SVT fick en del kritik i år när det visade sig att det var väldigt få låtar som var skrivna av kvinnor som var med i Melodifestivalen.
Att finalen i sig enbart innehöll en kvinna kunde i och för sig inte SVT rå för (även om det var lite konstigt röstande), men att locka fler kvinnor till att faktiskt delta och skicka in bra bidrag till festivalen borde SVT och skivbolagen kämpa lite bättre för.
Så till 2014 har man valt att kvotera.
20% av låtarna som välja av jury och SVT ska ha minst en kvinna bakom pennan.
Redan där hör vi hur sjukt detta är.
Det betyder i mina ögon att en bra låt kan tvingas väljas bort för att den är skriven av fel person. Detta är långt ifrån lämpligt i en tävling som på något sätt ska visa upp det bästa i enkel popmusik.
Det betyder också att SVT och skivbolagen är för dåliga att locka kvinnor till festivalen.
Några av 2013-års bästa låtar är skrivna av eller tillsammans med kvinnor. Jag kan inte för min vildaste fantasi förstå varför dessa talangfulla kvinnor inte blir uppmanade att skicka in låtar till Melodifestivalen?
Varför uppmanas inte Rebecca & Fiona , Malin Dahlström från Niki & The Dove , Stina Wäppling från NONONO eller Robyn att skicka in bidrag till tävlingen. De behöver ju inte sjunga eller ens vara med i TV. De behöver bara skapa en fantastisk poplåt!
Detta borde SVT fokusera på istället för att tvinga in idiotiska kvoteringar i tävlingen bara för att skaffa biliga poäng i jakten på det politiskt korrekta.
Då tror jag hellre att man ska begränsa antalet inskickade bidrag av en och samma person till kanske tre – oberoende av konstellationer man skriver i.
Det betyder att Bobby Ljunggren och G:son inte kan skicka in 20 låtar och få med fem var. (Eller bli förstahandsvalet när en låt behövs ”putsas till”) Det skulle nog i sin tur betyda att fler slutar tänka att det är bara dessa herrar som får med sina låtar ändå. Om då fler kvinnor känner att chansen är större att de kommer med, har ju alla vunnit.
-SVT slipper vela med kvotering.
-Folk slipper bli upprörda av saknaden av kvinnor i festivalen och vi kan förhoppningsvis få in lite nytt blod i tävlingen.
Målet är ju ändå att Melodifestivalen bör mer och mer spegla vår generella musiksmak 52 veckor om året och inte bara 6 – för under de andra veckorna dominerar ju kvinnor mångas musiksmak.

Följ på Apple Music
Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011