Tidigare i höstas släppte rapparen  Simon Emanuel sin skiva Om Vi Överlever Sommaren , som producerades tillsammans med Sum Comfort, som även producerade låten Odödlig på förra skivan  Sånger Från Andra Våningen .

Följ på Apple Music

-Varför valde du att fortsätta jobba med dem på en hel skiva?

”De gillar att göra hela projekt med artister. Sedan kände vi att vi var något väldigt bra på spåren.
Först tänkte vi bara göra en fyraspårs-EP direkt efter Sånger Från Andra Våningen. Men det växte med tiden och blev ett album i slutändan.
De kommer med sina influenser och jag kommer med mina, så de är fantastiska att jobba med.”

-Ja det gick ju knappt ett år mellan de två albumen. Hade du skrivit mycket till första skivan, eller kom du in i ett flow?

”Jag är väldigt produktiv. Jag skulle verkligen kunna släppa ett album om året, och är redan på gång med ny musik och har nu sex nya låtar.
Men nu skulle ju detta bara vara en kortare EP mellan två album, men sedan blev den ett album ändå i och med att vi kom in i det så hårt.
Men nu är det som sagt massa nytt i pipelinen.”

-Ja du kommer ju med en bonusutgåva av skivan denna veckan – varför inte en EP?

”Jag vet inte… Men vi kände att i och med att vi gör den exklusivt för Spotify kändes det roligare med en deluxeutgåva än en EP.
Så det bara blev så.”

Det förklarade i och för sig saken.
En ny fysisk skiva bara ett par månader efter släppet hade kanske varit snopet för fansen, men en specialutgåva till Spotify är ju i så fall mer logiskt, och ett sätt att ge fansen något extra, samtidigt som det binds samman med det tidiga materialet.
Det är ju en del artister som väljer Spotify som enda sättet att släppa musik numera. Senast i raden var rappduon Lorentz & Sakarias vars skiva Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast bara finns där.

-Hur kom din duett med Niklas von Arnold till?

”Jag känner Niklas brorsa Johan som ger ut hans musik.
Jag har gillat Niklas musik väldigt länge. Vi snackade under en festival förra sommaren om att vi borde göra något tillsammans. Sedan kommer jag inte ihåg om det var jag eller Niklas som följde upp det.
Det gick väldigt bra att jobba ihop med honom de gånger vi gjort saker tillsammans nu, för vi har gjort ett par låtar till som inte är släppta än.
Jag har gett honom en produktion och det han skickat tillbaka sedan har jag bara gillat. Så han är jävligt duktig!”

-Varför döper man en låt till Neneh Cherry?

”Den där låten hade ingen titel på väldigt länge.
Jag har en rad i låten där jag refererar till Neneh Cherry i och med att jag hade sett en dokumentär om hennes låt Buffalo stance precis när jag spelade in den versen. Det var lite luddigt exat vad det betydde att vara Buffalo, men det var ett 80-talsuttryck att vara häftig, typ.
I den låten säger jag något Buffalo, respect Neneh Cherry .
Så när vi satt där i elfte timmen och mastrade hela plattan skämtade jag och sa att vi borde döpa den till Neneh Chery och då sa min DJ-polare att ”nu heter den Nenneh Cherry”. Så det var inte så mycket mer att snacka om den saken.
För övrigt jag är jävligt nöjd med titel, för folk dras till just sådana titlar.”

-Är hon en personlig idol?

”Absolut, Neneh Cherry var en av de första artisterna som jag lyssnade på. Jag hade hennes skivor avspelade på kassett som jag, min storebror och min syster lyssnade sönder på. Så ja, hon är en idol.
Hon har även hört låten och hennes respons var även den rolig. Hon tyckte att det var flummigt att vi döpt låten efter henne, men på ett positivt sätt.
Så det häftigaste av allt hade ju varit att få ha med henne på en remix av låten. Det hade varit helt magiskt!”

Simon började rappa när han var 17 år och släppte en mixtape.
Då kallade han sin för Paragon och rappade på engelska.
Men alla växer som artist och människa och till slut kände Simon att det var dags att förnya sig och gå vidare. Det gjorde han igenom att ta bort sitt artistnamn till förmån för sitt riktiga namn.
Hans första album under eget namn blev Sånger Från Andra Våningen från förra året.
Jag frågar honom vad han tycker om artister som Malcolm från X-Factor som kommer in mer i folkhemmen och sätter hip-hopen på kartan som en av de mer populära artisterna i det programmet.

”Han kändes ju som den mest populära till och med. Jag blev förvånad över att han åkte ut överhuvudtaget.
Jag tycker allt som breddar hip-hop som musikgenre är bra.
Annars när det är något som associeras med hip-hop och tillexempel något pris delas ut brukar presentatören stå och göra yo-yo rörelsen med fingrarna och gör sig löjlig. Så jag tycker det är bra att det tas som något seriöst och att det finns i folks medvetande.
Så allt som breddar är bra.”
Själv var jag mest upprörd över att Malcolm åkte ut. Jag tyckte det var synd på en sådan talang som kändes 100% äkta och inte bara en karaokesångare.
Men chansen att han får ett skivkontrakt (eller redan har ett) är enormt stor, så han behöver nog inte hänga läpp.

Innan vi avslutar samtalet berättar Simon lite om ett projekt han är med och gästar på för tillfället.
Det är duon Som Fan som består av Sexfemman och Nomaden , som just nu håller på att sammanställa en ny EP där även Simon är med.
Första smakprovet kunde ni lyssna på i bloggen i veckan i form av låten Långt bort .
”Det var bara en grej vi spelade in förra helgen faktiskt efter att vi varit lite förfriskade på konjak och rödvin.” skrattar Simon.
”Men det var bara en bonusgrej som inte kommer vara med på EPn.
Vi tog ett beat från någon instrumental de hade haft med sig och bara körde. Det är därför den är på SoundCloud.
Jag tror väldigt mycket på det där att hålla publiken igång och mata med nya grejer, så de känner att man faktiskt tänker på dem.” avslutar Simon.

Lyssna på Sinom Emanuel:

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då stöttar du bloggen och gör det möjligt för fler artister att ha en plattform att synas på.
Become a patron at Patreon!
Svensk Pop
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.