En intervju med Tuck i Sofi Tukker

Sofi Tukker. En lek med namnen Sophie Hawley-Weld och Tucker Halpern som duon består av. Duon kommer från New York och bildades när de båda gick på Brown University på Rhode Island.
”Vi kände inte varandra sedan tidigare. Jag var där och spelade basket medan Sophie studerade internationell utveckling och samtidigt gjorde musik på fritiden. Hon gjorde mer akustisk bossanova och var mer en jazzsångerska och hade väl inte jättemycket koll på klubbmusiken. Själv tyckte jag hennes musik var bra men att den kunde vara klart mycket roligare, vilket jag sagt till henne så jag får lov att säga det nu, haha.” 

Tucker har precis kommit från London till Stockholm och sitter på Sony Musics kontor. Just för denna intervju är Sophie iväg på annat, men vi har det trevligt ändå jag och Tuck när vi kör intervjun över Skype.

Tuckers basketplaner smulades sönder av en sjukdom och han fick istället hoppa av skolan under ett år. Det var då – när han var 21 eller 22, Tucker mins inte exakt när det var – som han började med musiken.

”Det var både roligt och lite konstigt när vi började göra musik tillsammans i och med att vi har så olika smak.”

-Hade ni ens något gemensamt från början?

”Egentligen är vi olika när det kommer till allt. Men vi har väl det där området när det elektroniska möter det akustiska som är vår gemensamma nämnare. Samtidigt spelar skillnaden ingen större roll för oss. Jag vill inte lära mig allt hon kan och hon är inte direkt intresserad i allt jag gillar. Men ändå har vi tillräckligt mycket gemensamt i det där lilla området som berör oss båda, så det funkar.”

-Själv är jag mest imponerat över att Sophie kan så många språk.

”Ja, hon kan snacka tyska, italienska, portugisiska, engelska och säkert fler andra språk.”

Sofi Tukker slog igenom 2016 med EP:n Soft Animals där mer eller mindre alla låtar hade blivit uppmärksammade singlar. Främst låten Drinkee har sprungit iväg när det kommer till streams för duon. Låten är inspirerad av dikten Relógio av den brasilianske poeten Chacal och framförs på just portugisiska. Låten gav duon sin första Grammy-nominering för Best Dance Recording, och mer eller mindre cementerade duon som en av de hetaste namnen från New Yorks-klubbscen.

-Det kommer ändå mycket bra musik från New York. Hur är musikscenen där nu?

”Den är ganska bra. Det är många som flyttar till LA dock. Men vi har helt klart en bra kärna av New York-artister och jag älskar att vara en del av det. Nu för tiden är vi inte hemma så mycket i New York dock, men jag älskar när jag väl kommer hem.”

-När det kommer till musik, vilka svenska artister gillar du?

”Jag gillar massa svensk musik i och med att mycket av den bra musiken kommer från Sverige. Jag hade en spelning med Tove Styrke för några veckor sedan och vi blev vänner. Jag verkligen älskar Mistakes och kan inte sluta lyssna på den låten. Jag textade henne förut och berättade att jag är här i Stockholm idag. Hela kontoret här är ju fyllt med bilder på henne, haha.
Samtidigt så lyssnar jag inte så mycket på popmusik om jag ska vara ärlig.”

-Vad brukar du själv lyssna på?

”Jag är mer för housemusik, och då är jag inte så fäst vid artister utan mer låtar. När jag får musik för att göra ett DJ-set så är det bara låtar. Jag har liksom ingen aning om vem det är som framför låten. Men oftast är de tribal house som jag brukar köra.”

-Ni släppte en EP i fjol och typ fyra singlar i år. Hur produktiva kan man vara?

”Vi har en hel del låtar klara som ligger och väntar på att släppas. Eller, typ massa låtar. Sedan jobbar vi på nästa projekt just nu som släpps efter det. Så vi har en hel del låtar just nu. Haha.”

-Så en spelning med er kommer att bli att vi känner igen en låt sedan är det bara nya låtar.

”I början var det typ bara en låt som var släppt, men nu har vi nog släppt de flesta som spelas. Men vi spelar alltid nya låtar för att det är roligt och ett bra sätt att testa den på publiken.”

-Vad var föresten grejen med den blurrade skon i videon till Fuck They?

”Så jävla störande! Det är ett par Scottie Pippen Nike Air. Det var Sony som var rädda att det skulle bli ett problem om vi hade dem i videon. Det står inte ens Nike på dem utan Air så jag slåss fortfarande för detta. Haha.”

-Kommer nästa video vara inspelad på en iPhone?

”Vi har faktiskt spelade in lite av Best friend på en iPhone ja.”

-Hur förvånade var ni att Apple använde låten i sin reklamfilm för iPhone X?

”Vi visste att de skulle använda låten låten, men vi visste inte för vad i och med att de är så hemlighetsfulla. Vi trodde dock att det skulle vara för en mobil, men vi kunde aldrig tro att det var för en helt ny generation mobiltelefoner. Nu hade de istället byggt hela videon kring låten, så det blev ganska galet.
Det var ju 100 miljoner som såg videon under de första dagarna, så helt otroligt!”

-Hur blev Best friend ett samarbete med Nervo, The Knocks och Alisa Ueno?

”Det blev lite av en organisk vänskapsgrej. Jag träffade Nervo för ett år sedan och The Knocks har varit våra vänner sedan vi startade mer eller mindre. När jag snackade med Nervo tipsade de mig om Alisa om vi någonsin behövde någon som sjöng på japanska. Jag skickade över delar av låten som jag hade börjat jobba på hemma i Sophies föräldrars garage och bad dem skicka låten till henne. De älskade låten såpass mycket att de ville vara med på den också. Så jag kände att visst, var det. Låten heter ju Best friend så varför inte ha med några av våra vänner på låten? På det viset blev det ju en rolig vänskapslåt.”

-När släpps videon?

”Den klipps just nu. Vi spelade in video på Ibiza för några veckor sedan när vi alla var där. Nervo brukar spela där under sommaren, så vi var där och spelade med dem och The Knocks kom också. Så det blev en riktigt kul helg som vi fångade på film.”

-Slutligen då. Vad händer nu under hösten för er?

”Vi ska turnera med Odessa om två veckor i Nordamerika, vilket ska bli kul. Det bästa är att det är en bussturné, så vi slipper flyga massa och vara jetlaggade hela tiden, haha.”

Sofi Tukker
@Facebook

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Vad tyckte du?

Send this to a friend