Premiär: Moni Kira – Forgotten Fred (Video)

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry


Premiär i Being Blogged NY
Moni Kira är en trio som består av Fabian Rosenberg, Elin Björklund och Antonio Charry där grunden till deras sound kommer från triosättningen gitarr, piano, trumpet och sång. Resultatet är avskalat och snyggt i ett landskap mellan jazz och pop. De började som ett liveband i 2015 och spelade på restauranger och i kyrkor. Under samma år släpptes deras debutsingel The Tide som följdes upp av singeln Stay året därpå.
Idag bjuder bandet på videon till nya singeln Forgotten Fred här i bloggen.
Jag bad bandet svara på en knippe frågor inför premiären som du kan läsa här.

Hur träffades ni?

Vi gick tillsammans på en folkhögskola 2014/2015. Det hela började med att jag (Fabian) och Elin ville göra en turné och spela på restauranger under sommaren. Vi fick ett gig med kort varsel, men hade inget material. Vi tog några låtar som Elin hade skrivit och några covers och började repa in dom.
Vi hade pratat lite om att det saknades en gitarrist, och när vi skulle ta lite pressbilder så gick Antonio förbi av en slump.
Vi frågade om han ville vara med på några bilder. Efteråt frågade han om vad vi skulle ha dom till. Då berättade vi om våran turné och frågade om han ville vara med.

Vad tycker ni är utmaningen med att göra allt själva?

Jag upplever att vi ofta vill göra saker väldigt stort, att vi har idéer som väldigt ambitiösa.
Det gör att vi måste brottas med att prioritera och göra idéerna mindre så att vi ska ha en chans att genomföra dom. Och att det ska få plats i vårat schema.
Ofta kan det kännas som att vi spenderar mycket mer tid med att göra andra saker än att spela och skriva musik.
En annan sak som både är en begränsning och en fördel är kunskapsnivån. Vi har alla tre vår kärna i att vara musiker och har inte samma erfarenhet som mediaproducenter.
Det kan begränsa oss men det skapar också en stil och kanske något som är mer intimt.
Till exempel videon till Forgotten Fred kom till efter att vi inte blev nöjda med materialet till en annan idé vi hade.

Berätta lite om Forgotten Fred.

Forgotten Fred handlar om någon som har flyttat långt bort från familj och vänner för att prova sina vingar i ett varmare land. De glömmer att hålla kontakten och när det har gått flera år vågar inte Fred höra av sig. Hen känner sig otroligt ensam och bortglömd.
Texten var det i låten som skrevs först, nästan allt skrevs i samma stund. Bilden var väldigt tydlig, hur Fred står och blickar ut över havet, tänker på de där hemma. Tror att den har inspirerats av vår period som unga vuxna då vi har tagit oss till nya sammanhang och funnit många nya vänner. Men eftersom många flyttar och rör på sig så har vi också förlorat många fina kontakter på vägen. Det finns helt enkelt inte tid eller plats för alla i livet och det är något sorgligt i det att inte hinna knyta band med människor man träffar innan de flyttar vidare.

Hur tog ni fram idén till videon?

Videon kom ur en liten akvarellmålning som vi hade målat till låten. Tanken var först att göra en video på ett papper där man ser hur målningen växer fram mer och mer. Sedan började vi spåna kring vatten och hur fint det vore om teckningen sköljdes bort. Då kom idén om att göra målningen i badkaret. Det kändes lite konstigt och som en bra tvist.
Sedan tog idéerna fart om hur vi kunde lägga blommor i badkaret och tända ljus. Det hela blev som liten ritual och det känns som det passar låten perfekt. Som ett minne av Fred typ.

Vad händer för er under den närmsta tiden?

Just nu är det fullt fokus på videosläpp. I början av Februari släpper vi våran EP See You Clearly där Forgotten Fred är ett av spåren.
Samtidigt skriver vi nytt material och utforskar vilken riktning vi utveckla våran musik.

Moni Kira
@Instagram

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.