Såg ni något underligt med spellistorna Best of the Week hos Apple Music samt New Music Friday hos Spotify i fredags?
Listorna sammanställer ju de låtar som släpps på fredagen och med det brukar de ha med en självklar dragare i toppen. För denna vecka kändes det som att Sam Smiths senaste singel How do you sleep? skulle sitta på topp, men istället var det Aaron Smith som hade den eftertraktade förstaplatsen på de båda listorna. (Han låg på förstaplatsen hos Spotify i Storbritannien och överst på samtliga Best of the Week hos Apple Music. I Sverige låg han en bit längre ner hos Spotify dock).

Popmuzik Podcast

Saken med Aaron Smith är att han är en debuterande singer-songwriter utan skivkontrakt. Låten Unspoken släpptes via brittiska Platoon, som är ett produktions- och distributionsbolag ägt av Apple, men som sagt så är artisten helt oberoende.
Detta har självklart skapat en del frågetecken hos mig och många andra.

Att Apple Music lyfter fram en lovande singer-songwriter som släpper musiken med hjälp av deras egna plattform känns i sig inte konstigt. Men jag tycker det är intressant att även Spotify är med på tåget och vill lyfta fram den i och för sig lovande artisten med såpass höga placeringar i New Music Friday-listorna världen över. Det är nästan som man undrar om de två plattformarna samarbetat för att ge artisten så stort genomslag som möjligt… Samtidigt är alla på jakt efter nästa stora namn, och Aaron Smith kan definitivt vara just det.

Det som ändå gör det hela intressant är att Apple Music och Spotify (i vissa länder), valde att ha en helt okänd artist högst upp i listan över veckans releaser. Över Beyoncé och Sam Smith i detta fallet.
Apple Music har ju jobbat ganska hårt med sin månadsfokus-serie Up Next, där bland annat Sigrid och Billie Eilish varit i fokus innan de slog igenom stort. De har ibland även haft en del mer okända prioriteringar högt på sin veckospellista, men det har aldrig varit så här tydligt.

Det ska bli intressant att se hur detta utvecklar sig.
Aaron Smith har inte klättrat in på någon topplista hos varesig Apple Music eller Spotify i dagsläget, men han har fått en kvarts miljon streams hos Spotify vilket ändå får ses som bra (Sam Smith har dock åtta miljoner efter en helg).
Men för alla oberoende artister där ute, så kanske, kanske detta kan vara början på det som jag själv predikat om under en lång tid. Att streamingplattformarna börjar än mer tydligt jobba på att lyfta fram oberoende artister och verkligen ser till att med sina spelliste-muskler kan skapa stjärnor, inte bara föda de som redan sitter med skivkontrakt.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011