för hand av en smed från Oslo, så just denna finns det bara en av. Annars ska vi ta fram lite merch för konserter också, men just denna blir nog lite för dyr så vi får nog börja med vanliga t-shirts tror jag.”
Truls skrattar gott och skiner som en sol under hela intervjun.
Det känns som han hittat hem i sin nya roll som popartist.
Kan vara så att när man ger sig själv total artistisk frihet så finns inga hinder eller måsten. Bara bra musik.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011