MAD KAI är en duo som består av Jutta Stolt och Olivia Lyne. Tillsammans har de släppt fyra singlar sedan debuten Scars 2021 och är nu redo att släppa deras (enligt mig) mest imponerande singel i karriären.

POPMUZIK SUMMER

Nya singeln heter Glorious och är en läcker elektroniskt poplåt som både står ut och ruskar om en.
Med sköna rytmer, en suggestiv känsla tillsammans med starka melodier är det för mig en given hit. Låten i sig handlar om duons konstanta strävan efter lycka och kreativt flow, men som gång på gång störs av inre kritiska tankar. Något som jag kan tänka mig att många kreativa personer känner igen sig i.

Jag bad Jutta och Olivia berätta mer om sig själva och låten i denna intervju.

Hur träffades ni och vad fick er att skapa musik ihop?

Vi träffades 2016 på en folkhögskola i Nyköping där vi pluggade musik. Jutta hade flyttat ifrån Åland och Olivia från Härnösand, så det var verkligen en slump att vi möttes i lilla Nyköping.
Vi insåg under läsåret att vi hade mycket gemensamt, inte minst musikaliskt. Det dröjde dock till 2019 innan vi faktiskt började skriva egen musik. Vi hade båda en längtan till att skapa eget, och mycket kreativitet att få utlopp för så vi började utforska låtskrivning och produktion tillsammans.

Vad är era respektive styrkor i studion?

Vi skriver och proddar tillsammans, men det kan absolut skilja sig från låt till låt vem som jobbat mest på melodi, text eller arrangemang. Vi är otroligt lika men också olika musikaliskt och det är kanske det som är vår styrka. Vi lyssnar på ganska olika genrer på varsitt håll men har i grunden samma musiksmak.
Jutta har ofta nära till melodi och text, och Olivia söker sig gärna till produktion och mix i första hand.

Hur landade ni i namnet MAD KAI förresten?

Under tiden vi har pluggat musik har vi ofta tvivlat på oss själva och på vår egen förmåga. När vi skulle släppa egen musik kände vi verkligen att vi ville ta kommando över dessa tankar, och kom därför på ett fiktivt namn till vår inre kritiker vilket blev Kai.

Vi ville samla onda tankar och förkroppsliga det till någon slags varelse. För att hantera det lättare på något sätt. Låter kanske barnsligt, men det blir liksom lättare än att låta det springa amok inne i skallen. Kai symboliserar en demonisk självkritik som är totalt galen och ogreppbar samtidigt som den i stundens hetta känns verklig och riktig. Vi har skrivit väldigt mycket det senaste året, och alla låtar har på något sätt handlat om just ”Kai” och att må psykiskt dåligt på olika sätt. Vi valde att döpa bandet till Mad Kai just för att det känns som att det speglar vår musik. Och sen är det dessutom ett snyggt namn haha

Har ni några gemensamma nämnare inom musik som ni själv älskar?

Vi är mycket inspirerade av Tove Lo och har även lyssnat mycket på Emilie Nicolas. Vi har en förkärlek till låtar med mycket dramatik och driv oavsett genre.

Vad ser ni som fördelen samt utmaningen med att vara independent artister?

Fördelen är att man inte behöver förhålla sig till någon annan, och är helt fri i sitt skapande och sin kreativa process. Det är väldigt viktigt för oss att få ta det i vår egen takt, ta egna beslut och forma oss som vi vill utan yttre påverkan.
En nackdel är att man behöver vara allting själv så som artist, bokare, manager, marknadsförare osv, vilket på ett sätt är givande och roligt, men också tar mycket tid ifrån själva skapandet av musiken. Ekonomiskt går man tyvärr också mer back än vad man drar in, haha.

Ni skriver att ni vill ta kommandot över musikvärldens mansdominans. Hur ska musikbranschen kunna bli mer jämlik, känner ni?

Vi tror att man behöver inspirera tjejer i tidig ålder till att utforska olika områden inom musiken. Gärna i ett kvinnoseparatistiskt sammanhang där det finns utrymme för alla olika individers behov, det är nog nyckeln till att få unga att fortsätta spela och skriva musik in i tonåren och ta sina drömmar på allvar.

Pressbild

Nu är ni aktuella med singeln Glorious. Hur arbetade ni fram låten?

Det är en låt som funnits med oss sedan sommaren 2020 då Olivia skrev den första grunden. Refrängen har alltid låtit ungefär som den gör nu, medan resten av låten gått igenom många olika versioner. Produktionsmässigt gjorde vi om den en del i vintras, och då kände vi att det här var en låt som var väl värd att släppas.

Fanns det någon musik som inspirerade er när ni arbetade fram låten?

Vi började skriva låten under vår Emilie Nicolas-”period” då vi lyssnade massor på hennes album Tranquille Emile. Glorious är inte direkt inspirerad av någon specifik låt, men har säkert undermedvetet påverkats mycket av bland annat just det albumet.

Ni beskriver att låten handlar om er strävan efter lycka och kreativt flow som störs av era kritiska tankar. Är ni väldigt självkritiska och hur kommer ni runt det för att kunna släppa låtar?

Ja, vi är väldigt självkritiska. Det är alltid svårt att hitta metoder för hur man ska komma runt det, men för oss hjälper det mycket att vi är två. Kör den ena fast, kan ofta den andra se saker från ett annat perspektiv och lyfta den andra.
Alla våra låtar hittills har handlat just om självkritik på ett eller annat sätt, vilket också har hjälpt oss att komma vidare i processen av att inte döma oss själva.

Vad representerar hunden på omslagen?

Hunden är Kai. Vi ville ha med en mörk varelse på omslaget, som representerar vår självkritik som ständigt lurar i bakhuvudet. Omslaget är illustrerat av Märta Åkerberg.

Om vi blickar framåt, hur hoppas ni MAD KAI och ni själva utvecklas kommande åren?

MAD KAI är ett utforskande projekt där det viktigaste egentligen är skaparglädje och nyfikenhet. Vi har börjat jobba på vår första EP, som vi hoppas kunna släppa under nästa år. Vårt sound är i ständig utveckling och just nu är vi väldigt inspirerade av dark disco. Våra nya låtar börjar röra sig i riktningen alternativ club, med en lite quirky och lekfull vibe. Vi är väldigt taggade på att se vart det kommer ta EP:n!

Vi älskar också att spela live, och det är verkligen något vi vill göra i större utsträckning. Vi har ett fantastiskt liveband som består av våra närmsta vänner, och får vi drömma fritt vill vi inget hellre än att turnera ut i världen med dem!

MAD KAI

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011