Då var det dags för den sista deltävlingen för denna säsong. Vi befinner oss i Skellefteå som jag måste säga varit en helt magisk Melodifestivalsstad. Bästa kommunfesten som jag varit med om under mina fyra år i bubblan. Mysig stad och kommunen har varit mycket hjälpsamma och hjärtliga även mot oss i pressen – något som de flesta andra städer kan ta lärdom av. Vi är inte så krävande, men vi gillar kärlek i form av makrones.

Svensk Pop Apple Music

Så till programmet.
David Lindgren är på hemmaplan och med det mer övertaggad än någonsin. Det finns liksom ingen hejd på hur många gånger man kan ropa ÄR NI MED SKELLEFTEÅ! Det är väl charmigt de första två, tre, fyra, fem gångerna (nej). Men sedan blir det nästan maniskt. Om jag vore produktionsteamet hade jag tagit bort all tillgång till socker för David i morgon, annars kommer han explodera av överladdning i direktsändning och det hade inte sett så bra ut.
Han inleder i alla fall med ett You can’t stop the beat-doftande nummer när han sjunger om och i Skellefteå. Publiken älskar det förstås, så mission accomplished. Men redan där sätter David den lite för höga energiribban för kvällen som kulmineras med att vandra upp i green room till Darth Vader-temat och spontansjunga Stad i ljus.

Men förutom Davids engagemang finns det tyvärr inte så mycket att vara exalterad över ikväll i underhållningsvärde.
Clara Henrys vlog är ljummen och festivalen når en all time low med Zevnos kemtvätt (som handlar om en kemtvätt som har hand om alla artisters kläder sedan 90-talet). Det är så dåligt att jag vet inte var jag ska börja. Om SVT gör oss alla en tjänst i morgon så stryker de det inslaget helt och har hederlig testbild istället. Jag lovar, rotfyllning är till och med roligare, så boka in det till 21 på lördag eller gå och skölj med flour. När ni spottat ut är det dags för ett resultat.

Hur är artisterna då?
Jag blev ändå ganska imponerad över hur effektfullt Jon Henriks nummer är. De som gillade Jag är fri kommer älska detta. Det som är bättre detta året är att numret till En värld full av strider är så mycket snyggare. De använder scenen och gör det till något som kan likna en magisk grotta. Jag blev i alla fall väldigt kluven till vem som tar den andra biljetten till finalen när jag ser detta.
Lika mycket som jag vill att Wiktoria ska få den, så är hennes nummer inte lika effektfullt. Hon är grym och låten är bra, om än en fortsättning på fjolårets. Så det hänger lite på om publiken vill ha ytterligare en upptempo Spotify-låt i finalen eller något mer etno. Jag pendlar mellan de olika alternativen för varje minut kan jag säga.

Av Axel och Alice tror jag faktiskt att Axel drar det längsta stråt denna vecka.
Han är säkrare på rösten och har ett mer glatt nummer. Jag tycker i och för sig att Alice har ett snyggt nummer också, men det är väldigt standard Melodifestivalen-nummer de senaste tre åren med bara hon på scenen och allt är väldigt mörkt. Hennes röst har varit väldigt svajig under repetitionerna idag och det bådar inte helt gott för morgondagen. Axel å andra sidan har dansare och han dansar – hellre än bra måste tilläggas, men ambitionen är där – och det blir faktiskt det mest glada numret denna veckan. Det tror jag han kan vinna på. Ibland behöver vi bara vara glada. För så värst glada blir vi inte av den på papperet självklara vinnaren denna vecka.

Loreens nummer är ett ställningstagande och har ett starkt budskap. Numret är bland det mest effektfulla jag sett i Melodifestivalen någonsin, samtidigt som det har ett stort problem. Någonstans ska låten komma fram också.
Det är inte många ord jag hör av vad Loreen sjunger ikväll. Ljudet i TVn brukar vara bättre, så där är det nog inga problem. Här är det melodin och arrangemanget som jag går igång på. Det är mörkt, pulserande och väldigt mycket Leftfield. Det ganska långt ifrån tillgängligt, men ändå otroligt fängslande.
Allt bärs upp av numret, som är snyggt regisserat av Martin Renck. Det påminner nog mer om de mellanaktsnummer Loreen framförts sedan hon vann med Euphoria, än ett nummer för ett bidrag om jag ska vara ärlig. Men det är nog omöjligt att inte bli berörd av detta. På ett eller annat sätt.
Hon flyttar helt klart fram positionerna för allt som är Melodifestivalen med numret och låten, och samtidigt är hon nog en av de få artister som skulle kunna lyckas med det.

Hur blir lördagens resultat nu då?
Tja, jag skulle nog säga så här (med reservation för eventuell dagsform)

Loreen
Wiktoria

Jon Henrik Fjällgren och Aninia
Axel Schylström

Alice
Sara Varga och Juha Mulari
Les Gordons

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011