Det var idag för 10 år sedan som internet förändrades.
Den 29:e Juni 2007 släppte Apple den första iPhone i USA.
Visst, det skulle dröja ett år innan mobilen nådde Sverige, men det var mer regel än undantag att folk bad vänner köpa med sig en mobil som de sedan jailbrakade här hemma.
Jag skaffade min iPhone ett halvår efter lanseringen i USA. Min iPhone blev snabbt den enda manick jag hade med mig efter att tidigare haft både en mobil och en iPod i fickan. Nu kunde jag helt plötsligt ha allt i ett.

Popmuzik Podcast

Sedan dröjde det tills App Store lanserades året därpå och med det kom alla appar som gjorde att iPhone på riktigt blev intressant. Mobilen gjorde det möjligt att blogga på bussen (även om skärmen var hopplös att jobba med rent storleksmässigt och tekniskt). Jag kunde lyssna på musik via SoundCloud-appen eller YouTube. Senare kom även Spotify till iPhone och med det försvann behovet av att synka mitt iTunes-bibliotek till mobilen varje dag (och förbanna iTunes om den inte synkat över ju DEN låten som jag ville lyssna på där och då).
iPhone blev för mig produkten som stod för total frihet. Att kunna göra saker på stan, hemma i soffan långt ifrån min iMac eller på resan. Sakta men säkert blev kameran bättre och för varje generation kunde jag ta bättre bilder. Med operativsystemets utveckling genom åren kunde jag även göra mer avancerade saker. Från att vara väldigt instängt och begränsat till att nu tillåta mig göra mer eller mindre allt jag behöver.

Som bloggredskap var iPhone exceptionell.
Jag skriver regelbundet upp frågor inför en intervju i Evernote. Jag spelar ofta in mina intervjuer med hjälp av mobilens Röstmemo-app. Innan jag skaffade mig en riktig systemkamera var min iPhone-kamera den som dokumenterade mina festivalbesök eller intervjuer.
Redan mina två första intervjuer gjordes med hjälp av att ha frågorna på min iPad och spela in ljudet på min iPhone. Jag minns hur de båda banden – Monarchy och Hurts – påpekade att detta var deras första intervju som gjordes med en iPad. Jag har med andra ord alltid omfamnat ny teknik som gör mitt liv och mitt sätt att arbeta på mycket enklare och framförallt roligare.
iPhone blev för mig den teknikpryl som jag haft mest nytta av. Allt från att bli nådd, jobba, skriva, dejta, bli underhållen och bara fördriva tiden med.
För 10 år sedan var allt detta otänkbart.
Idag vet jag inte hur jag skulle leva utan min iPhone.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011