Kom ihåg vart ni hörde namnet först! DOTO debuterar med en magisk cover av 2pacs Mama’s just a little girl. Uppvuxen i en fotbollsfamilj brann drömmen om proffs starkt som barn, men sedan kom musiken in i livet och det tackar mina öron för. Med stora mängder soul i rösten markerar artisten sin tydliga plats på den svenska musikmarknaden. Det är med spänning vi följer hennes resa och ser fram emot fler släpp. Men för nu får vi avnjuta den aktuella debutsingeln som sångaren berättar mer om här.

DOLBY ATMOS

Aktuell med din första singel, hur är känslan i kroppen? 
-Det känns otroligt kul! Vi har jobbat med denna singel ett tag nu, så att den äntligen ska få släppas och att resten av världen kan få ta del av den, känns magiskt.

Hur har din musikaliska resan varit fram till att släppa egen musik? 
-Jag började ju sjunga som väldigt liten. Alltid tyckt om att sjunga, uppträda samt stå på scen. Jag och mina två systrar brukade alltid klä upp oss och stå med våra låtsasmickar och både sjunga och dansa framför melodifestivalen när vi var yngre, och mamma var alltid kameramannen som spelade in allting haha. Det var väl någon gång under denna tid som mamma också insåg, att detta inte bara var en rolig grej för mig. Hon såg hur mycket jag faktiskt älskade att sjunga, och att jag var duktig på det också. Så hon började sätta mig i olika showgrupper och sångtävlingar. Sen så gick jag också musikprofil under högstadiet och gick sedan estetiska programmet med inriktning sång på fryshusets gymnasium, och det var via en av mina fantastiska sånglärare där som jag fick kontakt med Catapult Music som jag jobbar med idag, the rest is history!

Varför valde du att släppa en cover som debutsingel? 
-En av mina största förebilder i livet har alltid varit 2pac, och har inspirerat mig otroligt mycket när det kommer till min egna musik. Många av hans låtar bär på stora frågor med ett viktigt budskap. Jag har alltid sagt att 2pac’s musik är ren poesi över ett beat, och så tycker jag än idag. Precis som 2pac så vill jag också föra fram ett budskap via min musik och få lyssnaren att känna någonting. Därför var valet inte så svårt när det kom till att covern på 2pac’s låt Mama’s just a little girl skulle bli min debut singel.

Vad betyder Mama’s Just A Little Girl för dig? 
-Den betyder otroligt mycket för mig. Mama’s just a little girl är en låt som jag burit med mig i många år nu och är en av mina absoluta favorit låtar av honom – just för att det finns en så stark historia bakom texten samt att den väcker så mycket känslor. Så att ha fått chansen att få göra en cover på den och lägga min egna touch på den tillsammans med producenterna Joakim Buddee och Jade Ell, känns magiskt!

Från början var tanken fotbollsproffs, men musiken kom in i ditt liv. Berätta, hur blev det så? 
-Musiken har alltid varit en del av mitt liv, sedan så länge jag kan minnas! Sedan så har också fotbollen varit en stor del av mitt liv. Jag började spela fotboll när jag var runt 6-7 år gammal, och spelade i många år. Jag kommer ju också från en fotbollsfamilj, där i princip alla har spelat fotboll, så det fanns alltid en dröm om att bli fotbollsproffs. När jag var yngre var jag alltid orolig hur jag skulle kombinera dessa två då jag ville bli både fotbollsproffs och världsartist, då lugnade mamma alltid ner mig och sa: Vem har sagt att du inte kan vara en sjungande fotbollsspelare? Ingen! Haha. Dock så har musiken alltid varit närmast mitt hjärta och det som har känts mest rätt, det är ett intresse som aldrig försvunnit genom åren. Jag är en del av musiken och musiken är en del av mig, jag klarar mig inte utan den!

Film har påverkat dig väldigt mycket som jag förstår och specifikt Dreamgirls. På vilket sätt förändrade den filmen ditt sätt att se på musik? 
-Jag har alltid sjungit och älskat att uppträda. Men det var nog med släppet av filmen Dreamgirls som jag insåg att det verkligen var det jag ville göra livet ut. Det var också där min kärlek för soul växte och fick komma fram. Det var en av de första gångerna som jag såg karaktärer på TV, som såg ut som mig, och som jag kunde identifiera mig med röstmässigt. Det var otroligt viktigt för mig och min början på min karriär inom musiken – just att ha förebilder som jag kunde identifiera mig med. 

Du har en far som kommer från Tanzania. Hur har den tanzaniska kulturen påverkat din musik skulle du säga? 
-Otroligt mycket! I Tanzania så är den populäraste och största genren ”bongo flava” och är en musikstil med mycket influenser från andra genrer såsom afrobeat, hiphop, rnb mfl. Jag växte upp med väldigt mycket bongo flava i hemmet som liten, och märker själv hur mycket det påverkat min musik, det är mycket dans och väldigt mycket rytmik – vilket jag älskar!

Din röst bär på en hel del soul, är soulmusik nåt som inspirera dig i ditt artisteri? I så fall hur? 
-Ja. Soul har ju alltid varit min genre. Det är alltid den jag har dragits till och där jag har känt mig hemma. Jag har aldrig någonsin funderat på vad för typ av musik jag vill göra, eller vad min favorit genre är. För det har alltid varit soul, inget annat! Som jag sa innan så var Dreamgirls lite av startskottet för mig, men sen så är jag också uppväxt i en familj där det spelats alltifrån rock, reggae, bongo flava, men också otroligt mycket soul. Om det inte var Aretha Franklin som spelades i högtalarna så var det Whitney Houston, The Weather Girls, eller Jackson Five! En av mina styrkor inom min sång har alltid varit min starka röst, vilket också är mycket av vad som kännetecknar soul. Starka röster, rytm och blues, och så mycket känslor! Det är vad jag inspireras av, och därför har det för mig alltid varit självklart att det ska vara just soul jag ska hålla på med.

Du har jobbat med en hel del artister och låtskrivare den senaste tiden. Vad är det svåraste kontra lättaste att skriva musik ihop med andra? 
-Ja! Lättaste är väl att när man skriver musik ihop med andra så kommer det mycket idéer man kan bolla ihop och skapa tillsammans, som att ens hjärnor slås ihop och blir till ett enda stort master mind och det blir ett sånt flyt haha! Skulle nog inte säga att det finns några större svårigheter att skriva musik med andra. Innan jag började på catapult hade jag inte skrivit så mycket egen musik, iaf inte tillsammans med andra och på den nivån, så att skriva med andra har ju bara inspirerat, hjälpt och fått mig att växa enormt när det kommer till mitt egna låtskrivande och artisteri. Det enda som kan bli när man skriver musik ihop med andra är att alla har ju sina egna idéer och input på hur man vill att musiken ska vara, men om man har ett bra team så blir det inga problem, utan snarare en styrka bara!

Hur kom du fram till artistnamnet DOTO? 
– Doto är ett av mina mellannamn, och är mitt tanzaniska namn som min familj i Tanzania också använder sig av när jag kommer dit på besök. Jag är ju tvilling, och i den tanzaniska traditionen så blir den förstfödde tvillingen döpt till ”Kulwa” och den andrefödde för ”Doto”. Så det är vart Doto kommer ifrån och vad namnet betyder. Då det är ett av mina mellannamn, och att inte så många heter det & min stolthet för den tanzaniska kulturen – så fick Doto bli mitt artist namn och det som kändes mest självklart.  

Ska du göra något kul på releasedagen för att fira?
-Ja! Vi hade tänkt spela in en live-version av Mama’s just a little girl på releasedagen för att kunna nå ut till såpass många som möjligt, vilket jag ser jättemycket framemot! Sen är det tänkt att fira tillsammans med familjen hemma i Haninge! Min familj är mina största supporters, så vi alla ser så mycket framemot släppet!

Vad händer härnäst för dig, jag antar att det här bara är startskottet?  
Ja! Drömmen är ju att bli världsartist och nå ut internationellt så detta är definitivt bara startskottet. Planen härnäst är att fortsätta skriva och släppa musik, och så får vi se vad framtiden har att erbjuda!

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.

Popmuzik Lover Patreon

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011