Hon är tillbaka! R&B-fenomenet från Malmö. Enoka släpper den mystiska och förföriska singeln Do it all 4 me. Här hör vi henne utforska nya sidor av sitt sound och bjuder på mjuka vokaler omgiven av en snyggt slimmad produktion. Tagen av sångarens stjärnglans passade Popmuzik på att ställa frågor om singeln men även få ett djupare porträtt om vem musikskaparen är och kommer ifrån. Intervjun tar ni del av nedan.

Följ på Apple Music

Tillbaka med den mjuka R&B singeln Do it all 4 me. Berätta, vad handlar låten om? 

– Jag kände för att göra en låt med omvända roller där kvinnan är i fokus och på hennes villkor. ”Om du vill leka med mig så är det jag som bestämmer. Om du vill in i min värld får du övertyga mig om att du är värd mig”. 

Ljudbilden beskrivs som smidig och organisk där du presenterar nya sidor av ditt sound. Är det en riktning du kommer fortsätta utforska? 

– Jag vill definitivt in i R&B och Hip Hop världen mer. Jag vill inte placera mig i ett fack utan älskar alla stilar och känner att jag kan ta mig an det mesta. För mig är det viktigt att du känner igen mitt sound men stilen behöver inte bara vara pop, alla skall kunna lyssna på min musik. Har alltid varit en R&B och Soul tjej så att jag får glida in mer mot denna stil gör mig så galet lycklig.

Kommer du ihåg hur idén till den här låten föddes? 

– Jag teamade upp med Fredrik Ekelund och Christoffer Sandberg och deras Oak Sand Productions. Vi pratat fram en stil, vi brinner alla tre för den gamla goda R&B grejen. Dom gjorde ett beat, jag fick feeling och gick sen in deras studion och nynnade refrängen som var det första som poppa upp. Dom fatta vad jag ville åt direkt. 

Hur växte produktionen fram? Föll det sig naturligt eller stötte du på några problem? 

– Fredrik och Christoffer byggde vidare på produktionen och vi fick ihop allt. Det har bara flutit på så himla bra. Dom har verkligen fått till ett grymt sound av denna låt.

Minns du den allra första låten du skrev och hur den blev? 

– Min första låt är Queen on the floor som finns på min Spotify. Låten har en vibe av 80-talet som jag älskar. Jag ville in i leken och då fick jag delta, dvs att vara med och skriva låten. Pirrigt då jag aldrig gjort detta innan. Jag team upp med Tomas Cederholm från Hydra som jag känner sen innan så samarbetet var lätt. Låten uppstod i köket. Min man gav mig en line, ” ta något med Queen on the floor”, du är en Queen på det du gör och älskar att dansa. Sagt och gjort, låt och text satte jag ihopa och Tomas byggde sen en grym produktion av detta.

Din utgångspunkt i ditt eget musicerande är R&B, hur kommer det sig? 

– Uppväxt på ljuva 90-talet och alla ljuva R&B-artister och låtar. Jag föll direkt för ett beat, basen, slingorna och den goa vibben  men även hur man la stämmor, ad-libs allt på den tiden var och är så himla bra. Brandy, Chaka Khan, Babyface, Mary J Blige är några få jag snöade in på. Toni Braxton, Lauryn Hill…AHHH jag kan hålla på hur länge som helst, haha.

Vart hämtar du inspiration ifrån när du skapar musik?

– Jag är en känslomänniska på alla sätt och skapar bäst på känslor. Oftast får jag ett beat eller slingor, med detta uppstår en känsla och sen kommer där en låt.

Foto: Pressbild

För de som inte känner dig, vad kommer du från för musikalisk bakgrund? 

– Jag började min resa med Anderz Wrethov. Han satte in en annons i sydsvenskan, jag var 12 år. Anderz att sökte sångerska och jag ringde att jag ville provsjunga, provsjöng med What is love med Haddaway och vi var som gjorda för varandra . Med honom har jag gjort en massa demos åt artister och finns på en rad låtar på Spotify, körat i Mello live 2008 med Frida Upp och hoppa och vi vann vår uttagning. Körat på en rad backtracks i Mello, senast förra året och Faith Kakembos låt Freedom. Det ena har lätt till det andra genom detta och jag har kunnat använda mig vidare. 

Imponerande nog driver du ditt artisteri helt independent, vilka är de bästa tips du kan ge till andra musiker som vill lyckas med sin musik? 

– Jag driver detta och Enoka helt independent och vilket jobb det är. Jag jobbar fulltid, jag är fru och mamma. Det är inte så att tiden är min bästa vän MEN, jag har gett mig tusan på att inte låta tiden vara ett hinder. Ibland kan jag inte natta min sju åring för jag måste göra inlägg, spellistor till mitt liveband, eller rodda inför gig osv. Ibland hinner jag inte göra läxorna med min 10 åring utan det får min man göra. Helgerna spenderar min man ofta ensam med barnen då jag är ute och gigar. Jag har kämpat sen jag var 16 år och jag tänker inte ge upp nu när jag äntligen börjar ta mig fram. Jag visar barnen att man kan nå drömmar och jag hoppas andra ser det med. Ge inte upp din passion, man måste våga leva för sig själv annars mår vi inte bra. Det är den bästa gåvan jag kan ge mig själv och mina barn, min man stöttar oerhört. Utan mitt skivbolag Yellow Rhinestone Records och Roland Billberg hade jag inte varit där jag är heller. Min Big boss, mentor och musikpsykolog haha.

Tidigare har du gjort demos och producerat för andra artister. Men vad är den största skillnaden med att skapa musik till dig själv? 

– När man gör demos till andra är det inte jag som styr, det är en producent, jag följer. När man gör musik till sig själv kan man peta ihjäl sig och det blir aldrig bra nog då man vill ha det perfekt. Man blir lättare petig när det kommer till en själv. Jag har oftast en vision av hur det skall vara.

När du inte lyssnar på din egen musik, vad hittar vi på dina spellistor? 

– Jag älskar Dua Lipa, Sabina Ddumba, Molly Sanden, Alica Keys. Jag älskar deras röster, hur dom bygger sina låtar, hur deras stämmor är uppbyggda. Låten Det bästa kanske inte hänt än med Molly Sanden var det basgången som fånga mig först av allt. Besatt av bra basgångar, men även röster som låter likadant live som på sitt track.

Den aktuella låten är skapad tillsammans med Oak Sand, FreddeRico och Christoffer Sandberg. Vad kan du berätta om samarbetet? 

– Med Fredrik och Christoffer var det musikkärlek vid första ögonkast haha. We hit it off direkt. Dom är GRYMMA som personer vilket är A och O för mig. Det är ju på detta man bygger en relation även i musiken. Dom råkar även vara GRYMMA producenter och låtskrivare och bemästrar allt, men extra vassa på R&B. Älskar att jobba med dem och flörtar lite här i hopp om att det blir mer.

Låten kommer även med tillhörande musikvideo. Vad är konceptet bakom den? 

– Konceptet med Videon är att du skall bli frestad att hoppa på mitt tåg. Jag vill visa att vi kvinnor kan ta plats och det behöver inte vara med att stå naken i string utan att visa sin kvinnliga mjuka sida med rätt att få vara sexig. Jag vill även visa att fast man är mamma och 40+ så får man lov att vara lite wild and crazy. Extra kul med mina fina vänner och dansarna Lina Larsson, Marielle Hansson och Isabelle Hanny. Vi spelar in videon i Linas Danstudio, filmar gör Joakim Persson. Klippt av Roland Billberg.

Foto: Pressbild

På tillhörande omslagsbild ser vi dig i mystiskt mörker med mask för ögonen. Berätta, hur blev det detta omslag? 

– Jag rådfrågade mina producenter Fredrik och Christoffer vad dom fick för feeling till omslaget och Fredrik kom med idén med masken. Jag hade en mask kvar sen nyår, sminka mig och gick hem till min fotograf Tobias Svärd som även tog bilderna till More than friends. Berättade om idén för Tobias och bilderna blev precis vad jag önska. Det utstrålar precis det jag vill och det behöver inte vara så komplicerat för att det skall bli bra.

Har du någon förväntan eller förhoppning på hur lyssnarna ska motta den här låten? 

– Jag hoppas att folk känner den goa vibben vi vill förmedla av soundet. Jag hoppas den får ett lyft för det är den värd, den är en grym låt. Jag hoppas man får känslan av att Do it all 4 me är en låt du inte kan lyssna nog på för att texten är HOT och basen är TUNG och man vill bara ha mer, av mig haha. Fingers crossed.

Vart ser du din karriär om cirka fem år? 

– Om fem år kämpar jag inte med tiden, fulltids jobb och laborerar livet på samma sätt. Om fem år håller jag på med bara musik. Det är jag fasen värd.

I sommar har du varit ute en hel del och gigat, vilket är ditt bästa live-minne? 

– Mitt bästa liveminne är Malmö Prides avslutningsfest på Morsikan i Malmö. Att sjunga sina egna låtar för en skrikande publik är oslagbart. Bästa tacksammaste publiken man kan få är på PRIDE. Måste även klämma in London där jag sjöng på Boxpark WEMBLEY, magiskt och även där en underbar publik, det handlar om att ge och ta och jag har aldrig fått så mycket kärlek. Kärlek är den bästa peppen vi kan få.

Vart kan vi se dig spela i höst? 

– Det blir en del företagsevent nu med mitt liveband MRS BROWN när det närmar sig jul. Sen hoppas jag jobba vidare på Enoka. Jag och dansarna har hittat en rolig grej vi bygger vidare på, har lite kontakter på G och hoppas det leder till ännu mer nästa år.

Avslutande fråga, hur ska du fira releasen?                                                                           

– Den 29/9 har jag en Releasefest på Återbruket i Malmö i samarbete med Fernanda Marquez och Terry Bible. Det blir inbjudna gäster, det blir live-framträde med mina dansare och bubbel. Har aldrig haft en stor fest och firat allt jag lyckats med, det är dags nu. 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK SUMMER
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Podcast

Spellistor

Temaspellistor

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC​

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while you also are being able to submit your music to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011