Exakt på dagen ett år efter att Niklas Von Arnold släppte sin debutplatta Superman är han redo att lansera sin nya skiva Relations .
Niklas har ju mer eller mindre blivit synonym med den Svenska västkustsoulen och har bland annat jobbat som bakgrundssångare med Petter på hans album En Räddare i Nöden .
”Jag hade precis gjort klart Superman så började min producent Thomas Gustafsson att tjöta om att vi måste börja göra en ny platta.” berättar Niklas när jag träffar honom på skivbutiken Bengans i Göteborg.
De började jobba på albumet innan första ens var ute i butikerna och målet denna gång var att få en mer konceptionell platta än den första, som Niklas tyckte var lite mer lösryckt och där låtarna inte hade någon direkt koppling till varandra.
”När vi väl hade jobbat ett tag kände jag att relationer var så passande. Framför allt för att jag levde nära vänner som hade ett väldigt turbulent kärleksliv, med många relationer som spruckit och gått åt helvete. Så jag tog fasta på det och lät det bli den röda tråden.”
Först ville Niklas att albumet skulle heta Love In Theory , men både Thomas och Johan ( Von Arnold ) tyckte att det var för bajsenödigt som Nicklas uttryckte det. Istället blev arbetsnamnet just Relations.
Själv gillar jag ju en-ords albumtitlar, så både Superman och Relations passar i min bok perfekt.
”Sedan har jag jobbat med en av mina stora idoler Patrik Collén på plattan.
Honom träffade jag när jag gjorde ett samarbete med Petter för två år sedan och vi sa då att det skulle vara kul att jobba med varandra.
I slutskedet av Relations-arbetet kände jag att jag saknade något. Så jag pratade med Collén som var sugen på att jobba med mig för att se om det kunde leda någon vart. Han satte punkt för hela vårt jobb av skivan med låten Smile , vilket blev skitbra! Det är ju kul att jobba med andra låtskrivare och producenter, vilket jag inte gjorde på första plattan.”

Skivan blev smidigare för Niklas att göra än debuten. Han berättar att det tog sex, sju månader för honom och Thomas att sammanställa uppföljaren.
Resultatet är i mitt tycke ett mer välproducerat och jämnare album.
”Det var en utmaning att med ganska små resurser få den så.
Men ambitionen har definitivt varit att nå den välpolerade produktionen som man hittar hos artister som Robin Thicke , The-Dream och Alicia Keys .”

I våras kom första smakprovet från albumet i form av den lysande singeln City lights som sätter tonen för hur albumet kommer låta.
Även låten Water släpptes som YouTube-singel med en speciell video.
”Det var jag som gjord den videon!
Tanken var att släppa Water som fristående singel i och med att den inte kommer vara med på plattan då den inte matchade konceptet. Sedan hade jag en vision att göra en video med min iPhone – för jag använder verkligen min iPhone till allt!”
Han tar upp sin välanvända iPhone och visar sitt skal för mobilen där han kan fästa olika kameralinser.
”Videon var inte jättesvår att göra, utan det handlade nog mer om att hitta ett skönt koncept. Så istället för dyr utrustning och resurser för att göra den bombastiska Hollywood-grejen, känns det som att ett bra koncept alltid flyger.”

När vi ändå är inne på skapandet och det estetiska till Niklas musik ger jag honom en komplimang för omslagen till både City lights och Relations.
Dessa har snygga bilder som på singeln föreställer en stadsvy och albumet ser ut att vara en korridor. Dessa har sedan fått läckert filter och behandling som ger en speciell känsla.
”Jag har ingen aning om var bilderna är tagna utan de är bara sjukt tilltalande på ett suggestivt sätt.” håller Niklas med.

En av de mer nyfikna frågorna jag var tvungen att ställa var den om Niklas koppling till fåglar. Många av hans omslag har just en fågel på sig och främst en mås.
”Fågelgrejen var väl till en början ett uttryck för den där västkust soulpopen som jag ville få fram och måsen är ju en signatur för hela västkusten. Sedan är den snygg och ståtlig!
Det har varit en ambition att behålla den och skapa en röd tråd fräst för att det är kul.
Sedan älskar jag i och för sig fåglar. Jag hade pratande undulater när jag växte upp.”

Den närmaste tiden blir det en hel del spelningar i främst Stockholm för Niklas för att promota sin skiva. Allt sparkade igång förra veckan med en spelning för streamingtjänsten WiMP, där de lade ut hans minikonsert för prenumeranterna. Men även här i Göteborg blir det spelningar. Närmast är det frågan om releasefesten den 19:e September då allt jobb förhoppningsvis ska betala sig.

Lyssna på Niklas:

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.