Ibland när man får en singel från en ny artist tänker man att ”detta kommer bli stort”. Det var just den känslan jag fick när syskonduon Ebba x Sara från Göteborg presenterade singeln Want it för mig. Med en hitproduktion som doftar Dua Lipa, Agnes och Ava Max träffar syskonen rakt in i mitt pophjärta. Det är dramatiskt, dansant och som sagt; allt osar hit.

Popmuzik Podcast

Jag bad Ebba och Sara Dahlman berätta mer om sig själva och musiken i denna intervju.

Om ni skulle beskriva duon Ebba x Sara med en mening, vad skulle ni säga då? 

Vi är en pop-power duo med högt uppsatta mål. 

Var musiken ett självklart val, eller hade ni andra intressen när ni växte upp? 

När vi växte upp hade vi andra intressen som tex, dans, fotboll och ridning. Vi spelade många sporter under vår uppväxt men intresset för musiken fanns alltid där, men blev starkare under tonåren. 

Hur kom musiken på allvar in i era liv? 

När vi bodde i Kina så började vi ta sången mer på allvar. Under musiklektionerna i skolan så fick vi möjligheten att utveckla våra kunskaper och skills, vilket i sin tur ledde till att vi börajde uppträda på skolevengemang mer och mer. Så vi skulle nog säga att stå på scen förändrade hela inställningen till musiken och gjorde att vi ville fortsätta med det vidare in i gymnasiet. 

Vilka artister lyssnar ni själva mycket på?

Vi lyssnar på en stor blandad mängd musik men några av våra favoritartister just nu är Doja Cat, Post Malone, BTS, Dua Lipa och Kehlani. Vi lyssnar mest på utländska artister men gillar Zara Larsson och Tove Lo väldigt mycket också. 

Vem av er väljer musiken när ni har fest? 

Vi brukar skapa en spellista tillsammans men Ebba brukar ha koll på det lite mer :) 

Ni spenderade fem år i Shanghai. Vad var det som tog er dit?

Våran Pappa fick en utlandstjänst år 2011, vilket tog oss bort till Shanghai vid 11 års ålder. Vi flyttade i December och bodde där fram till sommaren 2016. 

Hur var det att leva i Kina? Vilka skulle ni säga är de största skillnaderna mellan där och Sverige och skulle ni vilja åka tillbaka? 

Det var en upplevelse som totalt förändrade våra liv. Något av det mest fantastiska som vi någonsin har varit med om. Vi fick chansen att träffa folk från alla olika delar av världen och har skapat vänner för livet. Att bo där gav oss möjligheten att resa runt om i Asien och uppleva saker som vi aldrig hade trott. Det var såklart en stor omställning och jobbigt i början med tanke på att Kina var ett okänt land för oss. I Januari så började gå i skolan kallad ”WISS” som stod för (Western International School Of Shanghai).

 Den största skillnaden mellan Shanghai och Göteborg var såklart språket. Mandarin var ju helt obekant och vår engelska var inte särskild utvecklad heller med tanke på hur unga vi var. Utöver det så var bara själva kulturen och storleken på staden väldigt annorlunda från lilla Göteborg. Vi bodde i utkanten av Shanghai och det tog över 1 timme bara att åka in till centrum med bil, men det var väldigt häftigt att få se och bo i en sådan stor stad. 

Det är självklart att vi skulle vilja besöka Shanghai igen, det var ju en stor del av vår uppväxt med många minnen. Dock har det ju varit oerhört svårt de senaste åren med tanke på pandemin och hur Kina har stängt ner. Men vi hoppas i framtiden på att få besöka staden igen och se hur det ser ut idag.

Ni var båda med i Idol 2017. Hur var den resan för er? 

Jo men det var en unik upplevelse men inte så lång. Vi var väldigt unga och hade inte riktigt hittat oss själva ännu. Under den perioden ville vi inte ens vara en duo, utan ville utveckla separata karriärer.  Att ställa sig och sjunga i tv framför en kritisk jury var väldigt främmande och nervöst, men en lärorik upplevelse.

Idol är ju för soloartister i första hand. När kom tanken att bilda en duo? 

Tanken kom strax därefter, år 2018. 

Pressbild

Minns ni den första låt ni skev ihop och hur blev resultatet? 

Yes! Den första låten vi skrev var år 2018. När vi tittar tillbaka så var den inte speciellt bra men det var början på något stort. Efter det så fortsatte vi utveckla vårt låtskrivande.

Vilka tycker ni är era respektive styrkor när det kommer till låtskrivande och arbete i studion? 

Vi är jobbar faktiskt bäst när vi bollar ideer tillsammans. Tycker att våra styrkor är väldigt lika varandra så det är svårt att säga faktiskt. 

Ni har jobbat med producenten Brett Pemberton från Los Angeles. Hur fick ni kontakt med honom? 

När coronaviruset spreds i Europa så bodde vi London och studerade musik på universitetet. Men eftersom läget blev så allvarligt så tvingades vi flytta tillbaka till Sverige igen. Under karantän-perioden så bestämde vi oss att starta upp vår Instagram på riktigt och började lägga ut lite covers tillsammans. Då blev vi kontaktade av Brett och påbörjade en konversation runt musiken och ett eventuellt samarbete.

Vad har han tillfört för er som duo och ert sound? 

Han har tillfört oerhört mycket. Han jobbar med många andra små artister och har mycket erfarenhet i branschen. När vi skulle skapa vårt sound hade vi många långa konversationer och sessions där vi testade olika grejer samt analyserade det som ”trendade” i världen då. Vi som duo har målet att bli framgångsrika i Sverige men också utomlands. Därför ville vi skapa ett sound som vi tror funkar universellt och inte bara här. 

Ni debuterar med singeln Want it. Berätta lite om låten. Vad handlar den om och hur arbetade ni fram den? 

Want it var faktiskt den allra första låten som vi skapade tillsammans med Brett. En av våra favoriter och den låt som vi kallar för vårt lilla guldkorn.  Want it är en kraftfull låt som tar dig på en liten resa med massa dynamik och en härlig upplyftande party-känsla i refrängen. En poplåt med känslostark sång med många harmonier. Låten handlar om brinnande kärlek och när man inte längre vill gömma sig bakom rädslan att bli sårad, utan man vill ta chansen att bli kär på riktigt. Vi arbetade fram den med inspiration av egna erfarenheter under den perioden. 

Det kommer även en hel EP. Är Want its härligt pulserande sound en bra fingervisning hur resten av EP:n kommer att låta? 

Vi tänkte först att vi skulle släppa ett EP men nu har vi tänkt om och funderar på att släppa resterande låtar som singlar för att vi känner att alla är väldigt starka och passar bättre som singlar. Men det sound som ni kommer höra i Want it är något som kommer vara ett inslag i resten av låtarna. 

Vår mörka moderna pop mötas av en twist av vintage och otroligt hit-låtskrivande. 

När kan vi förvänta oss mer musik från er? 

Vår nästa låt planeras att släppas i November! 

Första singeln nu, med vad hoppas ni om framtiden för er som duo?

Vi hoppas att kunna fortsätta utvecklas som artister och såklart göra mer musik. Vi drömmer om att få stå på scen och turnera runt om i världen. 

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011