Intervju: Jumper om nya singeln I en annan del av himlen

Det var förra året som Kristinehamnsgruppen Jumper hintade om att de skulle återförenas 20 år efter debuten. Då hette hitsen Tapetklister och När hela världen står utanför och bandet fick en Rockbjörn som Årets svenska grupp.
Under våren 2017 genomförde gruppen en del spelningar som drog fulla hus och resulterade i singeln Under samma tak som släpptes i Juni.
Men historien slutar inte där.
Idag släpper Jumper singeln I en annan del av himlen. En mer vemodigt doftande poplåt med tydliga referenser till 80- och 90-talets synthpop.

Jag ringde upp sångaren Niklas Hillbom för att få hans version av återföreningen och nya singeln.

-Frågan om en återförening har ju kommit upp från och till under åren. Vi har fått olika erbjudanden att göra konserter, men det har aldrig riktigt känt aktuellt. Vi hade nog ingen riktig idé om hur vi skulle kunna ta Jumper vidare. Saken är den att jag var ju 19 år när jag skrev de största låtarna och är man fem, tio år äldre är det svårt att göra samma låtar.
I och med att det var 20 år sedan vi släppte första albumet förra året kom frågan om vi inte skulle göra ett 20-års jubileum. Så helt plötsligt var det så avlägset att det kändes kul att göra något igen. Vi ville göra något gigg och åtminstone en ny låt. Sedan var det spännande att se om det fanns något intresse kvar när vi spelade, men det har ju varit över all förväntan. Det har kommit massa folk på spelningarna och vi har fått otroligt bra respons och feeback på singeln.
Så därför valde vi att släppa en ny singel och har även öppnat för att spela mer i vinter.

Var ni aldrig rädda att det bara skulle bli en nostalgispelning, eller hur var balansgången där?

-Dels har vi ju haft den nya låten, plus att vi även spelat en outgiven låt på spelningarna. Sedan har vi gjort om ett par av de äldre låtarna för vår skull så det skulle kännas nytt och fräscht. Sedan är det naturligtvis så att många kommer för just nostalgin.

Hur kände ni att ni ville jobba med låtarna? Ni har ju gjort låtarna lite mer mörka och elektroniska nu, men ändå att man känner av ösigheten från tidigare.

-Det är väl så som du beskriver. Allt var ju väldigt gitarrbaserad på våra skivor under 90-talet. Det var väl en grej som vi kände att vi ville göra det mer synthbaserat nu. Då spelade vi in låtarna i replokalen på just gitarr, bas, trummor och sång. Sedan kom det på orgel och annat i studion.
Nu har vi börjat med en dator och programmerat synthar och trummor för att utgå från det. Sedan har vi spelat in riktiga trummor på det. Så allt har varit med synthbaserat denna gång. Men det är ju även en praktiskt sak i och med att det inte är lika lätt att hyra en stor studio och bara spela in idag.

Berätta lite om En annan del av himmelen.

-Nu var målet att ta allt ett snäpp vidare. Med Under samma tak så ville jag att det skulle vara en typisk Jumper-refräng som lyfte och hade mycket energi när jag skrev låten. Men kanske som du sa att den är lite mer synthbaserad och mörkare än våra gamla låtar.
Den här låten bygger inte på en skrika-för-full-hals-refräng som vi haft förut. Utan vi har försökt göra ett svenskt Pet Shop Boys-sound denna gång. Det finns både 80- och 90-tals vibbar både i produktion och i själva låten.

Har ni hunnit göra fler låtar? Det pratades lite om ”vad som komma skall” i mailet. Är det en EP eller ett album på g?

-I början tänkte vi att det fick bli en låt och några spelningar. Sedan har det varit såpass kul att spela och vi kände ganska snabbt att vi gör en låt till. Nu känns det som att vi skulle gärna vill göra något mer. Men om det blir ett album eller EP eller någon låt till vet vi inte. Vi får se helt enkelt, men det hade varit kul att kunna dra detta lite längre.

Skriver du regelbundet?

-Jag skriver i perioder. Det kan vara perioder som jag inte skrivit något och sedan kommer perioder jag skriver mer.
Den låten vi spelat live är ju i princip färdig att bara spelas in. Sedan har vi några låtar till på gång. Men vi får se om det blir färdiga Jumperlåtar eller inte.

Jumper
@Instagram

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Vad tyckte du?

Send this to a friend