Första lyssningen av låtarna i Malmö (Melodifestivalen)

Melodifestivalen Malmö 2016
Ny vecka!
Denna gång har vi tagit oss till årets sydligaste festivalstad. Ni är alla välkomna till Malmö och vackra Malmö Arena ute i Hyllie.
Men i och med att det är onsdag betyder det att vi får lyssna igenom låtarna som deltar i veckans deltävling.
Här har ni mina tankar om dem.

1. We are Your Tomorrow
Artist: David Lindgren
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sharon Vaughn, Gustav Efraimsson


Efter två spinninglåtar får David Lindgren en mer välproducerad mix av pop och EDM.
Med viss Coldplaykänsla blir det faktiskt ganska bra arenapop av det hela. Kanske att Davids musikalröst lyser igenom ibland. Men när kören kickar in i slutet blir det faktiskt väldigt pampigt. För mig är detta helt klart ett fall framåt för David och lite bättre än jag vågat tro (vilket alltid är en fördel).

2. 100%
Artist: Victor och Natten
Låtskrivare: Dag Lundberg, Melker, Jesper Lundh


Debuterande Victor och Natten erbjuder en Oskar Linnros -poppig singel. Den är ganska peppig och skönt driv med handklapp och brass samt att refrängen påminner lite om Fan vad bra med Jakob Karlberg (som för övrigt borde vara här nästa år). Kanske lite svag i sångmixen på radioversionen, men det betyder inte att det låter dåligt i arenan på lördag.
Hade singeln släppts till sommaren hade den definitivt blivit en radiohit, så antar att det är mission accomplished.

3. Hunger
Artist: Molly Pettersson Hammar
Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad, Molly Pettersson Hammar, Lisa Desmond

Molly ska visa att hon är bättre än en sjätteplats detta år. Till sin hjälp har hon The Family och Lisa Desmond som snickrat ihop en 90-tals housedoftande poplåt där Mollys souliga röst får glänsa. Det är lite som de i första hand fokuserat på Mollys röst och i andra hand musikproduktionen, vilket faktiskt funkar väldigt bra. I alla fall i radioversionen står sången ut. Känslan av fjolårets I’ll be fine är kvar, så den känns både igenkännande och ny på det sättet.

4. I Will Wait
Artist: Isa
Låtskrivare: Anton Hård af Segerstad, Joy Deb, Linnea Deb, Nikki Flores

Efter fjolårets dansanta Don’t stop får Isa denna omgång ta ett steg tillbaka och istället leverera en ballad. Isa har en väldigt bra och stor röst, vilket jag faktiskt inte kunde gissa. Tyvärr skulle jag säga att låten i sig är lite tråkig. Den sticker inte ut eller har det där extra (mer än snygg kör) som får den att verkligen lyfta. Det är som ett snyggt albumspår på en amerikansk soulpop-platta, men kanske inte något som kommer vinna Melodifestivalen.

5. Faller
Artist: Krista Siegfrids
Låtskrivare: Krista Siegfrids, Gabriel Alares, Magnus Wallin, Gustaf Svenungsson

Finlandsvenska Krista ger oss glad pop efter klassisk schlagerrecept. Det är lite av Linda Bengtzing light, och väldigt underhållande. De som gillar mer poppig schlager kommer absolut att uppskatta detta. Själv tycker jag det är lite som veckans guilty pleasure. Jag kommer garanterat sjunga på låten under hela veckan. Vilket kanske är bra, så jag får bort Bada Nakna från hjärnan.

6. Håll mitt hjärta hårt
Artist: Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson
Låtskrivare: Patrik Isaksson, Tommy Nilsson, Uno Svenningsson

Vemodigt och marscherande med trion Isaksson, Nilsson och Svenningsson. Det är lite som en välgörenhetsgala-låt i Melodifestivalen. Man letar efter texten ”Vi säker intäkterna för denna singel till Rädda Barnen” någonstans, men jag hittar ingen sådan tyvärr. För jag har svårt att se att detta skulle funka på utsidan ett sådant sammanhang eller ens i Melodifestivalen. Visst de är en trio ganska starka namn, men jag vet inte om ens kända namn kan lyfta denna pekoral.

7. Save Me
Artist: Wiktoria
Låtskrivare: Jens Siverstedt, Lauren Dyson, Jonas Wallin

Wiktoria debuterar i Melodifestivalen med Save me . Det är en ganska straight forward dansant popsingel som är kryddad med en del country / folk-influenser och ibland får de även in lite blues-känsla också. Kanske lite spretigt rent musikaliskt om jag ska vara ärlig. Inte direkt dåligt, men jag gick inte igång på den helt denna genomlyssning. Kanske funkar bättre på scenen i morgon när ett nummer kan lyfta lite.

Det var det.
Absolut ett något svagare startfält än i Göteborg, men ändå något för alla – om man håller sig inom popgenren. Känns inte som vi har någon vinnare denna vecka dock.

Mina fyra favoriter efter två lyssningar är:

Hunger – Molly Pettersson Hammar
100% – Victor och Natten
I Will Wait – Isa
Faller – Krista Siegfrids

About Author

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik och husgudarna heter inte helt överraskande Pet Shop Boys.
Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång. Här kan du skicka e-post till mig.

Send this to a friend