Varas är tillbaka för att ge oss en ny era av snyggt slimmad pop. Singeln New Light imponerade starkt på mig med sitt lekfulla sound och svävande ljudbild. För vissa kanske artisten är helt nytt namn men för andra välkänt från sitt 2020-släpp Set One. Oavsett är den här lovande talangen någon att lägga på minnet.

Följ på Apple Music

Idag släpps New Light kommer du ihåg dagen låten skrevs och hur idén föddes?

– Jag minns att jag hade några instrument inspelade men att det inte kändes som en låt. Bara en flytande massa. Den fick vila ett tag. Några dagar efter började jag mumla fram melodierna och fick någon idé om att skriva om oväntat självklara förälskelser. Eller så självklara som de kan bli i alla fall.

Låten beskrivs som djupt personlig och känslosam. Har du lust att utveckla?

– Den blev nog det i färdigställandet av verser och refräng. Under låtens gång slåss olika envisa rackare inne i mig, alla vill höras mest. Jag gillar att identifiera mig rätt hårt med och som något, men blir påmind gång på gång att jag förändras jämt och ständigt. Tur är väl att den enda som ersätter mig, är jag själv!

Ljudbilden presenterar mycket organiska inslag, hur har du kommit fram till att det är såhär det ska låta?

– New Light kom till under en slags övergångsperiod rent musikaliskt. Jag hade börjat producera låtar som enklare kunde översättas till ett liveband på scen, och ville förkroppsliga den sinnesstämning jag var i. Att låten skulle visa sig själv utan glitter, så instrumentalen gjordes mänskligare och mindre förutsägbar.

Hur skulle du själv beskriva ditt sound?

– Otroligt enerverande att jag inte har en gedigen beskrivning på det. Oavsett om det är en aggressiv eller lugnare låt vill jag bara få fram min musikaliska personlighet och alla influenser som jag undermedvetet snappat upp. Jag hoppas på att det räcker för att få ett genomgående sound!

Om du får önska, hur vill du att lyssnaren ska uppleva din musik?

– Det känns som att många meningar i låtarna ska följas upp av ett osäkert och bekräftelsesökande ”d’you know what I mean?”. Hade blivit otroligt glad om någon knowar what I menar!

Foto: Pressbild

Som jag förstår producerar du även din egen musik, vad skulle du säga är fördelarna och utmaningarna med att vara sin egen producent?

– Fördelen är att jag bara kan skylla på mig själv om låten inte håller, utmaningen är att jag bara kan skylla på mig själv om låten inte håller!

Vilka miljöer, artister eller ljud hämtar du inspiration ifrån i ditt musikskapande?

– Det har alltid varit brittiska influenser i låtskriveriet. Både band och artister från öarna fick mig att börja spela gitarr i tonåren. Men det var den amerikanska scenen som fick mig att börja producera på egen hand. Hiphop blev större än någonsin och det kickade igång produktionsintresset för mig.
Båda dessa influenser skriver på engelska, vilket antagligen är anledningen till att det känns mer naturligt för mig att skriva på engelska. Utöver det blir jag som mest inspirerad efter att ha sett en bra konsert eller film!

Bakom projektet Varas finner vi Benjamin Muñoz Varas skulle du säga att du som privatperson och du som artist skiljer sig åt?

– Jag filtrerar bara ner det jag vill säga som privatperson innan det går till artistprojektet. Jag känner mig alltid nära projektet. Men oavsett om jag ska representera mina melankoliska, glada, kärleksfulla, hopplösa eller likgiltiga sidor blir det mer eller mindre polerat. Det har oundvikligen blivit så. Det är jag, men en småputsad version av mig själv. På scen skiljer vi oss åt mer. Jag tror det hade varit hundra gånger läskigare om jag var övertygad att det var samma gamla vanliga Benjamin som stod på scen. Så jag har börjat lära mig att tänka bort mig själv i det. Jag som privatperson har inget på en scen att göra. Det är jag alltför tråkig för!

Minns du vad det var som gjorde att du startade din artistresa?

– Det beror på hur långt bak vi vill backa! Ursprungligen var det nog upptäckten av 70-talsrock, Guitar Hero, min gitarrlärare Peo, mitt första band som jag startade med min kusin. Om vi spolar fram tiden lite så började det nog på allvar bli en resa när jag hyrde min första studio i Göteborg tillsammans med några vänner. Där skapades mina första produktioner och jag fick ett musikaliskt sammanhang i staden.

För de som inte känner dig, vad kommer du från för musikaliska rötter och bakgrund?

-Gammal hederlig rock blandat med hiphop blandat med sing n songwriter blandat med punk blandat med soul. Och en större gnutta pop såklart!

Om du fick ge en yngre version av dig själv ett tips gällande musik, vad skulle det vara?

-Lär dig att spela piano!

Vilket är ditt starkaste musikaliska minne från barndomen?

– Några av mina tidigaste minnen är av pappa. Han dansade i olika musikaler och det var något surrealistiskt med att se honom på en scen. Det var en skräckblandad förtjusning. Jag förstod sakta men säkert att allt på scen var på låtsas och att man kunde bli någon annan där. Det kändes som fusk nästan. Kan jag låtsas vara vem som helst på scen? Och folk köper det så länge jag själv tror på det? Fånigt, men jag nappar!

Foto: Pressbild

Singelsläppet kompletteras av en visuell teaser. Hur viktigt är det visuella för dig i ditt artisteri?

– Det är minst lika viktigt som musiken. Vilket kan göra det till en utmaning då jag inte alls lagt lika mycket tid på att träna mitt estetiska öga som mitt musikaliska öra. Mina favoritartister har hittat en metod där de kan möta sin musik med bilder som förhöjer låtarnas intryck. Lyckas man med det kan det komplettera det man vill säga med musiken otroligt bra.

Vad är planen framöver, fler släpp eller spelningar?

– Både och! Planen är att släppa fler singlar, nöta in nya låtar med bandet och följa upp med spelningar. Ska bli fantastiskt kul!

Avslutande fråga. Om du fick välja en artist att äta middag med vem skulle det vara och varför?

– Inte en artist men producenten Rick Rubin har jobbat med många förebilder och gjort otroliga album. Honom hade jag gärna lagat en korv stroganoff till och frågat vilken drog han hällt i The Strokes senast släppta album.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011