David Rhodes är en engelsk sångare och låtskrivare som 2013 släppte sin debut EP Raise Your Love . Tidigare i år släppte han sin fjärde EP Turning Back Around och till hösten kommer hans efterlängtade debutalbum Wishes . Dessutom gjorde Way Out West en av sina bästa bokningar för året då han spelar på festivalen 14 augusti.

Följ på Apple Music

Rhodes som han kort och gott kallar sig när han gör musik, började ganska snabbt vinna uppmärksamhet. Hans känslosamma kompositioner och sårbara röst berörde människor som kom i hans väg. Han har turnerat flitigt och varit förband till bland annat Rufus Wainwright och Laura Marling hemma i England, men har nu fått en så pass stor publik att han säljer ut spelningar helt på egen hand.

Rhodes avslutade precis en turné där han varit förband åt George Ezra och förra veckan spelade de på Berns i Stockholm. Jag blev gladare än gladast över att få tillfälle att intervjua Rhodes och få reda på mer om honom då han är en av de artister som jag lyssnat på mest i år.

Läs intervjun här!

Vad tycker du om Sverige, har du varit här tidigare?

”Jag tycker att det är väldigt vackert och var här för första gången förra månaden. Min mammas bästa vän är från Sverige och hon har berättat för mig hur vackert det är. Jag har velat besöka Sverige en längre tid och det är fantastiskt roligt att jag får komma hit och spela.”

Berätta lite om dig själv och när ditt intresse för musik väcktes.

David kommer från Hertfordshire som ligger norr om London och han berättar även att han tidigare var rädd för att sjunga och inte vågade ta steget ut och testa.

”Jag har under nästan hela mitt liv känt att det har hållit mig tillbaka. Det var irrationellt, det är samma sak som att någon är rädd för spindlar. När jag öppnade munnen för att sjunga så kom det inga ord, det var en väldigt jobbig och konstig känsla.”

Hur kom du över det?

Han berättar att han för ungefär två och ett halvt år sedan började skriva egna låtar. Han flyttade till London och låste i princip in sig på rummet under ett års tid, och där satt han och skrev sina sånger. Hans flickvän gillade vad hon hörde och visade låtarna för en vän till henne som arbetade som manager och det hela slutade med att hen också blev Rhodes manager.

”Jag hade tur som hade människor runt omkring mig som var väldigt stöttande. Jag lyckades genomföra min första spelning och det var det läskigaste jag gjort i hela mitt liv. När spelningen väl var gjord började det släppa, saker började falla på plats. Jag visade för mig själv att jag klarade av det. Jag har skrivit och turnerat sedan dess och släppt fyra EP:s. Mitt debutalbum Wishes släpps i september.”

När klädföretaget Burberry nyligen hade en visning satt Rhodes vid pianot och med sig hade han en stråkorkester. Det är ett helt magiskt framträdande.
Berätta gärna lite om Burberryvisningen och hur du upplevde den!

”Det var en stor ära att få vara en del av detta. Det var lite galet efter som jag är ute på turné i Europa och fick flyga fram och tillbaka för att repetera inför showen. Det var väldigt annorlunda jämfört med mina vanliga spelningar och det var fantastiskt att få spela tillsammans med orkestern. Jag har gjort lite grejer för Burberry tidigare, Christopher Bailey gillar det jag gör, när jag fick frågan att vara med blev jag naturligtvis väldigt glad.”

Showen finns att se på youtube och några låtar ligger även på Spotify så det är bara till att klicka in där och låta sig svepas med.

Du släpper ditt debutalbum Wishes i september, berätta gärna lite om det.

”Jag har släppt fyra EP:s de senaste 1,5 åren och har jobbat mycket på hur jag vill låta och hur jag vill att albumet ska bli. Jag har haft möjlighet att experimentera en hel del under tiden med olika sound och instrument. Albumet är väldigt organiskt och jag ville behålla råheten från mina liveshower. Det kommer att vara dynamiskt och cinematiskt med instrumentella sektioner.”

Han berättar att huvudsinglarna från tidigare släppte EP:s kommer att finnas med men sedan är resten av låtarna nya. Första singeln från albumet är den otroligt fina låten Close Your Eyes .

Kommer du att släppa någon ny låt innan albumet i september?

”Jag kommer släppa en låt precis före albumet kommer ut. Det är spännande men samtidigt en konstig känsla, att ha arbetat med något så länge och sedan ska det släppas. Det känns väldigt bra.”

Rhodes är helt fantastisk på att förmedla känsla både genom musik och text och jag har funderat en längre tid över hur han gör. Äntligen ska jag få svar.
Hur ser skrivprocessen ut?

”Normalt sitter jag och skriver akustiskt. Jag tycker att musik ofta kan stå för sig själv och tycker inte nödvändigtvis att det behövs text för att väcka känslor. Jag börjar med att skriva ett stycke musik och försöker fundera ut hur det får mig att känna. Sedan kommer texten. Jag försöker följa min instinkt och det startar alltid med musiken.”

David berättar att han inte gillar när det går fort utan att han vill experimentera i lugn och ro. Han säger att vissa låtar tar en dag att skriva och andra ett år och att det handlar om att lita på sig själv och att det får ta den tid det tar.

När jag hörde låten Breathe första gången var jag fast. En låt som kan förmedla och väcka så mycket känslor måste jag få veta mer om.
Kan du berätta lite om låten Breathe och vad den betyder för dig?

Breathe handlar om en av mina vänner som kämpade med en depression. Jag tyckte att hon var så vacker och fantastisk och jag kunde inte relatera till eller förstå hur hon kände det. Det är en hemsk sjukdom. Jag ville säga till henne att hon är fantastisk och att jag fanns där för henne. Om hon kunde stanna upp och andas kanske hon skulle upptäcka att allt var bra. Hon är sångerska och kände att allt inte gick hennes väg. Jag var så orolig för att hon skulle ge upp och sluta följa sina drömmar.”

”Det är ett exempel på en låt som jag skrivit för att visa en vän att jag finns där. Jag ville att hon skulle veta att hon är fantastisk och att hon aldrig skulle ge upp sina drömmar. Så då skrev jag den och berättade för henne att den var till henne.”

Kan du berätta om låten Close Your Eyes? Jag läste någonstans att du skrev den till dig själv, stämmer det?

”Det startade med mig själv och hur jag kände. Att jag hade människor hos mig som uppmuntrade mig, det är så viktigt för mig. Close Your Eyes handlar om att jag står på scen och sluter mina ögon, samtidigt som jag vet att jag har stödet från människor som vet vad jag vill göra. Det var grundidén till låten. Jag började tänka mycket på hur viktigt det är att vi finns till för varandra. Hur viktiga våra vänner och relationer är. Att vi har människor nära oss som finns där för oss. Jag är tacksam för att jag har nära vänner som jag älskar väldigt mycket. Så den handlar om det. Och den handlar om att jag säger att jag finns där för dem också. Det är inte bara tvärtom.”

Vad inspirerar dig när du skriver musik?

”Jag skriver mycket om relationer. Inte romantiskt nödvändigtvis utan mer om vänner och familj. Både om valda och icke valda relationer. Så jag har skrivit mycket om relationer men också om den ångest jag kände inför musiken. Jag oroade mig för hur jag skulle framstå och hur svårt det var att sjunga en sång till någon. Det är det som Close Your Eyes handlar om.”

”Det är ett berättande som präglar spåren på skivan. Det är en resa som berättas om vad som hänt mig under de senaste två åren. Jag skriver mycket om mina vänner och det är inte alltid lätt. Det är ibland svårt att vara en vän, det är svårt att vara den bästa vännen som man kan vara. Särskilt när man är borta mycket och jobbar och inte kan träffas så ofta som man vill.”

”Ibland måste man också ta ett steg tillbaka från vänner och livet. Det är lätt att tappa fokus och svepas med i en värld som inte uppfyller dina drömmar. Jag hamnade i en situation där jag bara ville göra andra nöjda. Men egentligen ville jag bara göra något för mig själv. Det var då jag gömde mig i ett år och började skriva mina sånger.”

Vad har du för dig under resten av året?

”Det är festivalsäsong på gång och det ser jag väldigt mycket fram emot och jag ska avsluta turnén med George Ezra. Det blir mycket turnerande och promotion av albumet som kommer i september. Jag kommer arbeta hårt och hoppas att många kommer att lyssna på skivan och tycka om den.”

Du är väldigt upptagen. Vad gillar du att göra en dag då du inte har något inbokat?

”Jag gillar att vara ensam, reflektera och promenera i Londons parker. Det är stressigt och intensivt annars och det är då skönt att bara ta det lugnt. Jag vill vara med min flickvän, mina vänner och min familj. Sedan är mitt jobb inget jobb egentligen för jag älskar det jag gör och gillar att turnera och arbeta med musik. Det är en väldigt tursam position att befinna sig i.”

https://youtu.be/_RD8B_cFD4U

Rhodes @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011