Erik Eljest släppte i höstas debutalbumet Mellan Eufori och Melankoli, där du kunde höra några singlar från albumet i bloggen under året.
Men Erik ligger inte direkt på latsidan, för redan nu, bara två månader efter att han släppte albumet, är det dags för singeln Lucio Fontana.

Följ på Apple Music

Denna gång har Erik mer inspirerats av hiphopen, men de starka melodierna är väldigt närvarande här när det är mer hip-pop skulle jag säga. Skön känsla är det i alla fall och jag tyckte Eriks rap passade bra med hans röst. Så ett bra steg att gå skulle jag säga.

Jag bad Erik berätta mer om nya singeln och stilen för oss i denna intervju.

Du släppte nyligen ditt debutalbum Mellan Eufori och Melankoli. Hur var känslan att äntligen få ut det?

Det var väldigt kul framförallt! Speciellt eftersom det hela började med ett nyårslöfte om att släppa ett album och att det faktiskt gick hela vägen, och att jag blev såpass nöjd med resultatet. Det var också lite av en lättnad skulle jag säga, jag märkte efteråt att jag hade hamnat i någon form av album-bubbla. Precis efter släppet var det som att vända blad och mycket enklare att börja med nya projekt.

Vilken låt på albumet är du idag mest stolt över?

Oj, svår fråga. Alla låtarna betyder mycket för mig och på olika sätt, men om jag ska välja en är det Ljusa dagar (Känns så långt bort nu). Det är nog också den jag själv har lyssnat på mest efter släppet.

Nu är du redan aktuell med ny musik. Hur blev den italienska konstnären Lucio Fontana titeln på låten?

Jag nämner honom i slutet av andra versen på ett sätt som kändes målande inför låten som helhet: ”Nu ser jag hela bilden, som i panorama, härifrån ser det nästan ut som en tavla. Flerdimensionell, Lucio Fontana. Från toppen är det långt till våra djupaste dalar.” Det kändes dessutom som ett spännande låtnamn framför andra kanske mer självklara alternativ. (Creds till Jesper som såg det.)

Vad skulle du säga att Lucio Fontana handlar om för dig?

Det har nästan blivit min egna anthem, en påminnelse om att köra på. Att göra och att våga lära sig på vägen. Och att det finns en lärdom i alla hinder och motgångar man stöter på.

Nya singeln är även ett nytt uttryck och stil för dig, som jag måste passar din röst väldigt bra. Vad fick dig att spela in nya singeln i hiphop-genren?

Tack så mycket, kul att du gillar det! Det började med att jag i våras skrev texten, som en form av självreflektion, och utan någon tanke på vad det skulle bli eller hur det skulle låta. I och med textuppbyggnaden och hur själva texten tog form blev, kändes det ganska självklart.

Var det något som kändes givet, eller var det tveksamt att ändra från den stil du presenterat dig med på albumet Mellan Eufori och Melankoli?

Lite både och skulle jag säga. Att skriva i hiphop/rap-format var faktiskt det jag började med för många år sen men egentligen hade lagt lite på hyllan. Senaste åren har jag haft mest fokus och intresse för indie/poplåtar och att sjunga istället, men nu har jag definitivt fått en nytändning kan man säga. Jag jobbar även på flera nya låtar med Morten som producerade hela Mellan Eufori och Melankoli, så det blir flera låtar med det soundet samtidigt som mycket nytt framöver.

Du samarbetar denna gång med Jesper Jaunzems. Hur hittade ni varandra och hur har det varit att jobba med honom?

Vi hade varit bekanta en stund när det kom fram att vi båda höll på med musik på varsitt håll för några år sen. I somras började vi prata om att göra någonting ihop och strax efter satt vi igång. Det har sedan dess blivit fem spännande låtar som snart är påväg ut. Det har varit ett otroligt bra samarbete, Jesper är grym och jag skulle säga att han lyckas få ut det bästa av mig.

Hur arbetade ni fram låten, så som den är idag?

Jag spelade in en enkel demo med vokal över piano och skickade till Jesper, som tolkade det och gjorde en produktion och skickade tillbaka. Efter några sessions över Zoom bokade vi in en helg i studion och la alla vokaler till Lucio Fontana och till det som blir nästa singel. Det har varit väldigt smidigt och vi har gjort detsamma på alla fem kommande låtar. Det är första gången jag jobbar på det sättet och lämnar en demo till tolkning. Minst sagt spännande!

Vad kan vi se fram emot från dig under 2024 och vad ser du själv fram emot under året?

Redan en månad efter Lucio Fontana kommer faktiskt nästa singel, och i april släpper jag en EP med låtarna jag och Jesper har gjort hittills. Jag har också börjat samarbeta med en ny producent i en helt annan riktning, och har som nämnt mer på gång med Morten från Mellan Eufori och Melankoli. 2024 blir ett rejält musikår med andra ord, och absolut det jag ser fram emot mest att fortsätta med under året.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011